Jump to content

Prorezna prijava - prihod od najma stana


bra

Preporučene objave

Dragi legalisti, pošto sam u 2014g radio kod dva poslodavca dužan sam predati poreznu prijavu. Kod novog poslodavca sam dijete maknuo s PK jer imam ugovorenu neto plaću, te ću ga sada prijaviti kao poreznu olakšicu u PK. U 2014g sam također i iznajmljivao stan, te sam redovito uplaćivao predujam poreza koji mi je PU razrezala. Zanima me da li sam dužan sada u PK unositi taj prihod i plaćeni predujam poreza od najamnine ukoliko mi to nije povoljno. Skinuo sam brošuru s stranica porezne uprave:

http://www.porezna-uprava.hr/HR_publ...ZakupNajam.pdf

gdje na 9.str stoji:

"

Porezni obveznik je dužan u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati samo dohodak za koji je obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu i dohodak od nesamostalnog rada. Ako uz dohodak za koji je obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu i dohodak od nesamostalnog rada iskaže i dohodak iz ostalih izvora, obvezan je iskazati ukupno ostvareni dohodak u poreznom razdoblju.

"

Da li to znači da mogu na PK izostaviti prihod i plaćeni porez od najamnine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poučavajući detaljnije, utvrdio sam da sam u 2014 radio kod dva poslodavca, ali nemam niti jedan mjesec da su mi oba isplatila plaću. Kod prvog sam bio 1-10 a kod drugog 11-12. Po tome sada ispada da uopće nisam obvezan predati poreznu prijavu za 2014g. Ako pak predam PP(da bi ostvario pravo povrata poreza za isplatu u 12mj (plaća za 11mj), jer sam dijete skinuo s plaće kao olakšicu.) tada bi se ta prijava smatrala dobrovoljna i smatram da bih tada morao upisati prihod od najma stana i plaćeni predujam poreza koji sam plaćao??? JEsam li u pravu?!?!?!?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekaj si ti krivo shvatio. Od oba poslodavca sam dobio IP1, i oba su sve uredno platila (porez + plaća). Porezna uprava kaže da si dužan predati gošišnju poreznu prijavu ukoliko si dobio plaću u istom mjesecu od dva poslodavca, što kod mene nije slučaj. Imam čistih 1-10 kod prvog poslodavca i 11-12 kod drugog. Kod drugog bih mogao ostvariti pravo na povrat poreza jer sam dijete maknuo s porezne kartice, ako bih dobrovoljno predao PP. Tu nastaje problem jer bih tada morao upisati i prihod i porez od najma, te bi za taj dio morao više dopšlatiti nego što bi mi bio povrat za dijete, pa mi se ne isplati dobrovoljno predavati PP. Pitanje je da li ja stvarno nemam obvezu predavanja PP radi dva poslodavca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poučavajući detaljnije, utvrdio sam da sam u 2014 radio kod dva poslodavca, ali nemam niti jedan mjesec da su mi oba isplatila plaću. Kod prvog sam bio 1-10 a kod drugog 11-12. Po tome sada ispada da uopće nisam obvezan predati poreznu prijavu za 2014g. Ako pak predam PP(da bi ostvario pravo povrata poreza za isplatu u 12mj (

 

krivo si se odrazio !

ako ne podneseš poreznu prijavu reskiraš kaznu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

krivo si se odrazio !

ako ne podneseš poreznu prijavu reskiraš kaznu.

 

NE kužim :( Ja nisam primio dohodak kod dva poslodavca istodobno u tijeku istog mjeseca poreznog razdoblja.

 

Na stranicama Porezne Uprave u uputama za podnošenje godišnje PP stoji:

 

Prema članku 39. Zakona, godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari:

 

1. dohodak od nesamostalnog rada iz članka 14. Zakona (plaću/mirovinu) kod dva ili više poslodavca istodobno u tijeku istog mjeseca poreznog razdoblja i/ili,

 

2....

...

 

http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?ID=19198&Source=http%3a//www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Sva%2520miljenja.aspx?GroupString%3D%253B%2523Porez%2520na%2520dohodak%253B%2523%26IsGroupRender%3DTRUE&ContentTypeId=0x0100EC713B67E7E91E4CB070B8F49D6747B1

 

Po tome dakle nemam obvezu predavanja radi rada kod dva poslodavca, jer se tako poklopilo čistih 11mj kod jednog i 1 kod drugog. Jedino gubim povrat poreza za poreznu olakšicu na dijete kod drugog poslodavca, jer ako predam radi toga PP onda moram navesti i najam stana, pa bih morao na kraju još i doplatiti poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani G-man,

 

Cijenim Vaše znanje i rad ali na Vaše, Bra, dobro su vam rekli na PU. Osim toga, čl. 39. st. 1. Zakona o porezu na dohodak je prilično jasan.

 

Više o tome - ovdje.

 

Tvrdim da kod nas nema zakona koji je prilično jasan (baš suprotno) a posebno tumačenje i provedba od strane nadležnih službi.

 

Evo jednog primjera:

 

Odgovor, kumice s Dolca, podružnice Središnje službe HZMO na jednu žalbu.

 

Vezano uz navode koji se odnose na otpremninu napominje se žalitelju da se ista ne smatra drugim dohotkom na koji se plaća doprinos za mirovinsko osiguranje prema propisima o doprinosima za obvezno osiguranje, a koji je definiran odredbama članka 7. stavka 1. točke 9. Zakona o doprinosima a na osnovi kojeg osoba stječe status osiguranika prema članku 17. ZOMO i ostvaruje staž prema članku 30. ZOMO, već se radi o primitku koji podliježe oporezivanju prema poreznim propisima te se navodi žalitelja ukazuju neosnovanim.

 

Prethodno navedeni članak 7. stavka 1. točke 9. Zakona o doprinosima glasi:

 

Drugi dohodak je primitak ili dio primitka od kojega se, sukladno propisima o porezu na dohodak, utvrđuje drugi dohodak. Drugim dohotkom smatra se i primitak po osnovi kojega se, prema propisima o porezu na dohodak, utvrđuje dohodak od nesamostalnog rada kada ga poslodavac isplaćuje ili daje u naravi bivšem radniku ili drugoj osobi umjesto bivšeg radnika, a taj se primitak ne odnosi na naknadu za rad za trajanja radnog odnosa niti je primitak stečen unutar vremena u kojem je postojao radni odnos.

 

 

Po mom skromnom poznavanju prava i pravne terminologije, otpremnina može biti naknada iz rada, naknada za prekid rada ali nije naknada za rad za trajanja radnog odnosa.

 

Najčešće se isplaćuje nakon prekida radnog odnosa, kao i u ovom predmetu.

 

 

Isprika svim kumicama s Dolca.

 

 

Isprika na zanovijetanju, lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Prof, malo ste me prebukvalno shvatili.

 

Nisam ja govorio generalno da su nam propisi jasni, dapače, mišljenja sam, neću reći dijametralno suprotnog, ali daleko od ovog kako ste Vi shvatili.

 

A sporna odredba Zakona o porezu na dohodak jeste bila drugačije definirana zakonski u izvornom tekstu zakona, a samim time je bilo zauzeto i drugačije stajalište, sve do izmjena i dopuna Zakona iz 2013. (NN br. 125/13), kada je jasno definirano da se mora raditi o dohotku ostvarenom "u tijeku istog mjeseca poreznog razdoblja", dakle ne više tokom cijelog poreznog razdoblja (cijele godine).

 

A o kvaliteti našeg zakonodavca, i posebice provedbenim tijelima, sam već više puta prilično nedvosmisleno pisao na ovom Portalu, u što se možete i sami lako uvjeriti.

 

Nema potrebe za isprikom, dapače.

 

Lijep pozdrav i Vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani G-man,

 

 

Nije bilo prebukvalnog shvaćanja, bila je šala mala.

 

Primjer je stvaran, (unutar obitelji) i moram ga uskoro riješiti.

 

Radni odnos je završio 30.06.2009.g. a otpremnina je isplaćena 24.08.2009.g. i u mirovinskom su temeljem dokumentacije od poslodavca, radni odnos zaključili 30.06.2009.g.

 

Dio otpremnine iznad neoporezivog iznosa (27.900 kn) je registriran i samo pribrojen dohotku za 6. mjeseci rada (84.000 kn) i sve skupa iznosi - 111.900 kn za 2009.g. bez priznavanja i radnog staža za iznos otpremnine.

 

Ako je ista drugi dohodak, a po mom skromnom mišljenju je, po citiranom članku 7., treba se izračunati odgovarajući mirovinski staž.

 

Napominjem, osnovica prema kojoj su obračunani doprinosi za otpremninu, nije neposredno vezana uz razdoblje u kojem je osiguranik proveo u osiguranju.

 

Sramotan odgovor na žalbu sam Vam citirao, a usmeni odgovor poslodavca još je gori.

 

Zatražili smo da se izvrši razdvajanje primanja za 2009.g. a kako je za otpremninu plaćen mirovinski doprinos (potvrđeno je u Izvatku iz REGOS-a, kao i svi datumi) da se za tu uplatu izračuna adekvatan mirovinski staž i pribroji dosadašnjem.

 

Ako i kad se to napravi ostvaruju se uvjet, pa temeljem istog i pravo na mirovinu.

 

 

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Iznajmio sam stan i prijavio sve uredno poreznoj upravi.Inače sam vlasnik ugost.obrta pa me interesira dali ima razlike (financijske) kad plaćaš porez kao postojeći obrtnik ili privatna osoba?Ujedno me interesira dali supruga može biti osoba navedena u ugovoru kao iznajmljivač stana ako se stan vodi na moje ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija