Jump to content

Naknada štete zauzete imovine


Harford

Preporučene objave

Radi se o nekretnini koja je u vlasništvu srpskog državljana, a koja je devedesetih godina Rješenjem dana na korištenje nekim ljudima. E sad, znam da država daje naknadu (za period od 2002.g do trenutka vraćanja imovine) putem tzv. Nagodbe (http://www.povratak.hr/default.aspx?id=16), no mene zanima da li vlasnik nekretnine može za naknadu štete tužiti osobe koje su Rješenjem dobili pravo korištenja nekretnine. Odvjetnik savjetuje vlasnika nekretnine da podigne takvu tužbu, no nije mi jasno po kojoj osnovi sud može prihvatiti tužbu ako država već sama isplaćuje naknadu i ako je osoba koja je koristila kuću dobila Rješenje za korištenje. Zanima me kakva je tu sudska praksa: da li se podižu takve tužbe, da li se usvajaju itd.

 

Da li je možda pravna osnova za takvu tužbu Zakon o vlasništvu u drugim stvarnim pravima, čl. 165, stavak 1, koji kaže: "Nepošteni posjednik tuđe stvari mora je predati vlasniku ili osobi koju taj odredi te naknaditi sve štete koje su na njoj nastale i sve koristi koje je imao za vrijeme svojega posjedovanja, pa i one koje bi stvar dala da ih nije zanemario. "?

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnik savjetuje vlasnika nekretnine da podigne takvu tužbu, no nije mi jasno po kojoj osnovi sud može prihvatiti tužbu ako država već sama isplaćuje naknadu i ako je osoba koja je koristila kuću dobila Rješenje za korištenje. Zanima me kakva je tu sudska praksa: da li se podižu takve tužbe,

 

predpostavljamda odvjetnik misli da se tužba podnese protiv onih korisnika tuđe nekretnine koji unatoč rješenju za povrat imovine odbijaju izači.

 

prognanicu koji su rješenjem nadležnog tijela ušli u tuđu imovinu su pošteni posjednici. vjerodostojno tumačenje sabora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Osoba koja je rješenjem dobila pravo korištenja te nekretnine u zakonitom je posjedu iste i ima pravo ustati tužbom za utvrđenje prava vlasništva dosijelošću .

Pravi vlasnik ima pravo od države tražiti pravičnu naknadu .Važni su i rokovi od kada teče to pravo i do kada ga trebaju vlasnici iskoristiti.

Vlasnička tužba za povrat vlasništva ne zastarijeva , ali osoba koja je stekla na zakonit način tj. rješenjem o pravu korištenja i dosijelošću može uložiti prigovor na takav tužbeni zahtjev ,da je ona pravom korištenja i dosijelošću stekla pravo vlasništva .Na taj način može se novi posjednik s uspjehom braniti,jer Vi ste bili vlasnik dok drugi zakonitim korištenjem i dosijelošću nije postao novi vlasnik .

U tom slučaju Vama bi preostala mogućnost traženja pravične naknade za vaše vlasništvo.

Novi posjednik nema veze sa Vama i Vi od njega ne možete potraživati ništa ,ali da od države koja Vas je dovela u tu situaciju .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija