Jump to content

Branitelji-mirovina


emka

Preporučene objave

Nema nikakvih primanja dok ne steknete uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu (60/35 uz penalizaciju ili 60/41 bez penalizacije) ili starosnu mirovinu (65/15) imat cete mirovinu prema uplacenim doprinosima, nemate nikakvih benificija kao hrvatski branitelj osim dodatnog staza za provedeno vrijeme u domovinskom ratu.

Pravo na minimalnu braniteljsku mirovinu od cca 2450 kn ima hrvatski branitelj koji je proveo minimalno 100 dana u borbenim jedinicama, navrsio je 65 godina zivota a nema dovoljno staza (ispod 15 godina) da bi ostvario pravo na starosnu mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost takav je mirovinski zakon.

Samo jos jedan dodatak na post br.4, citajuci "Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji" clanak 31., stavak 2., citiram:

"(2) Korisniku starosne ili invalidske mirovine, hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata kao i korisniku obiteljske mirovine iza smrti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji je ostvario mirovinu prema općem propisu, a mirovina je manja od najniže mirovine odredit će se najniža mirovina prema stavku 4. ovoga članka."

"(4) Najniža mirovina pripada korisniku mirovine iz stavka 1. i 5. ovoga članaka, osobama iz stavka 2. ovoga članka i hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata iz stavka 3. ovoga članka ako oni, odnosno osobe na temelju kojih izvode pravo na najnižu mirovinu imaju priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana, a određuje se od osnovice koja iznosi 45% prosječne neto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj, u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku."

 

Sto znaci da i oni branitelji (sa 100 dana u borbenom sektoru) koji ispune uvjet i idu u starosnu mirovinu (65 starosti/ minimalno 15 godina staza) a izracun mirovine pokaze da ce imati manju mirovinu od najnize braniteljske mirovine imaju pravo na najnizu braniteljsku mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija