Jump to content

vlasnik stana i najam


Ksemir

Preporučene objave

Zakon o najmu stanova u tom smislu ništa ne propisuje: taj zakon regulira prava i obveze najmodavca, ali ga ne definira u smislu da on mora ili ne mora biti vlasnik stana (u odnos između najmodavca i vlasnika stana nije uključen najmoprimac, pa se taj odnos njega i ne tiče).

 

Što se tiče Zakona o obveznim odnosima, on također ne definira najmodavca, ali propisuje odgovornost najmodavca za pravne nedostatke stvari: ako treći polaže neko pravo na iznajmljenoj stvari ili njezinu dijelu, i obrati se sa zahtjevom najmoprimcu ili samovlasno oduzme stvar najmoprimcu, najmoprimac je dužan obavijestiti o tome najmodavca, osim ako on to već zna, inače mu odgovara na štetu. Ako se utvrdi da postoji pravo trećega koje sasvim isključuje najmoprimčevo pravo na uporabu/stanovanje, ugovor o najmu se raskida po sili zakona, a najmodavac odgovara najmoprimcu za štetu (ako postoji pravo trećega koje djelomično isključuje pravo najmoprimca, najmoprimac može po svom izboru raskinuti ugovor ili tražiti sniženje najamnine i u oba slučaja naknadu štete).

 

Dakle, ako je odnos između najmodavca i vlasnika stana reguliran nekim ugovorom ili sporazumom (može se pretpostaviti da je supruga barem u 1/2 suvlasnica stana pod uvjetom da je stan bračna stečevina, neovisno o tome je li upisana u zemljišnu knjigu kao suvlasnica), usmenim ili pisanim, onda se ne može s uspjehom osporavati pravovaljanost toga ugovora, po mom mišljenju.

 

međutim, ako je supruga suprotno volji vlasnika stana sklopila ugovor o najmu stana, onda suprug kao treća osoba koja ima neograničeno pravo vlasništva na stanu, može samovlasnom radnjom oduzeti stan najmoprimcu, ili najmoprimca obavijestiti o tome da polaže pravo na taj stan (a najmoprimac od najmodavca može za to potraživati nastalu štetu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o najmu stana je sklopljen i ovjeren kod javnog bilježnika sa osobom koja nije vlasnik stana, stan zapravo glasi na gospođinog muža,a u ugovoru se ona navodi kao vlasnik. Da li se to smatra pravovaljanim ugovorom o najmu ili se može osporiti?

lp

 

Bolje bi bilo da pokušate provjeriti plaća li se porez na najam za taj stan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na savjetima i trudu da mi pojasnite malo stvari...covjek se hvata za sve moguce solucije u takvim situacijama...pokusali smo probat razgovorom da postignemo neki sporazumni prekid ugovora, no eto nazalost stanodavki su draze ipak pare od nas i nasih molbi da nam izadje u susret...tako da smo odlucili staviti tocku na i, obogaceni novim zivotnim lekcijama,te ispostovati otkazni rok uz pjesmu samo za nasu babu stanodavku: jer nije sretan ko puno ima, sretan je onaj ko malo treba, ne moze se sreca zlatom kupiti....

zatvaram ovaj slucaj

do novoga...zivi bili legalis savjetnici! :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija