Jump to content

aktivna legitimacija i naknada stete


lola86

Preporučene objave

pozz.imam jedno pitanje..

muz od prijateljice je za cijelu nekretninu,a na kojoj su kao vlasnici upisani on i supruga svako u 1/2, sklopio ug.o osiguranju od pozara..pozar se dogodio i obratio se osiguranju koji mu je isplatio dio novca..nezadovoljan isplatom tuzio ih je medutim osiguranje je istaknulo prigovor aktivne legitimacije buduci je supruga suvlasnik nekretnine..

 

kako je to moguce ako je suprug sklopio ug.o osig.za cijelu nekretn pa mu po tome pripada cijeli iznos na ime naknade stete, a supruzi od toga iznosa dio koji otpada na njen suvlas.dio?

 

jer sto bi se dogodilo da kuca ima 15 suvlasnika, svi bi tuzili..ja smatram da tuzi onaj koji je sklopio ugovor za tu cijelu nekretn., nije sklopip za svoj dio nekret? sto vi mislite?

 

hvala na odg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sačekaj te malo,ugovor o osiguranju kao i svaki drugi ugovor proteže se na ugovorne stranke,glede čega sam mišljenja da upravo supruga nije aktivno legitimirana na tužbu.

Nadalje,prigovor Osiguravajuće kuće o manjkavosti aktivne legitimacije na strani osiguranika je po meni pogrešan,budući da je upravo osiguranik kao suvlasnik osigurao cijelu nekretninu,na što ga ovlaščuju odredbe članka 38.st.1.ZV

"" nije li što drugo određeno, svaki suvlasnik smije izvršavati glede cijele stvari sve ovlasti koje ima kao nositelj dijela prava vlasništva bez suglasnosti ostalih suvlasnika, ako time ne vrijeđa prava ostalih suvlasnika.""

Sasvim jasno da činom osiguranja cijelovite nekretnine suprug kao suvlasnik nevrijeđa prava svoje supruge.

S druge strane a temeljem odredbi čl.206.ZPP,supruga može stupiti u parnicu i pridružiti se kao umiješać,budući da ima pravni interes da u parnici koja teče među drugim osobama jedna od stranaka uspije,u ovom slučaju jasno koja stranka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li je tada potrebna suglasnost banke da osiguravatelj isplati novac tužitelju?

 

po meni bi to znacilo da banka mora dati suglasnost tek kad se utvrdi da je tuzba osnovana i ako tuzitelj uredno vraca kredit (ali to bi bio vec bio drugi postupak ako banka smatra da ima neka prava prema tuzitelju) jer ne moze banka pokrenuti postupak za naknadu stete..

 

hvala na dosadasnjim odgovorima, puno ste pomogli..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija