Jump to content

Smanjenje plaće


memyself&I

Preporučene objave

Imam pitanje vezano za plaću.

Imam potpisan ugovor o radu na neodređeno puno radno vrijeme, 40sati tjedno, no u praksi plaća mi se računa po radnom opterećenju.

Za sve ostale stavke je navedeno kako se određuju Pravilnikom o radu. Znači plaća, godišnji itd.

Problem nastaje što osim stavke za godišnji odmor, ništa drugo nije definirano u tom Pravilniku o radu, barem ne za moje radno mjesto.

Prije godine dana, došlo je do povećanja radnog opterećenja za 50-60%. Plaća je manja za 20% nego što je bila po tadašnjem opterećenju uz priopćenje da se plaća obračunava po nekom novom normanu,

koji se ne može dobiti na uvid.

Moram napomenuti da nisam ništa drugo potpisala osim tog ugovora o radu prije više od 10 godina.

Pošto se plaća i dalje stalno smanjuje, a u firmi mi ne žele reći kako mi je obračunavaju, zanima me dokle to mogu raditi? Da li oni mogu donositi pravilnike i normane kako im paše ili je ipak radnik nekako zaštićen?:gatara:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovanje,

i ja imam pitanje vezano za plaću.Zaposlena sam kod obrtnika od 2002. na neodređeno.2012. sam otišla na porodiljni dopust za 3. djete, tada mi je bruto plaća iznosila 3479.00kn.Prekinula sam porodiljni te se vratila na rad 17.11.2014. te sam nakon 15 dana dobila otkaz kao teh.višak.Otkazni rok mi je bio 2 mj. i 2 tjedna te ga nisam morala odrađivati.Bruto iznos plaće na otkaznom roku se smanjio na 3314.00kn.Navodno mi ne mora računati minuli rad i prijevoz koji je do prije porodiljnog računao.Da li je to tako, te da li u obračun iznosa otpremnine ulaze obračunske liste prije porodiljnog ili ove s otkaznog roka?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

memyself,

poslodavac se MORA držati propisa Zakona o radu,a isti propisuje za plaće sljedeće:

Obvezni sadržaj pisanog ugovora o radu, odnosno pisane potvrde o sklopljenom ugovoru o radu

Članak 15.

(1) Ugovor o radu sklopljen u pisanom obliku, odnosno potvrda o sklopljenom ugovoru o radu iz članka 14. stavka 3. ovoga Zakona, mora sadržavati podatke o:

8) osnovnoj plaći, dodacima na plaću te razdobljima isplate primanja na koja radnik ima pravo

Umjesto podataka iz stavka 1. točaka,.... 8. .... ovoga članka, može se u ugovoru, odnosno potvrdi o sklopljenom ugovoru o radu, uputiti na odgovarajući zakon, drugi propis, kolektivni ugovor ili pravilnik o radu koji uređuje ta pitanja

Nadalje:

Obveza donošenja pravilnika o radu

Članak 26.

(1) Poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset radnika dužan je donijeti i objaviti pravilnik o radu kojim se uređuju plaće, organizacija rada, postupak i mjere za zaštitu dostojanstva radnika te mjere zaštite od diskriminacije i druga pitanja važna za radnike zaposlene kod toga poslodavca, ako ta pitanja nisu uređena kolektivnim ugovorom.

Dake poslodac ne može mjenjati ništa (pa ni plaću normative) iz Vašeg ugovora da to nije obznano pravilnikom. Tažite pravlnik. Mora vam ga dati na uvid.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija