Jump to content

Alimentacija za 18 godisnjaka pomoc molim


Maricazg01

Preporučene objave

Zamolila bih vas za slijedeću informaciju.

 

Imam dva braka iza sebe. Sa prvim mužem imam Petra koji će uskoro 18 godina i čije sam skrbništvo dobila isključivo ja i Vladimira koji ima 20 godina koji živi sa ocem i za kojeg je skrbništvo dobio isključivo on. Otac od Petra živi u Srbiji.

 

Sa drugim mužem imam Josipa (4) i Marka (8). Drugi muž mi plaća alimentaciju od 2000Kn mjesečno. Moja plača je 5000 Kn. Živimo u stanu od roditelja od drugog muža i plaćam mjesečni najam od 2000 Kn. Dakle meni i troje djece ostane moja plaća od 5000Kn. Režije za stan su 2500Kn. Taman mi ostane za hranu i potrebne stvari za kuću oko 2500Kn.

 

Moj stariji sin Petar je odlučio otići od mene jer ima 18 godina i preseliti se kod moje mame s kojom nemam nikakve odnose. Malo se je raspitivao i saznao je da sam mu dužna plaćati alimentaciju dok se školuje. Čak je došao do cifre od 1500Kn.

 

Ja nemam ništa protiv toga da mu plaćam mjesečno, moj je sin i volim ga, ali toliko ne mogu plaćati a da ne zanemarim ostalo dvoje djece. Trenutno dobija đeparac od 300 Kn i još tokom mjeseca mu pomognem koliko mogu.

 

Imam 2 pitanja:

 

  1. Dali stvarno može iznositi toliko alimentacija s obzirom na moje imovinsko stanje?
  2. Dali i Petrov otac mora plaćati dio te alimentacije? On je da ponovim državljanin Srbije i nije Petru skrbnik.

Do sada nije plaćao ništa za Petra jer je sudsko rješenje glasilo da se ja brinem za Petra, a on za Vladimira.

 

Čitala sam malo forum i načitala se svakakvih stvari. Molila bih, ali stvarno molila da mi se ne dijele životne lekcije i prebacuju kojekakve stvari. Dakle tražim isključivo pravni savjet, ili savjet nekoga tko je bio u sličnoj situaciji.

 

Hvala vam najljepša.

Marica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. On može tražiti alimentaciju. Ministarstvo svake godine definira nominlne iznose alimentacije za djecu prema dobi, i za vašeg sina to bi bilo oko 1200+ kuna. Ali u zakonu je definirano da u slučaju da roditelj mora uzdržavati više djece , sud može odrediti pola tog iznosa kao obavezu.

 

2. Mogli biste tražiti, ne znam kako bi to išlo i koliko bi potrajalo. I mislim da bi u tom slučaju otac imao pravo tražiti od vas da jednakom iznosom sudjelujete u uzdržavanju drugog sina koji živi s njim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Moj stariji sin Petar je odlučio otići od mene jer ima 18 godina i preseliti se kod moje mame s kojom nemam nikakve odnose. Malo se je raspitivao i saznao je da sam mu dužna plaćati alimentaciju dok se školuje. Čak je došao do cifre od 1500Kn.

 

 

al je zaboravio i svoju obvezu da se dalje školuje (da bi nakon 18 godina imao pravo na uzdržavanje). dali ga baka prihvaća ?

za uzdržavanje bi trebao podnijeti tužbu da bi sud utvrdio obvezu i visinu obveze obzirom da imate još djece koju uzdržavate.

alimentacija koju dobijete za djecu ne ulazi u prosijek primanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

al je zaboravio i svoju obvezu da se dalje školuje (da bi nakon 18 godina imao pravo na uzdržavanje).

 

Obaveza ide do godinu dana po završetku redovitog školovanja.

 

Međutim, donedavno se s tim bezobzirno manipuliralo, pa su roditelji ponekad plaćali alimentaiju i 'redovitim studentima' od 34 godine (ne šalim se).

Sada je novi Obiteljski zakon to bio ograničio na 26, ali sad je zakon suspndiran.

Osobno, ja bih to ograničio na napunjenih 19 godina, tako je u mnogim drugim državama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija