Jump to content

Obiteljska mirovina


zagi256

Preporučene objave

Pokrenula sam zahtjev za obiteljsku mirovinu, pa me zanima koliko treba čekati (otprilike). Tata mi je umro prošle godine, i tek sam pokrenula zahtjev, jer sam čekala punoljetnost jer socijalna nije ništa napravila u svrhu skrbništva, pa da li ću dobiti zaostatke ( netko mi je spomenuo pa me zanima) ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Poštovani, imam pitanje vezano za obiteljsku mirovinu. Naime, otac mi je umro 31.03., a s navršenih 60 godina (prošle godine u 11 mjesecu) je imao pravo na prijevremenu mirovinu, no nažalost zbog bolesti i smrti, postupak za dobivanje prijevremene mirovine nije pokrenut. Mama je 23.04. pokrenula postupak za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu da bi tek 25.09., nakon što je učestalo zvala na mirovinsko zvala i pitala u kojoj je fazi njezin slučaj, HZMO izdao rješenje po kojem je dobila obiteljsku mirovinu te da će joj biti isplaćeni svi zaostaci počevši od 31.03. Međutum, jučer se išla odjaviti sa HZZ-a, budući da je tamo prijavljena i prima novčanu naknadu u iznosu od 1.200,00 kn jer ona tek iduće godine u šestom mjesecu ima pravo na prijevremenu mirovinu te su joj rekli da će morati vratiti 7.200,00 kn odnosno iznos novčane naknade za šest mjeseci koju je primala od Hzz-a dok je čekala da se netko u HZMO-u primi posla i napiše jedno obično rješenje za što im je trebalo pet mjeseci. Znači, po tome je ona trebala u četvrtom mjesecu odjaviti se s Hzz-a i živjeti od zraka čekajući da netko napiše rješenje za obiteljsku mirovinu. Na što se možemo žaliti? Poslali smo žalbu HZMO-u, a s Hzz-a su ju danas zvali i rekli da će dobiti rješenje u kojem će pisati da mora vratiti 7.200,00 kn, kad dođe to rješenje i na njega ćemo se žaliti. Smatram da se radi prvenstveno o velikoj nesposobnosti, nemaru i aljkavosti, a onda i o nepravdi jer netko dobiva jako dobru plaću za to što ne obavlja svoj posao, dok drugi jedva krpa kraj s krajem i čeka da mu se odobri mirovina. Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
Poštovani

Zanima me dali imam pravo na braniteljsku obiteljku mirovinu poslije smrti supruga?

On je mirovinu nasljedio po stradalnom sinu,te se ozenio drugi put i zivi s drugom suprugom i njezini djetetom koje nije zajednicko.

Dali ta supruga ima pravo na mirovinu ili djete koje ima 6 godina?

hvala

 

on nije nasljedio mirovinu .mirovina se ne nasljeđuje (osim partizanskih). on je ostvario pravo na obiteljsku mirovinu.

da je stekao mirovinu radom ili da je imao invalidsku mirovinu, kao HRVI, supruga bi imala pravo na obiteljsku mirovinu (ako ispunjava zakonske uvjete).

obiteljska mirovina iza korisnika obiteljske mirovine nije predviđena zakonom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija