Jump to content

Pravo na naknadu za pomoć u kući ili slično


february

Preporučene objave

Baka i djed žive na drugoj adresi od svoje kćeri (moje majke). Stariji su od 80 god, godinama se brinemo o njima, baka je već prije imala nekoliko srčanih, ima stned, bajpas, nemaštanema što se toga tiče. Djed je blago dementan. Zadnja dva tjedna do mjesec dana je stanje da su oba teško pokretni, trebaju pomoć pri održavanju higijene, hranjenju, baka ustaje iz kreveta samo za odlazak u kupaonu, a i to ju treba pridržavati, deda se kreće uz pomoć dvije štake...uglavnom, bez moje majke i nas unuka ne bi mogli nikako i doslovno - osim što iz kuće ne mogu izaći, ne mogu si ni sami pripremiti hranu, kažem, niti osnoven higijenske potrebe ne mogu sami obaviti.

 

Pitanje: ima li majka kakvo pravo na neku naknadu za to što ih njeguje? Ako da, kako to ostvariti?

 

Edit: u međuvremenu sam našao ovo:

Pravo na doplatak za pomoć i njegu u punom iznosu, neovisno o prihodu ima: osoba s težim invaliditetom,osoba s težim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, slijepa, gluha i gluhoslijepa osoba koja nije osposobljena za samostalan život i rad.

 

Dakle, kako djed ima veliku penziju, podliježe ovome citiranom "neovisno o prihodu", ali ovisi kako će netko procijeniti jel su on i baka sa težim trajnim promjenama ili, da budem ciničan, će 80 i nešto godišnjaci koji se skoro ne kreću uopće na proljeće procvjetati i zaplesati :(.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Podižem temu jer se situacija u međuvremenu malo popravila, a majka se išla na CZSS pitati i dobila je formulare sa popisom dokumenata koje treba priložiti i upitnik koji treba popuniti liječnica i uporno se ne želi u to upustiti jer kao "ionako nema šanse". Ja se ipak ne dam i ispitujem uokolo ima li ili ne. Naime, sve je ostalo kao u gornjem postu, osim što se sad mogu bez pomoći ustati iz kreveta i obaviti osnovnu higijenu. Za kupanje, pripremu obroka i izlazak iz kuće nisu. Mogu sami jesti, otići na wc i presvući se. Ponavljam - ima li majka šanse za dobivanje te "naknade"? Jer kad gledamo upitnik on je formuliran tako da po njemu bi baka i djed trebali biti nepokretni da bi se imalo pravo na išta. Dok se navodno prije šakom i kapom dijelile te naknade.

 

Svaki savjet dobrodošao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija