Jump to content

kupovina zajedničkog stana (s različitim novčanim udjelom)


aureola

Preporučene objave

Poštovani,

Dečko i ja planiramo mijenjati stan za veći. On ima na sebe kredit za stan. Razliku za veći stan bih pokrila ja, te bih financirala njegovo uređenje. Ukupna moja financijska prisutnost ne bi pokrila polovicu vrijednosti stana, te smatram da ne bi bilo ispravno pisati nekretninu 50:50 na dva suvlasnika. Koje bi bilo ispravno/najbolje rješenje kako bismo se obostrano zaštitili? Možda sklapanjem ugovora, s jedne strane da se on zaštiti kao jedini vlasnik stana, a s druge strane ja i moje ulaganje u (tada) njegovu nekretninu koje bi mi u slučaju "razvoda" trebao isplatiti? Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima kredit za manji stan u kojem trenutno zivimo.

 

kredit se otplaćuje ? ili je kredit otplaćen prije zajedničkog života ?

 

ako se kredit otplaćuje to se radi zajedničkim novcem (osim ako je novac za otplatu rata kredita dar). i to bi trebali uzeti u obzir pri upisu vlasništva za novi stan.

koliko godina je ostalo za vračanje kredita ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kredit otplaćuje dečko i otplaćivati će ga još 15 godina. Obzirom da preostale troškove snosimo 50:50 ne smatram da imam ikakvo pravo trenutno ulaziti u vlasništvo stana. Međutim, razmatramo sl. situacije ukoliko bismo mijenjali stan u kojem živimo za veći stan: 1. ja plaćam razliku i uređenje stana i tu sumu stavljamo u svojevrsni ugovor kao moju sigurnost da mi uloženo bude isplaćeno u slučaju razvoda; ili 2. dižem kredit u visini iznosa polovine vrijednosti stana i novce dajem dečku za prebijanje njegovog kredita te ulazim u vlasništvo 50:50 (jasno, ovaj način nije ekonomičan obzirom da on trenutno otplaćuje glavnicu kredita, a ja bih opet trebala plaćat kamate). Postoji li još neko rješenje? Teško je iz trenutne pozicije odredit udjele u vlasništvu budućeg stana kada ne znam koliko će se novaca potrošiti na uređenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija