Jump to content

UGOVOR O DJELU molim pomoć

netkotamo

Preporučene objave

Trenutno sam na burzi i primam naknadu. Bio sam na razgovoru kod poslodavca koji mi je ponudio da mjesec dana radim na ugovor o djelu pa da bi me onda zaposlio, jer trenutno nemaju dovoljan obim posla za stalno zaposlenje. Dodjem na sat- dva, 2-3 put dnevno kada im treba nešto isfakturirati od robe. Kasnije bi me zaposlili u prodaji.

S obzirom da primam naknadu sa burze, zanima me da li ovo što radim (fakture) mogu proći na ugovor o djelu?

Molim savjet jer ne želim da probleme sa poreznom ni sebi ni njima, a novci mi trebaju......:tuzan::tuzan:

Dijeli na drugim stranicama

netkotamo

Zakon o obveznim odnosima kaže da se ugovorom o djelu izvođač obvezuje obaviti određeni posao, kao što je izrada ili popravak neke stvari, izvršenje kakva fizičkog ili umnog rada i sl., a naručitelj se obvezuje platiti mu za to naknadu. Znači ugovor o djelu nije dio „radnopravne“ problematike, već je isti čisti ugovorni odnos građanskog prava.

Kod ugovora o radu pak, radnik radi nesamostalno, po uputi poslodavca i obično u njegovim prostorijama, sa resursima poslovaca, zatim je bitan element i davanje radnog vremena na raspolaganje poslodavcu, pri čemu mu je poslodavac dužan za obavljeni rad isplatiti plaću.

Za rad po ugovoru o djelu nije bitno da li je ta osoba u radnom odnosu, nezaposlena ili umirovljenik, već da li se radi o poslovima za koje se prema obilježjima rada, mora sklopiti ugovor o radu. Poslodavac će moći za obavljanje određenog posla, kao što je izrada ili popravak neke stvari, izvršenje kakva fizičkog ili umnog rada i sl. sa izvođačem – fizičkom osobom sklopiti ugovor o djelu samo onda kada se obavljanjem takvog rada ne izvršava sadržaj radnog odnosa tj. kada se ne radi o poslovima koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca imaju obilježja poslova za koji se zasniva radni odnos. Ako bi poslodavac sa radnikom sklopio neki drugi ugovor (osim ugovora o radu) za obavljanje posla koji s obzirom na izloženo i s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca ima obilježje posla za koji se zasniva radni odnos, sukladno odredbi ZOR-a, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu, osim ako poslodavac ne dokaže suprotno.

Nadalje; Korisnicima novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti obustavlja se isplata novčane naknade za vrijeme isplate naknade po ugovoru o djelu za onoliko mjeseci koliko iznosi kvocjent koji se dobije dijeljenjem ukupno ostvarenog dohotka s najnižom mjesečnom osnovicom na koju se obračunavaju doprinosi za obvezna osiguranja prema posebnom propisu. Nezaposlena osoba koja ispunjava uvjete može se u roku od 30 dana od prestanka okolnosti koja je dovela do obustave isplate naknade za vrijeme nezaposlenosti ponovno prijaviti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje radi nastavka primanja novčane naknade.

Dakle,u Vašem je slučaju vrlo problematično sačiniti Ugovor o djelu i Vama i poslodavcu,s obzirom na vrstu radova koje bi trebli obavljati i njehova obiježja,kao i na činjenicu da ostajete bez naknade za vrijeme obavljanja tog rada.

netkotamo

Zakon o obveznim odnosima kaže da se ugovorom o djelu izvođač obvezuje obaviti određeni posao, kao što je izrada ili popravak neke stvari, izvršenje kakva fizičkog ili umnog rada i sl., a naručitelj se obvezuje platiti mu za to naknadu. Znači ugovor o djelu nije dio „radnopravne“ problematike, već je isti čisti ugovorni odnos građanskog prava.

Kod ugovora o radu pak, radnik radi nesamostalno, po uputi poslodavca i obično u njegovim prostorijama, sa resursima poslovaca, zatim je bitan element i davanje radnog vremena na raspolaganje poslodavcu, pri čemu mu je poslodavac dužan za obavljeni rad isplatiti plaću.

Za rad po ugovoru o djelu nije bitno da li je ta osoba u radnom odnosu, nezaposlena ili umirovljenik, već da li se radi o poslovima za koje se prema obilježjima rada, mora sklopiti ugovor o radu. Poslodavac će moći za obavljanje određenog posla, kao što je izrada ili popravak neke stvari, izvršenje kakva fizičkog ili umnog rada i sl. sa izvođačem – fizičkom osobom sklopiti ugovor o djelu samo onda kada se obavljanjem takvog rada ne izvršava sadržaj radnog odnosa tj. kada se ne radi o poslovima koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca imaju obilježja poslova za koji se zasniva radni odnos. Ako bi poslodavac sa radnikom sklopio neki drugi ugovor (osim ugovora o radu) za obavljanje posla koji s obzirom na izloženo i s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca ima obilježje posla za koji se zasniva radni odnos, sukladno odredbi ZOR-a, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu, osim ako poslodavac ne dokaže suprotno.

Nadalje; Korisnicima novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti obustavlja se isplata novčane naknade za vrijeme isplate naknade po ugovoru o djelu za onoliko mjeseci koliko iznosi kvocjent koji se dobije dijeljenjem ukupno ostvarenog dohotka s najnižom mjesečnom osnovicom na koju se obračunavaju doprinosi za obvezna osiguranja prema posebnom propisu. Nezaposlena osoba koja ispunjava uvjete može se u roku od 30 dana od prestanka okolnosti koja je dovela do obustave isplate naknade za vrijeme nezaposlenosti ponovno prijaviti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje radi nastavka primanja novčane naknade.

Dakle,u Vašem je slučaju vrlo problematično sačiniti Ugovor o djelu i Vama i poslodavcu,s obzirom na vrstu radova koje bi trebali obavljati,kao i na činjenicu da ostajete bez naknade za vrijeme obavljanja tog rada.

Hvala puno na odgovoru. Meni je nakanda cca 15kn po fakturi, tako da to nebi prešlo 500-njak kuna za mjesec dana, što, ukoliko se ne varam, ne prelazi 1600kn zbog kojih bi mi ukinuli naknadu sa burze.

Ja već cijeli mjesec to radim i ime mi se nalazi na svim računima, koje su što u našim registratorima, što poslane klijentima.

Zanima me, može li se reći da sam ja to pisao od kuće, svaki dan po 5-6 faktura (to ne prelazi 20 minuta posla) i da mi je instaliran program?

ili da sam bio zadužen za prevođenje dokumentacije sa hrv na engleski pa da to bude "glavna" moja djelatnost a izadavanje faktura onako usput?

jer sa ne mogu ni od brata studentski ugovor uzeti, zbog mojih imena na fakutrama.

Strah me sada radi porezne... Postoji li kakva drugačija mogućnost sklapanja ugovora?

netkotamo,

S obzirom da Ugovor o djelu smatra drugim dohotkom a na isti se obračuvaju doprinosi i porezi,mislim da bi i za Vas i za poslodavca bilo najbolje obratiti se Državnom inspektoratu porezne uprave i Inspektoratu za radne odnose,izložiti problem i zatražiti pisana očitovanja o načinu uređenja odnosa između Vas i poslodavca.

Ovo gore je vrlo „škakljivo“ pogotovo za poslodavca.

Najbolje osigurati se od „iznenađenja“. Čist račun,duga ljubav.

To i mene zanima? Da li je moguce napravit neki ugovor o edukaciji ili volontiranju a da se ne dobije naknada? Dosta firmi, pogotovo telefonska prodaja, rade par tj na ugovor o edukaciji, ljudi rade normalan posao a ne primaju naknadu. Isto tako i tvrtke uzimaju na ug. O volontiranju.

Kako ovakav slucaj 'legalno proves' a bez naknade? Kako porezna na to gleda?

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija