Jump to content

Samovlast predstavnika stanara


Jethro

Preporučene objave

Jedan od suvlasnika zgrade je mimo odobrenja ostalih napravio sebi stan (prijavljivano inspekciji, no uzalud) u vaš kuhinji i legalizirao ga. Prodao je do tada stan koji je imao kraj toga i nije vlasnik ničega više, ali je ostao u legaliziranom prostoru jer "čeka etažiranje" kojim će "dobiti" upis u ZK. Zgrada je neetažirana. Ne želi vratiti pečat predstavnika suvlasnika i koristi ga dalje unatoč zamolbi stanara da ga vrati, jer iako je posjednik, nije vlasnik i ne može predstavljati suvlasnike. Suvlasnici su najvećim brojem nedostupni, suvlasnik je i RH i sl. Što učiniti? On veli da je potrebno da se organiziraju suvlasnici i da 51% suvlasnika, ali i posjednika ga skinu (legalizirao je najveći dio). nema pravnu osnovu za boravak u prostoru, a čak i ne boravi tamo. kada mu istekne osobna neće se moći ni prijaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predstavnici stanara u pravilu nemaju pečat jer po zakonu i nemaju neke ovlasti koje bi zahtijevale korištenje pečata, određene ovlasti mogu imati samo ako je tako određeno međuvlasničkim ugovorom ili ugovorom o upravljanju.

 

Što se tiče upravitelja, on ne mora biti (i u pravilu nije) suvlasnik zgrade nego njegove ovlasti i obaveze proizlaze iz ugovora o upravljanju.

 

Iz navedenog i iz vašeg opisa slijedi da u vašem slučaju upravljanje zgradom uopće nije bilo usklađeno sa zakonom jer izgleda da je predstavnik stanara preuzeo ovlasti upravitelja.

 

Dakle, da bi se moglo išta reći o mogućim mjerama u konkretnom slučaju, trebalo bi prvo raspetljati tko je u vašem slučaju upravitelj i kako je definirana, ako uopće jest definirana, uloga predstavnika stanara u navedenim ugovorima.

 

Neovisno o navedenom, u slučaju kad dolazi do povrede zakona svaki je suvlasnik ovlašten samostalno se obratiti sudu radi zaštite svojih prava i prava suvlasnika, a to vrijedi i u slučaju kad suvlasnici nisu u stanju donositi odluke valjanom većinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija