Jump to content

krivi obračun plaće-tužba-šteta


kira

Preporučene objave

l.p.

Poslodavac MORH, krivo mi je obračunavao plaću,(DVO,dragovoljac,časnik, invalid D.R.) uključujući i plaću mjeseca prosinca koja je bila i mirovinska osnovica, dakle zbog krivo obračunate plaće, krivo se obračunavala i isplačivala mirovina, niz godina.

Podižem tužbu protiv poslodavca(MORH-a) i tražim nadoknadu štete.Prvo stupanjski sud donosi presudu kojom uvažava moj tužbeni zahtjev u cjelosti uključujući i kamate, no po žalbi Poslodavca-odvjetništva, drugostuapnjski sud donosi rješenje kojim se presuda ukida i predmet se vraća na ponovno suđenje. Glavna "zamjerka" drugostuanjskog suda je u tome što prvostupanjski sud u postupku nije utvrdio dali sam iscrpio sve pravne lijekove i postupke u upravnom postupku to jest postupku protiv HZZO i HZMIO., koji su tijekom postupka bili involvirani u predmet(bolovanje, mirovina i sl.)

Naravno da sam iscrpio ove postupke, sve do Ustavnog suda, no mene zanima zašto se u postupku pred sudom traži dali se proveo taj postupak i u kakvom je to odnosu., mislim prije svega na zakonski temelj , Zakon o parničnom postupku i sl.

Lijepo molim Vaša mišljenja,saznanja, iskustva i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda niste predočili svu dokumentaciju, vjerojatno nešto nedostaje, a prvostupanjski sud previdio, a drugostupanjski sud pronašao ili su vidjeli da postoje i druge opcije jer oni temeljito proučavaju sve mogućnosti bez obzira na odluku prvostupanjskog suda.

 

kira, to je malo zamršena situacija, a da bi ste dobili kvalitetan odgovor, mišljenja sam da trebate angažirati dobrog odvjetnika jer treba izvršiti uvid u cijelokupnu dokumentaciju te će vas dobar odvjetnik uputiti kako dalje.

 

Ovako, teško da ćete dobiti zadovoljavajući odgovor jer sadržaj upita koji ste postavili je prekratak, a nagađati nam ne vrijedi (vidim već dugo vremena vodite borbu sa sudovima i shvatio sam da je vaša situacija dosta složena i da tako napišem "zamršena").....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa na Vašoj pozornosti i odgovoru, da istina moj upravno pravni postupak a sada i sudski traju cca deset godina.

Moj problem meni se ne čini kompliciran,pravno složen, naprosto se radi o krivom obračunu plaće tijekom izvjesnog razdoblja to jest razdoblja koje je zajedno bilo i mirovinska osnovica, dakle:krivi obračun plaće tijekom bolovanja,mrovina,krivo obračunata zbog krive mirovinske osnovice.

No istina najveći problem je u tome što sam tu pogrešku vrlo kasno uočio, te pokrenuo postupke kako sam naznačio.

Prema onomo što znam i što sam apsolutno ubijeđen to je da sam u pravu,budući ovaj problem izučavam,već niz godina,dakle zakonski ispunjavam uvjete,kako će sve to sud razumjeti ući u problem, sagledati sve spise, tu nisam siguran.

Što se tiče angažiranja odvjetnika, to je jedna druga priča, činimi se opće poznata, a to je da za ovu našu branšu "braniteljsku", nema zainteresiranih koji bi ozbiljno,profesionalno,stručno i do kraja ušli u ovu problematiku, bar su moja takva iskustva, dobar dio njih iz moje ne male sredine naprosto kažu da me oni nebi u ovom predmetu zastpali,

Nažalost, naše ministarstvo,udruge i sl. još su manje nama na usluzi i pomoći, no i to je druga priča, davno ispričana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali zapravo netko zna, kako se plaća obračunavala DVO koje su bile na bolovanju, tijekom Domovinskoga rata, točnije od 1994 do 1995.g, dakle, na koji se način obračunavalo bolovanje, tko ga je obračunavao i isplaćivao, koja je bila procedura, kako se plaća umanjivala za vrijeme bolovanja,dali se bolovanje tretiralo kao ozljeda na radu.

S tim u svezi molim na pozornost Zakonske odrdbe iz toga razdoblja a koje su regilirali plaću DVO.

Molim Vaša mišljenja,tumačenja,sazanja i sl.

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa,"sivko", da to je Zakonska regulativa iz toga razdoblja koja se trebala primijeniti i na nas branitelje, ali na žalost nije, dakle umjesto primjene tada važećih zakona iz oblasti HZZO i Zdravstvenog osiguranja uoće, Naputcima i Zaključcima Ministarstva pa i Vlade reguliralo se ovo iznimno važno pitanje, dkle pitanje statusa liječenja bolovanja i isplate plaće,hrvatskih branitelja

Kako je to sve teklo, uz izniman moj trud i potršeno vrijeme došao sam do određenih naputaka iz toga razdoblja koja su "regilirala" ova područja, uključujući i mene.

1. Naputak Ministarstva obrane, s potpismom pomoćnika od 19.svibnja 1995.g, kojim je "regiliran" obračun plaće za sve one koji su na bolovanju,taj naputak je u supronosti s Odlukom predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika kojim je regulira plaće DVO, od 11.svibnja 1995.g,zašto je taj napuak izdan i kako se primjenjivao neznam, on će kasnije biti poništen ali kasno,

2.Naputak, Ministra obrane od 11.siječnja 1996.g, kojim su također regulirana bolovanja, a koji naputak je svojom presudom Upravni Sud RH, doveo u pitanje ,Presudu, Us-8411/1997-4 od 05.siječnja 2000.g, dakle naputci su ukinuti i donijeti je sada Zaključak ali Vlade RH,

3. Nakon ove presude, Vlada RH, svojim Zaključkom od 05.rujna 2002g, određuje HZZO da je nadležan u rješavanju prava branitelja temeljem bolovanja, isplate plaće i drugo,

Temeljem ovog Zaključka moj status je Riješen ali tek 2006.g,

Dakle ovo je moja kronologija koja je tekla deset godina, ne mojom krivnjom,koja je utjecala na moju plaću koja je bila mirovinska a osnovica a samim tim i umanjena mirovina,u mirovinu sam otišao 1996g,.

No mislim da je ovdje ključno ne poštivanje Zakona o pravima branitelja iz toga razdoblja a to su Zakoni koji su regilirali plaću a to je:članak 9.Zakona o pravima Hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, "NN"2/94,52/94 36/95, te Članka 9. Zakona o pravima hrvtaskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji, "NN"108/96,23/01, a sve sukladno Članku 138, Zakona o službi u oružanim snagama "NN"23/95, te odluci predsjednika Republike Hrvatske o plaćama i drugim berivima djelatnih vojnih osoba,vojnih službanika i namještenika od 11.svibnja 1995.g

Molim lijepo dali je netko ovaj put prošao,molim za daljnje savjete i mišljenja imajuću u vidu i rethodno iznijeto dakle sudski postupak koji sadavodim.

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 3 mjeseci kasnije...

Drugostupanjsko rješenje donijeto u mjesecu travnju, predmet vraćen na prvo stupanjski sud ,još nije zakazano ročište, odvjetnik mi govori da trebaju dodijeliti novi broj predmeta, sada smo u rujnu ništa od toga, dakle ni novog broja niti ročišta !

Molim dali netko zna rokove, kako to sada zapravo ide, dali idu kakvi rokovi.

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija