Jump to content

Nekorektno postupanje odvjetnice - molba za hitnu pomoć


lastminute

Preporučene objave

Poštovani, molila bih za hitnu pomoć jer ne znam što učiniti.

 

Izvjesna odvjetnica mi je bila preporučena kao jako dobra za problem u vezi s nasljeđivanjem koji sam rješavala na sudu. Bila sam s njom na razgovoru, zvučala je konkretno i dala puno informacija, angažirala sam je vjerujući u njenu kvalitetu.

S obzirom na to da privremeno živim u inozemstvu, dogovorila sam se s njom da ćemo komunicirati e-mailovima i obećala mi je da će mi na svaki e-mail odgovoriti u roku od 2-3 dana te da će biti moj posrednik u komunikaciji s protustrankama kako bi me štitila od njihove agresije i još niz drugih stvari. Isto tako mi je za slučaj mirenja rekla da se i to plaća po pojavljivanju na mirenju, a ne po satu trajanja. Ne sjećam se jesmo li taj dio dogovora stavile i u pismeni oblik, no u pismenom obliku je dogovoreno da će mi nakon svake poduzete radnje ispostaviti račun.

Mjesec dana nakon mog povratka u inozemstvo prestala mi je odgovarati na mailove. U međuvremenu sam bila nekoliko puta u RH radi tog predmeta - na ročištu se ponašala tako da je to djelovalo korektno, mada nisam baš bila sretna s nekim odlukama (i kasnije se pokazalo da su bile pogrešne). Otišli smo u mirenje, na kojem je sjedila uz mene, ali me u stvari nije zastupala, jer je rekla da je to nešto što stranke moraju raditi same, da je ona samo pravna potpora - no čini mi se da ni to nije napravila, jer nije provjerila jesu li one stvari za koje je znala da su mi bitne stavljene u nagodbu pri mirenju ili ne te mi je, zajedno sa sutkinjom miriteljicom čak i onemogućila stavljanje nekih stavki za koje je meni bilo jako bitno da se riješe u nagodbu, riječima da se takve stvari ne stavljaju u nagodbu. Jedna od protustranaka je također imala odvjetnika, no taj je odvjetnik svoju stranku i njezine interese doista i zastupao na mirenju, kao što sam misilila da i inače treba biti i da je i moja odvjetnica trebala raditi za mene - pogotovo jer mi je bila preporučena kao posebno dobra baš za to. No ona to nije činila.

Kad sam je po potpisivanju nagodbe zatražila da onda riješi te probleme koji nisu ušli u nagodbu, jer sam se vraćala u inozemstvo i trebala da mi ona sve riješi, opet je nastupila potpuna tišina. Ja u potpunosti ovisim o odvjetnici, jer sam u inozemstvu i nemam bez nje nikakvog kontakta s protustrankama ni informacija o ičemu, a ona odbija odgovoriti na e-mailove već više od mjesec dana. Ne znam je li išta učinila od onoga što sam je molila i što mi je bilo hitno ili ne niti što su protustranke eventualno javljale. Isto mi tako nije još izdala ni jedan račun, a kad sam je to molila nakon mirenja, odjednom je tvrdila da će mi izdati račun na otprilike 3-4 puta veći iznos nego što bi bilo po dogovorenoj tarifi, sad odjednom tvrdeći da se njena prisutnost na mirenju plaća po satu i sl., iako je prije tvrdila da to nije tako. I dalje nisam dobila račun ni bilo kakav odgovor na nekoliko mailova kojima sam molila da riješi stvari koje je hitno potrebno riješiti i da mi javi što je do sada poduzela i što su protustranke poduzele. Nikakvog odgovora nema.

Zbog njenog nekorektnog ponašanja mogu jako puno izgubiti i imati velikih problema. Do nje ne mogu doći. Probala sam se obratiti odvjetničkoj komori za savjet i pomoć, no oni se ne javljaju na telefon, ne odgovaraju na e-mail, kad sam već ranije radi nečega htjela otići nešto tamo pitati rečeno mi je da se do njih ne može ni fizički.

Što da radim? Molim hitnu pomoć. Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost ste naletjeli na takvu odvjetnicu, moguće je da je ona dobra ako imate vremena svakih nekoliko dana doći kod nje na razgovor. Međutim, ona može kao takva opstati zato što čini nešto što je u Hrvatskoj još uvijek vrlo prisutno, i zapravo je duboko ukorijenjeno u mentalitet, a to jadna razina profesionalnosti i osobne odgovornosti. U Hrvatskoj je vrlo česta pojava da vam uopće ne odgovore na mail, da se posjedovanje nečijeg broja mobitela zlorabi tako da se dotičnoga zove kad god to kome padne na pamet jer se vrijeme (radno i slobodno) uopće ne smatra resursom, a kamoli dragocjenim, i to se uopće ne smatra nepristojnim ... Također biste se iznenadili koliko je i visokoškolski obrazovanih osoba nepotpuno funkcionalno pismeno, tj. imaju ozbiljnih teškoća da razumiju napisani tekst i da se suvislo izraze u pismenom obliku, pa se često događa da se mora usmeno raspravljati (u beskonačnost) o nečemu što je je već napisano i može se tako riješiti (da ne spominjemo da iza usmenih dogovora ne ostaje nikakva dokumentacija, što znatno povećava mogućnost nesporazuma, a o zloporabi da ne govorimo). Jasno je da se takvi mailom ne mogu koristiti, a dodajte tome i slabo znanje korištenja računala itd. itd. Takva nepismenost je manje prisutna kad se radi o humanističkim ili društvenim strukama (dok je npr. među tehničkima nevjerojatno prisutna čak i kad je riječ o onima koji su završili najbolje fakultete, tu često manjkaju i najelementarnije komunikacijske vještine), ali je ima i među takvim stručnjacima više nego što bi smjelo biti.

 

(U biti upravo te naše radne karakteristike su u temeljima naše krize jer dovode do neučinkovitosti, a njihova politička pojavnost je tek druga pojavna razina, ali nije to ovdje tema.)

 

Nažalost jedino što možete učiniti je da pod hitno povučete punomoć za zastupanje (poštanskom pošiljkom s povratnicom ili barem preporučeno, u Hrvatskoj se mail još uvijek ne smatra službenim dopisom, čak niti ako sadrži digitalni potpis), a najvažnije je da odmah obavijestite sud i sve druge institucije, ako ih je bilo, gdje vas je odvjetnica zastupala o povlačenju punomoći, te zatražite određeni rok da odredite drugog punomoćnika.

 

Ako je odvjetnica u nečemu pogriješila, Zakon o parničnom postupku koji se, vjerujem (nemam osobnog iskustva s mirenjem), na odgovarajući način primjenjuje i za zastupanje u mirenju vam donekle omogućuje da to opozovete, ovisno o tome je li postupak okončan ili nije.

 

Član 93.

Stranka može izmijeniti ili opozvati izjavu svog punomoćnika na ročištu na kome je ta izjava dana.

Ako je punomoćnik priznao koju činjenicu na ročištu kome stranka nije prisustvovala ili je koju činjenicu priznao u podnesku, a stranka to priznanje kasnije izmijeni ili opozove, sud će cijeniti obje izjave prema članu 221. stavku 2. ovog zakona.

 

Pogledajte i druge članke od 89. nadalje, koji se odnose na punomoćnike.

 

Nakon toga ćete vjerojatno morati potražiti drugog odvjetnika, budući da niste u mogućnosti sami se zastupati, ali tu vam samo mogu poželjeti bolju sreću.

 

Što se tiče računa, možete odvjetnicu prijaviti poreznim vlastima, ali vi sami od toga nećete imati neke koristi. Možete joj ne platiti i pustiti da vas tuži, ali bi vas i to moglo koštati jer bi ona mogla svoje znanje upotrijebiti da uspješno prikaže da su računi i puno veći nego što jesu.

 

Ako se mislite obratiti i Odvjetničkoj komori ili bilo kojoj drugoj instituciji, samo se pismeni dopis poštom ili izravno urudžbiran smatra službenim dopisom, ali vam niti to ne garantira da će vam odgovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali ste sa odvjetnicom dogovorili (usmeno u nazočnosti svjedoka ) ili ugovorili (ugovor o zastupanju uz navođenje cijene) pismeno potpisavši ugovor.

 

ako ste ugovorili zastupanje dužni ste platiti ugovorenu cijenu ako je spor završen.

ako ste samo dogovarali obvezni ste platiti račun po odvjetničkoj tarifi za svaku radnju pred sudom po ispostavljenom računu.

 

te troškove (nužne ) možete tražiti prije završetka rasprave.

ako dobijete spor presudom če biti određeno da vam druga strana isplati nastale troškove.

 

kod mirenja svaka strana snosi svoje troškove (ako se drugačije ne dogovore)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S odvjetnicom sam se bila dogovorila usmeno (na žalost bez nazočnosti svjedoka - na ovakav način varanja još nisam bila naišla) za jedan dio stvari, a ona je u pismeni oblik stavila drugi dio dogovora. Tek sam naknadno otkrila da u pismenom obliku ne piše ništa specifično o samom mirenju, iako mi je usmeno bila precizirala da se plaća po radnji i da će mi to naplatiti s nižom cijenom po dogovoru.

Pokušala sam provjeriti što piše po odvjetničkoj tarifi, no tamo nigdje nije specificirana tarifa za mirenje, pa ne znam koje se onda odredbe na to odnose. Da li one o arbitraži, što se meni čini najbližem tome, gdje je rečeno da se plaća po radnji, što bi odgovaralo onome što mi je ona bila rekla prije nego sam je angažirala ili neke druge? Može li mi neki odvjetnik to odgovoriti? Mogu li ikako dobiti pravnu zaštitu od njene prevare? Kako joj mogu platiti račun i uzeti drugog, nadam se korektnog, odvjetnika kad mi odbija i izdati račun? Kako naći korektnog odvjetnika? Ima li netko preporuku? Ako bih negdje na forumu napisala upozorenje drugima navodeći njeno ime, da ovo ne učini i drugima, bi li to bilo u redu ili bih, unatoč tome što je riječ o istini, mogla na kraju imati problema?

Zahvaljujući toj gđi. odvjetnici izgubila sam spor, a ni nagodbom nije na kraju riješeno skoro ništa od onoga što je trebalo biti, nego sam samo izložena još luđem maltretiranju od sadističke protustranke, od kog me odvjetnica koju sam upravo radi zaštite od toga uzela ne štiti, nego me još i ona svojim ignoriranjem dodatno maltretira. Pomoć, molim, prije nego što sve izgubim!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako bih negdje na forumu napisala upozorenje drugima navodeći njeno ime, da ovo ne učini i drugima, bi li to bilo u redu ili bih, unatoč tome što je riječ o istini, mogla na kraju imati problema?

 

To ovdje nećete moći učiniti, ali zato vam se svi zainteresirani mogu javiti putem PP-a, pa im tamo možete ukazati na detalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ok, poštujem pravila foruma. Može li mi netko dati odgovor na goruća pitanja o tome kako se spasiti od te odvjetnice, dobiti od nje svoje papire i informacije o tome što je eventualno radila i o komunikaciji s protustrankama? Kako naći poštenog odvjetnika koji bi mi uspio pomoći da me njezina nekorektnost ne košta svega?

Molim pomoć, stvarno mi sve ovisi o tome!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano uz vaša pitanja, uz već navedeno od strane drugih naših korisnika, mogu dodati da glede kvalitete njezina rada možete izvršiti uvid u spis i vidjeti što jest odnosno nije uradila.

 

Što se tiče pronalaženja poštenog odvjetnika, tu vam najbolje funkcionira princip preporuke od strane nekog kome vjerujete. A možete i na našem podforumu "Tražim odvjetnika" objaviti ukratko opis predmeta i zatražiti da vam se jave zainteresirani odvjetnici.

 

Glede plaćanja troškova odvjetnici za dosad učinjeno, zatražite račun uz jasno opoziv punomoći. I obvezno o tome obavijestite sud/JB-a ili koga god već, a da se pred njim vodi postupak.

 

Što se mirenja tiče, nisam siguran, pa neka me ispravi netko ukoliko griješim, ali smatram da se tu radi o primjeni Tbr. 7/7 (medijacija) Odvjetničke tarife, a koja opet upućuje na primjenu Tbr. 7/1 Tarife.

 

Od HOK-a nemojte očekivati ništa, u što ste se i sama imala priliku uvjeriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija