Jump to content

Bivši poslodavac je prepisao na drugoga firmu!


mare2412

Preporučene objave

174

Kao što u naslovu piše, bivši poslodavac mi nije isplatio cca 3300 (2 mj) plaću i duguje mi ih od 8 mj. 2014. Njegova žena je prava vlasnica (ali on vodi posao- inače je u mirovini..)Danas mi je prekipjelo i poslala sam mu ljutu poruku da mi je vise dosta da sam previse i cekala i da mi izvoli reci kad i u koje vrijeme cu ja te novce dobiti. Na kraju mi je samo rekao zao mi je, frend (koji mu je inace trebao uplatiti odredenu svotu novaca da mu se odobri kredit da nam vrati te zaostale place) je kao prisilno sebi prisvojio firmu ?!?! I da je morao potpisati ugovor da je daje za 10 kn.

Duguje meni i jos dvjema curama place, sve zajedno cca 10 000. Da li ja mogu sada sa pravne strane ista napraviti ?!?!? Svi mi govore odustani jer se nitko ne zeli kaciti s takvim tipom covjeka koji sve i svakoga zna! Da napomenem nemam novaca za tuzbe i vuci se po sudovima place.gif Ti novci mi trebaju za faks!!! frustriran.gif

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

Znate onu pjesmu Josipe Lisac: „Danas sam ljuta,neznam što hoću....“,to nije dobro. Ne može se jasno razmišljati! Potrebna je hladna glava!

Idemo po redu.

 

  1. Jeste li dobili OBRAČUNE NEISPLAĆENIH plaća?

Dakle, ukoliko Poslodavac NIJE isplatio plaću, on Vam mora urućiti Obračun neisplačenih plaća,ovjeren žigom i potpisom ovlaštene osobe. Ne učini li tako, učinio je prekršaj prema:

Članaku 93. Zakona o radu

(1) Poslodavac je dužan, najkasnije petnaest dana od dana isplate plaće, naknade plaće ili otpremnine, radniku dostaviti obračun iz kojeg je vidljivo kako su ti iznosi utvrđeni.

(2) Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati plaću, naknadu plaće ili otpremninu ili ih ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, naknada plaće ili otpremnine, radniku dostaviti obračun iznosa koje je bio dužan isplatiti.

(3) Obračuni iz stavka 2. ovoga članka su ovršne isprave.

(4) Ministar pravilnikom propisuje sadržaj obračuna iz stavaka 1. i 2. ovoga članka.

Ne učini li tako, po Vašoj prijavi Inspektoratu Za radne odnose, slijedi mu prema Prekršajnim odredbama Zakona o radu i prema:

Članak 229.

(1)Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

34) ako radniku ne dostavi obračun dugovane, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ili ako obračun nema propisani sadržaj (članak 93. stavci 2. i 4.).

Što Vi morate prvo učiniti jest:

Ukoliko nemate obračune neisplaćenih plaća, uputit će te na adresu poslodavca Zahtjev za zaštitu prava(poštm,preporučeno s povratnicom) ,tražiti pomenute obračune neisplaćenih plaća i isplatu pod prijetnjom obračanja Inspektoratu i u konačnici Sudu.

Ukoliko imate rečene obračune otiđite kod javnog bilježnika koji će Vam temeljem obračuna neisplačenih plaća sastaviti ovršni prijedlog i prisilno naplatiti vašu tržbinu ovrhom na poslodavčevim novčanim sredstvima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija