Jump to content

neplaćanje pričuve i oštećen krov zgrade


zokaca

Preporučene objave

Molim vas pomoć budući od 2010. g prokišnjava krov na zgradi. U zgradi ima 15 stanova od kojih je 5 pod ravnim krovom i ti stanari plaćaju pričuvu. Stanari se nisu usaglasili o predstavniku stanara. Deset vlasnika ne plaćaju pričuvu te im je upravitelj otpisao dug do 2011. temeljem 51% prikupljenih potpisa - zbog zastare, ali i zbog toga što zgrada nije bila etažirana. Ti stanari i dalje nastavljaju ne plaćati pričuvu, a s krova voda sve više prodire. Nas pet je od upravitelja zatražilo naplatu potraživanja te je on proslijedio odvjetniku, no ne platiše koje imaju više od 51% glasova izabiru predstavnika koji će stopirati postupak naplate. Sredstava na računu zgrade nema dovoljno za sanaciju. Da li stanari ne platiše i predstavnik stanara mogu zaustaviti ovrhe i na koji način da saniramo krov? Samo mi nemojte reći da sami platimo pa da ih onda tužimo za to nemamo novaca. Obratili smo se građevinskoj inspekciji čak i putem odvjetnika ali nikad nismo dobili odgovor. A kiše padaju i voda prodire.

 

Hvala svima koji imaju bilo kakvu ideju, jer više ne znamo kome i kako da se obratimo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
Da li stanari ne platiše i predstavnik stanara mogu zaustaviti ovrhe

Ne,

naime iz odredbe čl. 93. st. 2. ZV-a jasno proizlazi da je u upravljanju nekretninom upravitelj ovlašten voditi u ime svih suvlasnika nekretnine postupke pred sudom ili drugim tijelima vlasti, a što uključuje i ovlasti da opunomoćuje stručne zastupnike, odvjetnike, za vođenje takvih postupaka.

Treba istaći da je Ustavni sud RH svojim odlukama U-III-4318/2005, odnosno U-III-3671/2003, jasno izrazio stajalište da je upravitelj zgrade imenovan ugovorom ili prinudni upravitelj ex lege ovlašten pokretati sudske postupke u ime i za račun suvlasnika zgrade radi naplate zajedničke pričuve od suvlasnika koji tu pričuvu ne plaćaju.

Navedeno stajalište Ustavnog suda RH obvezno je sa sve sudove u Republici Hrvatskoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija