Jump to content

privremeni rad na drugom radnom mjestu


nosonja21

Preporučene objave

Poštovani,

Zaposlen sam u jednoj javnoj ustanovi na neodređeno.

Posao je sezonskog tipa iako ustanova posluje cijelu godinu.

Do prošle godine je sve funkcioniralo uredno, u sezoni bih radio posao za koji sam prijavljen i plaćen, a van sezone bih radio na održavanju, odnosno poslove za koje ne treba kvalifikacija.

Sada imam nekih problema sa nadređenima i doživljavam ucestalo šikiniranje, tako da i u sred sezone radim na tim poslovima, a ne na svom radnom mjestu.

Plaća mi je ista ništa se nije promjenulo, osim tog da ja radim na drugom poslu od onog gdje bi po ugovoru trebao raditi.

 

Ima li neki zakon koji definira koliko točno godišnje mogu biti preraspoređen na neko drugo radno mjesto i mogu li bez posljedica odbiti tu preraspodjelu.

Napominjem da ništa papirnato nije mijenjano nego sam samo interno usmeno prebačen na ta druga mjesta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Koliko sam shvatio, kod Vas se ne radi toliko o preraspodjeli radnog vremena, koliko o nalogu Poslodavca o radu na poslovima koji nisu određeni Vašim ugovorom o radu. Tu je situacija ovakova. Nitko od ugovornih strana ne može mjenjati odredbe ugovora kojih je potpisnik, bez suglasnosti druge strane iz Ugovora. Dakle ako u Vašem Ugovoru nema nekog članka tipa ...."i drugi poslovi prema nalogu poslodavca" Vi ne morate pristati raditi na drugom radnom mjestu koje nije opisano u Vašem ugovoru o radu. Poslodavac bez Vaše suglasnosti, ne može mjenjati ugovor o radu. Zaštititi se možete Zahtjevom za zaštitu prava.

Međutim,smatram,s obzirom da nisu bila dirana Vaša primanja,kako odbijanje radnih zadataka novog radnog mjesta, nebi bilo mudro. Moglo bi se dogoditi, na što Poslodavac ima pravo,da dobijete odluku poslodavca o Redovitom otkazu ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga sa ponudom novog ugovopra sa izmjenjenim uvijetima. Tu bi sigurno i plaća bila umanjena. Ukoliko takav,novi ugovor nebiste prihvatili,uslijedio bi pomenuti Otkaz. Dakle,na Vama je da razmislite.

A što se preraspodjele radnog vremena tiće sve je rečeno u ZOR-u i to u:

Članaku 67.

(1) Ako narav posla to zahtijeva, puno ili nepuno radno vrijeme može se preraspodijeliti tako da tijekom razdoblja koje ne može biti duže od dvanaest neprekidnih mjeseci, u jednom razdoblju traje duže, a u drugom razdoblju kraće od punog ili nepunog radnog vremena, na način da prosječno radno vrijeme tijekom trajanja preraspodjele ne smije biti duže od punog ili nepunog radnog vremena.

(2) Ako preraspodjela radnog vremena nije ugovorena i uređena kolektivnim ugovorom, odnosno sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, poslodavac je dužan utvrditi plan preraspodijeljenog radnog vremena s naznakom poslova i broja radnika uključenih u preraspodijeljeno radno vrijeme, te takav plan preraspodjele prethodno dostaviti inspektoru rada.

(3) Preraspodijeljeno radno vrijeme ne smatra se prekovremenim radom.

(4) Ako je radno vrijeme preraspodijeljeno, ono tijekom razdoblja u kojem traje duže od punog ili nepunog radnog vremena, uključujući i prekovremeni rad, ne smije biti duže od četrdeset osam sati tjedno.

(5) Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, preraspodijeljeno radno vrijeme tijekom razdoblja u kojem traje duže od punog ili nepunog radnog vremena može trajati duže od četrdeset osam sati tjedno, ali ne duže od pedeset šest sati tjedno, odnosno šezdeset sati tjedno ako poslodavac posluje sezonski, pod uvjetom da je isto predviđeno kolektivnim ugovorom i da radnik dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.

(6) Radnik koji u preraspodijeljenom radnom vremenu ne pristane na rad duži od četrdeset osam sati tjedno, ne smije zbog toga trpjeti štetne posljedice.

(7) Poslodavac je dužan inspektoru rada, na njegov zahtjev, dostaviti popis radnika koji su dali pisanu izjavu iz stavka 5. ovoga članka.

(8) Preraspodijeljeno radno vrijeme u razdoblju u kojem traje duže od punog ili nepunog radnog vremena može trajati najduže četiri mjeseca, osim ako kolektivnim ugovorom nije drukčije određeno, u kojem slučaju ne može trajati duže od šest mjeseci.

(9) Ugovor o radu na određeno vrijeme za poslove koji se obavljaju u preraspodijeljenom radnom vremenu, sklapa se u trajanju u kojem radnikovo prosječno radno vrijeme mora odgovarati ugovorenom punom ili nepunom radnom vremenu.

 

 

Ažurirano

 

Oprostite,

previdio sam. Napisali ste da u Ugovoru stoji klauzula o mogućnosti rasporeda na drugo radno mjesto. Dakle odluka je na Vama. Hoćete li ili ne riskirati Otkaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija