Jump to content

Vlasnik zenlje a ne mogu ništa sa njom


magi

Preporučene objave

Molio bih pomoć.

Vlasnik sam zemlje 1/1 a ne mogu s njome ništa učiniti. Nasljedio sam zemlju koja je bila nacionalizirana, a na njoj se trenutno nalaze 2 stambene zgrade, park, parkiralište i cesta.

Kontaktirao sam Grad za nekakav dogovor, ali nisu zainteresirani. Što mi je raditi? Da li stvarno trebam poslušati odvijetnika koji kaže da zaboravim na to. Meni to nema smisla da ja kao sirotinja moram vrijednu zenlju pokloniti gradu.

Hvala za pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje bi zapravo bilo vrlo dobro vidjeti vremenske momente, u kojima su se dešavali ovi događaji - nacionalizacija, gradnja i eventualan postupak povrata (je li uopće tražen na vrijeme), sve da se uopće vidi ima li osnove za ikakav vid traženja ili je zemljište postalo vlasništvo vlasnika zgrade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

Pa u gruntovnici sam upisan ja 1/1 iako još uvijek stoji zabilježba o povratu čiji je zahtjev podnijela moja baka, koja je i poklonila to zemljište meni. Posjed se vodi na grad, a zgrada koja je gore je neboder, znači više suvlasnika koji još uvijek nisu riješili papire o vlasništvu nego su samo upisanu u knjigu položenih ugovora (mislim da se tako zove). Zahtjev je dan na vrijeme i odbili su baku da ne može tražiti u povrat nekretninu koja je u njenom vlasništvu. Kad je zgrada građena vlasnik je bila općina pošto je bilo nacionalizirano ali je 97 temeljem prijedloga čl. 365 Zak. o vlasništvu i dr. stvarnim pravima uknjižuje se pravo vlasništva prvo prabaki, nakon smrti iste godine ostavinskom se prenosi na baku da bi mi ona kasnije darovala meni.

I sad sam ja na čudu što s tim tj htio bi to unovčiti nekako ali ispada da je jedina solucija poklon gradu :(. Kad sam išao prvom odvjetniku koji je uvjeren bio u rješavanje bez problema, ali nakon posijeta prijateljici koja radi za Grad radi dogovora o rješavanju, odbija svaki kontakt te mi poštom bez obrazloženja vraća papire.

Zato mi je to sve neš sumnjivo kao i nerješavanje nijednog predmeta bake po zahtjevu za povrat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kontaktirao sam Grad za nekakav dogovor, ali nisu zainteresirani. Što mi je raditi? Da li stvarno trebam poslušati odvijetnika koji kaže da zaboravim na to. Meni to nema smisla da ja kao sirotinja moram vrijednu zenlju pokloniti gradu.

 

Što znači - nisu zainteresirani?

Pitali ste u nekom uredu pa je službenik rekao - nismo zainteresirani?

 

Treba sastaviti vrlo ozbiljan dopis (netko pravno pismen!) da se grad izjasni je li moguć dogovor ili će se sve rješavati na sudu. I pozvati se da su dužni izjasniti se u zakonskom roku.

Tako da se vidi koji je službeni stav grada i na čemu temelje svoju 'nezainteresiranost'.

Činjenica je da su ovakvi sporovi neizvjesni, da ti ima puno elemenata koji idu u prilog jednoj ili drugoj strani. Svaki takav predmet je drugačiji, a čini se da se radi o većem zemljištu koje je u katastru rasparcelirano na više čestica koje se različito koriste ili se možda i ne koriste. Tako da je moguće da za pojedine čestice vrijede različita zakonska rješenja. Po pitanju dosjelosti idu i neki rokovi koji su protiv vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam poslao službeni dopis ali ne da mi ga je odvijetnik sastavio nego ja onako laički sa opisom situacije da sam za dogovor pošto iskreno mene ni ne zanima to kao zemljište nego naknada neka ili zamijensko. Njihov stav je bio da je to zemljište greškom u mojem vlasništvu te da će se s vremenom oni upisati bez ikakve naknade meni. Znači jedino skudskim sporom bi trebao možda nešto postići, zato sam i bio kod odvijetnika gdje je jedan bez obrazloženja raskinuo ugovor kako sam već gore i napisao a drugi se baš i nije htio previše time bavit. Kako se radi o više čestica i neke se zemljište na kojem su 2 nebodera, i za to me i Grad tužio jer je sam Grad bio vlasnik jednog od stana u tom neboderu i po savijetu tog drugog odvijetnika nismo išli u spor jer kaže da bi izgubili. Iako mogu ja i progutat gubitak tih čestica gdje su neboderi ali sve okolo njih ne vidim razlog da poklonim gradu. Pa vjerovatno i zbog te neizvjesnosti nisu odvijetnici zainetresirani da moj predmet iako sa mnogih strana čujem da kako se moraju rješiti papiri zgrada do 1.01.2016 da me neće moć zaobić.

A za dosjelost koju spominjete, kome ide ku korist? kad je gore 100 obitelji dal mogu oni skupno dosjest ili ide Gradu? ali i on je samo na papiru u posjedu..

ne znam stvarno više što učiniti a stvarno ne mi je neprihvatljivo da nešto što vrijedi moram zaboraviti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija