Jump to content

stanarsko pravo


fiumano

Preporučene objave

Poštovani!

Imam veliki problem u svezi kupnje stana pa bi Vas molio za pomoć:

Naime, moj problem seže u 7 godina ranije kada sam želio kupiti stan za sebe i svoju obitelj. Našao sam stan, ali sam se sa investitorom dogovorio za kaparu, učešće i kupnju roh-baua, što smo i realizirali kroz mjesec dana. Dao sam mu 23.000 eura, ušao u stan, potpisali predugovor s kojim se on obvezao sređivanje papira, znači vlasnički list, uporabnu dozvolu, a u to vrijeme ja ću sređivati stan. Radio sam u stanu 5,5 mjeseci, nakon čega nisam dobio niti jedan papir, stan mi je bio zaključan, nisam mogao ući u njega, završio sam sa obitelji na cesti, te na sudu za traženje svojih prava. Na sudu su za mjesec i pol dodijelili riješenje za moje useljenje u stan i davanje stana u moj posjed. Međutim, ja i dalje nisam dobio niti jedan papir od investitora, te nisam mogao u cijelosti isplatiti stan preko kredita. I dan danas sam u tom stanu, ali sam odlučio prekinuti ugovor iz razloga što više nisam toliko mlad da ćekam tko zna koliko godina da bi mogao riješiti stambeno pitanje. Od investitora sam tražio povrat novca od 23.000 eura, kao i povrat svih ulaganja u stan, te ću ja iseliti i kupiti si stan koji bi imao riješene papire. Međutim, na moju žalost, investitor nije za prekid ugovora, neće mi isplatiti novčani iznos koji je utrošen za uređenje stana, već mi je i rekao tko mi je kriv što sam uređivao stan koji nije moj. Sad bih vas ja molio da mi pomognete u pravnom smislu, koja su moja prava, te isto tako i moja očekivanja.

Unaprijed zahvaljujem i srdačan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li investitor do sada pribavio svu dokumentaciju ili nije ?

Ako nije, u čemu je problem?

 

Koliko je velik stan, koliko ste dogovorili cjenu, kada ste i koliko platili, koliko ste uložili za uređenje, koliko po nekim današnjim (realnim) cijenama bi mogli dobiti za taj stan na tržištu?

 

Koliko dugo živite u stanu? Što je sa drugim stanovima u toj zgradi? Imaju li oni svu dokumentaciju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, do dan danas nije pribavio svu dokumentaciju. Radi se o slijedećem:

Kada smo ugovarali kupnju, nisu spomenuli da je gospođa koja je živjela na katu ispod nas bila nekadašnji vlasnik. Oni su ugovorom dogovorili da preuzimaju uređenje cijele zgrade, dogradnju dva stana, fasada, okućnica, ograda, ali ih je ona u konačnici počela zafrkavati sa dokumentacijom. Na sudu je još uvijek spor sa njih dvoje, u međuvremenu je gospođa umrla, a nasljednici (sin i kćer) preuzimaju nekretnine.

Stan je veličine 98 km2, dogovorili smo cijenu 119.000 eura, platili smo 23.000 eura prije 7 godina, za uređenje smo uložili cca 30.000 eura, a na tržištu bi taj stan sada koštao cca 100.000 eura ključ u ruke.

U stanu smo 7 godina, stan do nas isto nema riješene papire, a stanovi ispod nas je za nas enigma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom trenutku definitivno vam se ne isplati sklopiti taj ugovor. Zapravo ste u cijeloj priči jako dobro prošli - da ste prije sedam godina uzeli kredit u švicarcima kakve su tada banke forsirale bili bi sada uz sve dužni još 120000 eura. A imali bi stan vrijedan možda 100000.

 

Zapravo ste u relativno dobroj situaciji. Građevina ima dozvolu i legalna je, i vi u njoj živite temeljem sudske odluke.

Sigurno ne želite sada kupiti stan po istim uvjetima i cijeni. I investitor je toga svjestan.

 

Trebalo bi proučiti taj ugovor koji imate.

Jesu li definirani ikakvi rokovi u kojima bi investitor trebao pribaviti vlasnički list i provesti etažiranje objekta? I uvjeti raskida ugovora?

Da se ne zaletite sa raskidom na krivi način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali smo uzeti kredit u eurima. Međutim, zbog neispoštivanja ugovora izgubili smo pravo realizacije kredita pod povoljnijim uvijetima za mlade do 40 godina, kao i iznos kredita, sada možemo dignuti puno manji kredit. Nikako nisam u dobroj situaciji, jer mi godine ne dozvoljavaju dizanje kredita na duže vrijeme, a i pitanje kada će se papiri riješiti. Rokovi u ugovoru nisu definirani, ali mislim da je 7 godina malo previše, ali i ne radi se o 7 godina, pitanje je koliko još godina.

Što se tiče raskida ugovora, to mi je jasno. Ja samo želim da mi se isplati moj ulog i ulog uređenog u stanu. Ali mi nije jasna najamnina. Da li investitor ima pravo meni naplatiti najamninu prilikom raskida ugovora, jer prvenstveno raskidam ugovor radi neishodovanja papira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče raskida ugovora, to mi je jasno. Ja samo želim da mi se isplati moj ulog i ulog uređenog u stanu. Ali mi nije jasna najamnina. Da li investitor ima pravo meni naplatiti najamninu prilikom raskida ugovora, jer prvenstveno raskidam ugovor radi neishodovanja papira.

 

Neka investitor plati kamatu 6% na cca 50000 eura - avansa i uloženu vrijednost. To praktično pokriva najamninu. Danas se takav stan može unajmiti za 250-300 eura.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ugovor obvezuje obje ugovorene strane.

ako ugovor nije ispunjen od druge strane tražite da ispuni ugovorenu obvezu (pismeno preporučeno i sa povratnicom).

ako u primjerenom roku ne ispuni ugovor možete tražiti raskid ugovora i povrat ulaganja, uvečano za zakonske kamate od dana kad ste tražili ispunjenje ugovora.

pokrenuti tužbu i tražiti povrat uloženog. pokretanje tužbe upisati u vlasnički list stana (zgrade pošto stan nije etažiran ili na neku drugu nekretninu prodavatelja).

 

za ulaganje morate imati dokaze (račune za rad i aterijal,uplatnice za plaćanje akontacije za kupnju stana, ugovor)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija