Jump to content

Porez na prvu nekretninu - nerođena beba


ChmT

Preporučene objave

Pozdrav.

Recimo da kupim stan od 80m2 i ako mi je prva nekretnina i prijavim i suprugu imam oslobođenje od poreza za 65m2.

Nakon kupnje mi se treba u roku cca 2,5 mjeseca roditi beba koja bi bila treći član i taman bi me oslobodila i ovih 15m2 za platiti porez.

 

Problem je što porezna gleda stanje na datum kupoprodajnog ugovora i tvrde da porez moram platiti za tih 15m2 i kasnije nemam nikakva prava na povrat tih novaca ako prijavim naknadno dijete.

 

S druge strane nije im nikakav problem ti naplatiti 15m2 u slučaju da se jedan od članova kućanstva na kojeg si bio oslobođen poreza za 15m2 odseli unutar 3 godine od kupnje nekretnine.

 

Znači ako se kasnije stanje promijeni u njihovu korist onda će ti naplatiti ali ako se u tvoju korist promijeni stanje onda novce ne vraćaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mora gledat jer je tako napisano

čl.4

(2) Stjecanjem nekretnine, u smislu stavka 1. ovoga članka, smatra se kupoprodaja, zamjena,.....

 

Članak 14.

(1) Porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja ugovora ili drugoga pravnog posla, kojim se stječe nekretnina.

Članak 17.

(1) Porezni obveznik nastanak porezne obveze mora prijaviti ispostavi Porezne uprave na području koje se nalazi nekretnina u roku od 30 dana od dana njezina nastanka.

Članak 19.

Porezni obveznik mora platiti utvrđeni iznos poreza u roku od 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđivanju poreza na promet nekretnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma taj dio zakona je jasan. Samo hoću reći kako je nepravedno što ne mogu dobiti povrat poreza na tih 15 kvadrata ako u tako kratkom roku dobijem dijete koje također prijavim na istoj adresi dok istovremeno ako u puno dužem roku od 3 godine se odjavi netko s te adrese na koga sam bio oslobođen poreza tada mi naknadno naplate porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nepravedno koliko god da je, trenutno je zakonito.

 

Ne bih htio da ovo što ću napisati shvatite na krivi način, ali jedno je odjava, koja je sigurna dispozicija neke od osoba (ako se odluči na nju), ali drugo je rođenje djeteta, koje je (zasada) neizvjesno. Ponavljam, da me slučajno krivo ne shvatite, neka malac/malecna bude 5 kg težak/-ška i 50 cm dugačak/-ka, živ/a i zdrav/a i da vikom "para uši" cijelom osoblju u rađaoni, kada stigne na ovaj svijet... :-)

 

Rješenje bi se možda moglo naći u izmjeni zakona u smjeru da ukoliko se dijete rodi unutar nekog roka, a očito manjeg od 9 mjeseci od sklapanja ugovora, da bi se možda mogao uračunati u oslobođenje. Ne bi bilo loše ni sa strane poboljšanja demografske situacije. Ali zasada te opcije nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se prvog tiče neka je živo i zdravo ali prosječne težine i dužine :) da porod bude s manje muke :)...

 

Što se tiče zakona jasno mi je da je trenutno takav. Ono što bi imalo više smisla je da ako je rok od 3 godine u slučaju da se netko od javi, bilo bi ok da je bar rok 1 godinu za prijavu nekoga ili da je rok za prijavu poreza malo dulji ali to su već priče što bi bilo kad bi bilo...

U svakom slučaju zakonodavci bi mogli uzeti ovakve situacije u obzir.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Obavio sam sve oko kupovine nekretnine i sad je ostalo da prijavim porez.

Zanima me dakle ako prijavim suprugu na nas se oslobodi plaćanja još dodatno 15m2 dali je tada supruga izgubila pravo na oslobođenje do 50m2 za prvu nekretninu koju bi ona eventualno kupila na svoje ime jednog dana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija