Jump to content

suvlasnički odnosi i ostala stvarna prava u zgradi koja nije etažirana


ketcha

Preporučene objave

Poštovani, nisam pravne struke i iskreno ovlaš sam pročitala Zakon o vlasništvu i ostalim stvarnim pravima.

 

Zgrada sa 4 etaže, nije etažirana. Suvlasnički odnosi se temelje na knjizi položenih ugovora kojima je evidentno da je Grad vlasnik 1/3, drugi suvlasnik 1/3 i mi kao treći 1/3 (roditelji su vlasnici stana u polovini). Evidentno ako 2 suvlasnika izdaju suglasnost za određenu radnju mi smo manjina.

 

Da li itko ima kakav savjet s obzirom da se radi o konstantnom narušavanju naših prava za miran i dostojan život a realno smo vlasnici 2 etaže od 4 te zajedničkih dijelova u prizemlju? Da li zbilja 2 vlasnika prelaze 50% koliko je minimalno potrebno za odabir?

 

(opisu ću dodat.. u zgradi od 55m2 u prizemlju je poslovni prostor od 30-takm2, pomoćne prostorije od još 12m2 i ulazni dio sa stubištem od 10m2. Na prvom katu je stan od 45m2, dok je na drugom katu stan od 55m2 i tavanski prostor čiji smo vlasnici od neto korisne površine 25m2 s obzirom da je dobar dio niži od 2m svjetle visine)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod izračuna udjela vlasništva važna je kvadratura posebnih dijelova zgrade, a ne zajedničkih prostorija ( zajednička pomočna prostorija, stubište i sl. ). Dakle trebate zbrojiti površine stanova i poslovnih prostora u zgradi. Ako nekakave odluke donesu 2 vlasnika koja u vlasništvu gledano po površini imaju natpolovičnu večinu posebnih dijelova zgrade - suvlasničkih dijelova ( dakle stanova i poslovnih prostorija ) tada je ta odluka važeća i dužni ste ju poštivati, naravno ako je takva odluka u skladu sa zakonom.

Ali ako su te odluke donesene na vašu štetu i ako vas tako drugi suvlasnici ometaju u normalnom korištenju vašeg vlasništva, tada imate pravo putem suda zatražiti i ostvariti zaštitu svojih vlasničkih prava.

Nadam se da ste shvatili što sam želio reči .....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija