Jump to content

Sporedna novčana kazna?

markk

Preporučene objave

Pozdrav.

Imam jedno pitanje u vezi sa sporedno novčano kaznijo.

Pravomočno sam bio osuđen na 6 mjeseci zatvorske kazni, koje sam odležao u zatvoru i dobio sam još 9 mjeseci uvjeta.

Sporedno sa tim sam dobio još novčano kazno 50.000 kuna, koju moram platiti u roku od 3 mjeseca od pravomočnosti presude. Ovaj rok mi iztječe za 2 dana. Pošto so veliki novci u pitanju i još spremam novac nisam u mogučnosti da platim na vrijeme. Što se desi, ako zakasnim sa uplato za tjedan dana? Jer 15.6 bi bio u mogučnosti platit. Sam državljanin Slovenije? Se odma nakon ovoga roka pokrene opoziv uvjetne osude ili kakav je postupak?

Hvala i lijep pozdrav.

Dijeli na drugim stranicama

Sporedna novčana kazna se u pravilu izriče za kaznena djela iz koristoljublja, ali ona predstavlja samostalnu sankciju, kao i djelomična uvjetna osuda, koja vam je izrečena kao glavna kazna.

Ukoliko vam isplata ovog iznosa nije specificirana kao posebna obveza u okviru djelomične uvjetne osude, a prema napisanome ispada da nije, neće doći do opoziva uvjetovanog dijela djelomične uvjetne osude. Da budete posve sigurni, pogledajte si izreku presude u dijelu koji se tiče djelomične uvjetne osude i da li se glede mogućnosti izvršenja uvjetovanog dijela spominje kakav dodatan uvjet, osim onog da više ne činite kaznena djela.

Ipak, pokušajte čim prije platiti novčanu kaznu, jer u slučaju neplaćanja u roku, imajući u vidu da ste stranac, izrečena novčana kazna zamijenit će se kaznom zatvora po principu jedan dnevni iznos = jedan dan zatvora, pri čemu je maksimalno trajanje tzv. supletornog zatvora ograničeno na dvanaest mjeseci. Dok se sve "zalaufa" oko zamjene, stignete platiti. To svakako i učinite.

Piše mi:

Uvjetovani dio kazne u trajanju od 9 mjeseci se neče izvršiti ako u vremenu provjeravanja od 3 godine ne počinim novo kaznjeno djelo.

I temeljem čl. 40. st.5 KZ/11 i čl. 42. st.1 KZ/11 se mi izriče sporedna novčana kazna u iznosu od 270 dnevnih iznosa što ukupno iznosi 50000 kuna i da sam ovo dužan platiti u roku od 3 mjeseca od pravomočnosti presude.

Nadam se da mi ne stiže prije zamjena za zatvor. Slučajno da mi stiže i da recimo u ovo vrijeme več platim kako je sa tim?

Ovdje mi je odvjetnica poslala zamolbo na sud da bi platio na rate ako je moguče samo zbog roka. Mi to možejo dozvoliti? Lp

Piše mi:

Uvjetovani dio kazne u trajanju od 9 mjeseci se neče izvršiti ako u vremenu provjeravanja od 3 godine ne počinim novo kaznjeno djelo.

Dakle, to je to, nema drugih uvjeta doli onog da više ne činite kaznena djela.

Nadam se da mi ne stiže prije zamjena za zatvor. Slučajno da mi stiže i da recimo u ovo vrijeme več platim kako je sa tim?

Ići će zamjena svakako, ali ako u međuvremenu, do kako kažete 15/06 platite, postupak zamjene se obustavlja. Bilo bi dobro da platite barem dio do isteka određenog roka.

Ovdje mi je odvjetnica poslala zamolbo na sud da bi platio na rate ako je moguče samo zbog roka. Mi to možejo dozvoliti? Lp

Mogu, ali to se načelno trebalo zatražiti još tijekom postupka, ovako sada ispada izmotavanje.

Bit priče je da do 15/06 platite i problema neće biti.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija