Jump to content

Freelancer poslovi preko interneta i porez


Laiv

Preporučene objave

Najprije lijepi pozdrav svima i unaprijed velika hvala na svakoj pomoći vezano o temi koja me zanima a nije lako doći do točnih odgovora.

 

Unaprijed hvala na svim odgovorima koji bi mi mogli pomoći u mojoj zbunjenosti i nerazumijevanju kako funkcionira prihod od neke zarade putem freelance platformi rada.

 

Naime, kada se radi na nekim platformama rada kao freelancer, ako se recimo zaradi cca 500 dolara mjesečno, taj se iznos sa te platforme rada dobije na paypal račun i sa njega se može prebaciti na svoju visa electron karticu u banci.

 

Ono što mi prvo nije jasno da li je paypal vezan za "visa karticu žiro računa" ili nije? Odnosno da li paypal može biti vezan i za devizni račun a i da li porezna ima uvid samo u žiro račun ili ima uvid i u devizni i u tekući račun građana?

 

Drugo, kako se reguliraju eventualni porezi na takve freelancer prihode ako se nezna za koga se radi na tim platformama jer tamo su mnogi "klijenti" pod pseudonimom i uopće se ne dobije informacija iz koje su države, napravi se posao (recimo web design, itd), dobije se isplata i to je to. Što je sa pojmom "dvostrukog oporezivanja" ako se niti nezna za koga se napravi posao na tim feelancer platformama rada?

 

 

Da li postoji nekakav limit koji se može na takav način zaraditi a da ne podliježe nikakvom vidu oporezivanja u našoj državi?

 

Da li porezna gleda samo žiro račune ili gleda i devizne i tekuće račune građana?

 

Ako bi se čovjek sam odlučio na plaćanje poreza da li to može učiniti na način da, hipotetski, u 2 mj 2016 godine prijavi cijelu zaradu iz financijske godine od veljače 2015 do veljače 2016? Ili se mora uplačivati isključivo svaki mjesec i porez i prirez i zdravstveno i mirovinsko?

 

Ako novac sa paypal računa dođe na devizni račun, ne na žiro račun, već na devizni, i ako se knjiži kao transakcija "Povrat plaćanja iz inozemstva" kako se može čovjeka teretiti da li mu je to prihod od karikiram 100 dolara ili mu je to uplatio prijatelj, muž, žena, itd? Na koji se način takva transakcija, pod takvim imenom, može tumačiti što ona podrazumijeva?

 

Sve što je gore navedeno se odnosi na cca 300 dolara do 1000 dolara mjesečnog prihoda putem rada na internet freelancer platformama.

 

Zahvaljujem unaprijed na svačijem odgovoru i pomoći jer unatoč mnogim načinima da se dođe do odgovora, naprosto ga nije bilo moguće u potpunosti dobiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav,

i mene zanimaju odgovori na ova pitanja! Ja se nadam da ce se naci netko tko ce odgovoriti.

I ja pokusavam raditi preko interneta i zanima me da li postoje nekakvi limiti koji se ne oporezuju,i sve ostalo u ovom upitu.

Konkretno ja si honorar isplatim na tekuci racun,u banci se vidi da je novac stigao sa paypal racuna u kojem je moje ime i prezime,ali se u banci ne vidi porijeklo novce.Male svote,ali ipak ne bi volio imati problema. Molim vas neka netko strucan odgovori na upite napisane ovdje.

Hvala vam puno!

Veliki pozdrav! :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se ne varam, radilo bi se o tzv. drugom dohotku, koji ako dolazi iz inozemstva, mora se i prijaviti (doduše nisam siguran postoji li limit, za određene prihode postoji, ali za ovaj konkretan koji vas zanima ne znam). Također se postavlja i pitanje mogućeg dvostrukog oporezivanja.

 

Neka zanimljiva razmišljanja imate i ovdje, a uvijek se može poslati upit i Poreznoj upravi, pa ćete biti 100% sigurni.

 

Unatrag dvije godine, ak se dobro sjećam, ovi problemi mogli su se izbjeći osnivanjem društva u zemlji iz koje dolazi isplata, ali tada jasno slijede porez/i u toj državi, pa se postavlja pitanje isplativosti. Kod ovakvih prihoda koje ovdje spominjete gotovo sigurno se ne isplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija