Jump to content

HEP malo specifičan slučaj


Merlin

Preporučene objave

U zajedničkom stanu sestra je boravila od 15. 01.2013. do 01.04.2015. i nabila računa za struju u iznosu od cca 12. 000 kn (nije puštala radnike HEP-a u stan da očitaju brojilo)

 

Ako je za račune za struju zastara godinu dana da li imam pravo tražiti da se dio duga otpiše?

 

Usput, iako sam spremna sve platiti (podnijela sam zahtjev za otplatu na rate ) HEP traži suglasnost sestre za useljenje?! Nisu li oni meni, kao suvlasniku, dužni isporučiti struju za moju 'polovicu' stana a event. pravne sporove ostaviti odvjetnicima i sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok. hvala na odgovoru. ali, kak sad to, ak imam zakonski pravo na otpis (dijela) duga šta ih moram molit da poštuju zakone?

 

ak ćemo pravo, ja bi zapraff NJIH trebala tužit jer nisu na vrijeme pokrenuli ovrhu i iskopčali struju te tako omogućili da se toliki dug nagomila, itd. nije li tako?

 

ovo drugo, to je više bilo retoričko pitanje, naravno da ne mogu pustit struju u pola stana..ali njih se ne bi trebalo ticati pravne zavrzlame, dokle god imaju moj ugovor o nasljeđivanju i upis moje polovice u zemlj. knjige

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ak imam zakonski pravo na otpis (dijela) duga šta ih moram molit da poštuju zakone?

činjenica da dug zastari nesmatra se da on i dalje nepostoji,budući kako takva činjenica znači da vjerovnik nemože s uspjehom u sudskom postupku ishoditi svoju tražbinu,ukoliko se dužnik pozove na zastaru.

Uvijek postoji mogućnost da se zastarjeli dug nađe na "meti"odredaba čl.221 i 240.ZOO.

Naime,ako dužnik ispuni zastarjelu obvezu, nema pravo zahtijevati da mu se vrati ono što je dao, čak i ako nije znao da je obveza zastarjela.(čl.221),dok se nadalje zastara prekida kad dužnik prizna dug.(čl.240).

ak ćemo pravo, ja bi zapraff NJIH trebala tužit jer nisu na vrijeme pokrenuli ovrhu i iskopčali struju te tako omogućili da se toliki dug nagomila, itd. nije li tako?

nije tako,budući da bi takva tužba bila neosnovana,jer pravo je vjerovnika da tuži ili pokrene ovrhu,ali ne i obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. ok. u utorak ću znati na koliko rata će mi rasporediti dug i ako sam te dobro shvatila, ja mogu tek zamoliti da mi otpišu dio (posebno jer nije moj dug a ja jesam spremna to sanirati, itd.) ali je to čisto njihova dobra volja?

 

btw. probala sam vidjet u ZOO ova dva članka al nisam registrirana pa mi ne da.

 

2. vidiš, ovo je zanimljivo, nisam to znala ali mi je to malo čudno jer po tome ispada da ako vjerovnik XY ne pokrene ovrhu znači da se odriče tog nekog duga? in that sense, u mojem slučaju, da nisam reagirala (jer hoću uselit) HEP bi zapraff ostao bez tih para?...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija