Ivana999 objavljeno: 26. svibanj 2015. objavljeno: 26. svibanj 2015. Molim vas za pomoc. Suprug je vlasnik 1/4 kuce i sada kupuje drugu 1/4 kuce od drugog suvlasnika. Suprug zajedno samnom i djecom zivi u kuci. Zanima me po cemu se placa porez na kupljenu nekretninu? Da li po kupoprodajnom ugovoru ili mora izaci procjenitelj i procijeniti kolika bi bila ta 1/4 kuce koju suprug kupuje? Drugo pitanje je da li suprug moze biti osloboden poreza u slucaju ako sada vec ima 1/4 kuce sto je 50 m2, a za 4 clana obitelji bi mogli koristiti cca 95 m2 (oslobodenje poreza)? Da li tada mora izlaziti procjenitelj Citiraj
Ruby_Danderfluff odgovoreno: 27. svibanj 2015. odgovoreno: 27. svibanj 2015. porezna osnovica je cijena iz kupoprodajnog ugovora, ako je ona približna tržišnim cijenama, a ako PU smatra da nije približna, onda je određuje PU prema tržišnim cijenama u mjestu gdje se nekretnina nalazi. što se tiče drugog pitanja, stječe li suprug 1/4 nekretnine otkupom od drugog suvlasnika u postupku razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva? mislim da ne bi došlo do oslobođenja od plaćanja poreza po članku koji se tiče prve nekretnine, jer on već ima prvu nekretninu (ili njezin dio, ali neka me isprave iskusniji komentatori) Citiraj
Ivana999 odgovoreno: 27. svibanj 2015. Autor odgovoreno: 27. svibanj 2015. Suprug bi kupio drugu cetvrtinu od nasljednika tj. nakon smrti jednog suvlasnika oporucna nasljednica bi nasljedila yu drugu cetvrtinu ali ju ne zanima i ona bi to nama prodala. Cijena je vjerojatno malo manja od trzisne ali s obzirom da ona ne zeli tu zivjeti i nemoze nista s 25% kuce dala nam je po povoljnijoj cijeni. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.