Jump to content

porez na prvu nekretninu


Alen M.

Preporučene objave

Poštovani.

Prije svega ispričao bi se ako pogriješim koje slovo,nisam čovijek od tipkanja.

Trebao bi savijet i to jako hitno.

Kupio sam stan 04/2014,to mi je prva nekretnina i predao sam zahtijeva za oslobodjene poraza na prvu nekretninu s kojom s riješavam stanbeno pitanje.

Stigla mi je odbijenica iz razloga tog da sam ja več vlasnik nekretnine(kuće),ja sam vodio sudski spor jer sam 2007 htio kupit tu kuću ali je bila riječ o prevari,agencija za nekretnine koja je u to vrijeme vodila to sve u vezi kupo-prodaje te kuće nije dostavila poreznoj upravi nikakav dokument da nije došlo do kupo-prodaje iste.

Kad sam išao u više navrata da riješim to na poreznoj upravi stalno su mi govorili da moram donesti pravomočnu presudu sa suda.

Kada sam napokon dobio pravomočnu presudu s drugo stupanjskog suda 10/2014(u presudi je stajalo da nisam došao u vlasništvo te nekretnine i dobio sam parnicu)u poreznoje upravi stajalo mi je da moram platiti i za kuću koju nikad nisam kupio i za stan porez na nekretninu(ovršili su mi bankovni račun 09/2014).

Sad s tom pravomočnom presudom od drugo stupanjskog suda uspio sam pobiti to dugovanje za nekretninu koju nikad nisam kupio(kuća) i kako se sad s novim dokazima uspostavilo da mi je stan prva nekretnina tražio sam obnovu postupka i pozvao sam se na sljedeče-Narodne novine br 47/09 članci od 123 do 127 zakona o opčem upravnom postupku.

"Obnova postupka u kojem je doneseno rješenje protiv kojeg se ne može izjaviti žalba može se pokrenuti na zahtjev stranke ili po službenoj dužnosti u roku od tri godine od dana dostave rješenja stranci: 1. ako se sazna za nove činjenice ili stekne mogućnost da se upotrijebe novi dokazi koji bi, sami ili u vezi s već izvedenim i upotrijebljenim dokazima, mogli dovesti do drukčijeg rješenja da su te činjenice, odnosno dokazi bili izneseni, odnosno upotrijebljeni u prijašnjem postupku"

Budući da sad su nove činjenice tj. da je stan moja prva nekretnina zašto porezna uprava nije poništila svoje rješenje o odbijanju prava na prvo kup i priznala mi prvu nekretninu i oslobodila me poreza več naprotiv naplatila mi porez za moju prvu nekretninu(stan) i kako bi rekao narod kod nas pojeo vuk magare(ovrha mi je bila na bankovni račun).

Dali ja imam pravo uopče na tu obnovu postupka,zbog novih činjenica,zbog novih dokaza,dobio sam ponovo odbijenicu s glupim izgovorima da nemam pravo kao npr. da se nisam žalio na vrijeme(nisam se žalio dok nisam pobio sve u vezi kuće koju nisam kupio,dok nisam dobio pravomočnu presudu),ili npr. da je pravomočna presuda bila još 2010(bila je ali je sve završilo na drugo stupanjskom sudu i pravomočnu presudu sam dobio 10/2014).

Dali se mogu kome obratiti u Zagrebu na poreznoj upravi ,jer u rijeci ljudi koji rade tamo su totalno nestručni(da vam ne govorim da su me i ucijenjivali,uznemiravali moju mamu koja je šečerni bolesnik itd.)

Očajan sam i tražim savijet,šta da napravim,dali me netko može uputit na neku adresu u Zagrebu ili kome da se obratim i šta da napravim.

 

Srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

žalba protiv rješenja porezne uprave .

tužba protiv rješenja drugostupanjskog tijela (potraži pomoć stručne osobe) upravnom sudu (po uputi o pravnom lijeku). uz tužbu priložiti kopiju pravomoćne presude kao dokaz da niste stekli nekretninu za koju je vođen spor.

 

potraži na stranicama Upravnog suda odluku suda u sličnom predmetu.

 

http://www.upravnisudrh.hr/praksa/frames.php

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav...molim Vas savjet...Uskoro kupujem svoju prvu nekretninu 47m2,sama sam,nažalost majka mi je umrla 2013.i na ostavini dobila sam 2 grobna mjesta,1/6 kuce u kojoj živi očuh i pola vocnjaka kojeg dijelim s bratom,a ukupna površina voćnjaka je 17003m2, kuće524m2 svega ovoga navedenog sam oslob.plaćanja poreza,budući da sada kupujem svoju nekretninu da li moram plaćati porez ,iako s ovom kupnjom ja rješavam svoje stambeno pitanje?Ne živim na tim dijelovima što sam naslijedila od pok.majke..HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija