Jump to content

naknada za komp. u trudnoći i rad na pola radnog vremena


lumen007

Preporučene objave

Poštovani,

 

Žena je zaposlena na pola radnog vemena na neodređeno i ima više od 18 mjeseci neprekidnog staža. Njena mjesečna plaća prelazi 4 300 kn.

Da li žena ima pravo a punu naknadu o HZZO-a u iznosu od 4275 kn ili na pola naknade?

Ako ima pravo na punu naknadu molim da mi se javi neki odvjetnik u vezi pokretanja upravnog spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

teško je to reći, jer sam čula da se osnovica za obračun naknade plaće tijekom privremene nesposobnosti za rad izračunava tako da se iznosi plaća za zadnjih 6 mjeseci dijele s brojem odrađenih sati tako da se dobije prosječna satnica, pa se onda ona množi s brojem radnih sati za mjesec za koji se isplaćuje naknada plaće (imate pravo u svom regionalnom uredu HZZO-a tražiti da vam naprave izračun da supruga zna koliko će primati, oni vam mogu i objasniti zašto je dobila pola naknade, ako dobro razumijem problem).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Već sam se žalio jer dobiva pola naknade. U regionalnom uredu u HZZO-u ne znaju ništa konkretno reći već me upućuju da se žalim. Oni su u rješenju na moju žalbu sami izračunali da njena osnovica za naknadu 50 kn. I sada ja računam mjesec ima 20 radnih dana, ona radi 4 sata svaki dan pa to iznosi 50 kn x 4 sata x 20 dana = 4 000 kn, a oni isplaćuju pola od toga. Drugostupanjsko tijelo je odlučilo da su oni ispravno izračunali naknadu i vraćaju predmet na ponovni postupak prvostupanjskom tijelu s naznakom da je izračun dobar, ali da se utvrdi zašto su ženi jedan mjesec isplatili punu naknadu, a ostale mjesece (kad joj je isplaćeno pola naknade) dobro. Moj jedini daljnji korak je pokrenuti upravni spor pa sad ne znam da li da idem u to ili ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je drugostupanjsko upravno tijelo vratilo predmet na ponovni postupak, znači da će prvostupanjsko upravno tijelo u povodu tog ponovljenog postupka morati donijeti novo rješenje protiv kojega ćete opet imati mogućnost žalbe, a ako žalba bude odbijena, tek tada ćete imati pravo na pokretanje upravnog spora protiv tog posljednjeg rješenja (prvostupanjskog i drugostupanjskog). s obzirom da nemam uvid u vašu dokumentaciju, savjetujem vam da za svaki slučaj ipak pokažete nekom odvjetniku koji se bavi upravnim stvarima svu dokumentaciju kako bi je on mogao proučiti i reći vam što vam je najpametnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle ženi je tri mjeseca isplaćeno pola naknade, a jedan mjesec su isplatili punu naknadu pa su tražili povrat novca za taj mjesec na što sam se ja žalio i napisao u žalbi da ponište to njihovo rješenje i da ženi uplate cijelu naknadu za sve mjesece.

Osnovicu za naknadu su odredili i iznosi 50 kn i s tim se slažem, to su dobili kad su zbrojili plaću njenih zadnjih 6 mjeseci podijelili sa brojem radnih sati u tih 6 mjeseci.

Zanima me po kojoj formuli se računa mjesečna naknada. Ja pretpostavljam ovako recimo 10 mjesec je imao 160 radnih sati, pošto moja žena radi samo pola radnog vremena onda je to 80 radnih sati i toliko bi provela sati na radnom mjestu da je radila taj mjesec. Onda računam 50 kn x 80 sati = 4 000 kn?

Muči me njihovo rješenje jer oni u rješenju govore da je prvi stupanj sve dobro odradio osim tog mjeseca kad su ženi isplatili "višak" pa se bojim da ne bi prvi stupanj to odradio i ostao pri svome prvom rješenju i onda kad se ja budem žalio onda mi oni

kažu e sad ne može trebao si se žaliti na ono drugostupanjsko rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da razumijem situaciju. ipak, ako je po njima prvostupanjsko tijelo to u trećem ili četvrtom mjesecu isplate krivo izračunalo, ono mora donijeti rješenje kojim će to ispraviti. vi se protiv tog rješenja možete žaliti, drugi stupanj će ponovno odlučiti o tome i tek se onda u trećem stupnju upuštate u upravni spor. ali ponavljam: dobro vam je da angažirate stručnu pomoć kojoj ćete pokazati svu dokumentaciju i koja će vam najupućenije moći reći što vam je činiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija