Jump to content

Snimanje cijene u trgovini


eLaCiD

Preporučene objave

Dakle danas u tgovini jednog trgovačkog lanca. Na polici artikl sa istaknutom cijenom i nazivom na polici 39,99 kn i odmah ispod nje na istoj kartici duplo većim brojevima 19,99 kn sa naznakom -50% Na istoj polici barem jedno 5,6 naljepnica sa natpisom velikim slovima "AKCIJA".

Na blagajni blagajnica provlači preko scana i ovaj na računu izbacuje 39,99. Odmah ne opažam nego po izlasku iz trgovine pregledavam račun i normalno vraćam se i reklamiram. Sad zajedno sa blagajnicom do police. Ona gleda i kaže "Stvarno ne znam od kud ta niža cijena" i bla bla bla. Na kraju se saginje skroz blizu cijene i "Evo to je.. piše samo za članove kluba" I stvarno ono slovima cca 2 mm piše "samo za članove kluba". Slova su toliko sitna da ih netko sa dobrim vidom (a ja ga na sreću još imam) može pročitati samo iz neposredne blizine. Normalno vadim mobitel da snimim tu marketinšku umotvorinu kad najedanput iskače sa strane zaštitar sa "zabranejno snimanje".

Sad dva pitanja :

 

1. Da li se ovakvo isticanje cijene može smatrati prevarom odnosno dovođenjem kupca u zabludu.

 

2.Čime se u pravnom smislu kupcu zabranjuje evidentiranje (poput fotografiranja) istaknutih cijena na polici trgovine odnosno da li je takav čin reguliran kakvim zakonom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

1. Da li se ovakvo isticanje cijene može smatrati prevarom odnosno dovođenjem kupca u zabludu.

Da.

To je sigurno ozbiljan prekršaj za koji bi tvrtka i odgovorna osoba mogle biti kažnjene kaznama sa četiri nule u cifri.

 

 

I stvarno ono slovima cca 2 mm piše "samo za članove kluba". Slova su toliko sitna da ih netko sa dobrim vidom (a ja ga na sreću još imam) može pročitati samo iz neposredne blizine. Normalno vadim mobitel da snimim tu marketinšku umotvorinu kad najedanput iskače sa strane zaštitar sa "zabranejno snimanje".

 

2.Čime se u pravnom smislu kupcu zabranjuje evidentiranje (poput fotografiranja) istaknutih cijena na polici trgovine odnosno da li je takav čin reguliran kakvim zakonom.

 

Teoretski, svaka trgovina može vam zabraniti snimanje.

U praksi, jedino što mogu napraviti ako slikate je da vas potjeraju iz trgovine.

Zaštitar nema ovlasti da vam uzme kameru/mobitel.Time bi prekoračio svoje ovlasti. On ima ovlast da vas spriječi da nešto ukradete, ili da npr. spriječi da po dućanu radite pi..arije, da razbijate ili radite nered. Može vas zadržati do dolaska policije u tom slučaju. Teoretski, mogao bi vas zadržati i zato jer snimate, i pozvati policiju. Ali kako takvo snimanje nije nikakvo kazneno djelo, policajci sigurno ne bi bili sretni jer su bez veze dolazili. A zaštitar se izlaže raznim mogućim optužbama - za protupravno oduzimanje slobode, za prekoračenje ovlasti ili čak da je sudjelovao u prikrivanju prekršaja tvrtke sa postavljanjem zavaravajuće cijene na artikl.

 

Sve u svemu, ovi u trgovini bi vam radije prodali punu košaru tih artikala po cijeni "samo za članove kluba" nego da od svega toga izbije incident koji bi možda čak bio objavljen u medijima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija