foka objavljeno: 10. lipanj 2015. Dijeli objavljeno: 10. lipanj 2015. Da li se fiducija može prenijeti sa jedne osobe na drugu, odnosno da preuzmem fiduciju kao novi fiducijar, fiducijent (onaj koji otplačuje) ostaje isti, i što bi sve trebalo od papirologije riješiti? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Ruby_Danderfluff odgovoreno: 10. lipanj 2015. Dijeli odgovoreno: 10. lipanj 2015. Da li se fiducija može prenijeti sa jedne osobe na drugu, odnosno da preuzmem fiduciju kao novi fiducijar, fiducijent (onaj koji otplačuje) ostaje isti, i što bi sve trebalo od papirologije riješiti? ovo pitanje reguliraju čl. 311. do 326. Ovršnog zakona (fiducijarno osiguranje), ali moram priznati da ne nalazim direktan odgovor na vaše pitanje tamo. što o tome piše sporazum o prijenosu vlasništva radi osiguranja između predlagatelja osiguranja i protivnika osiguranja u konkretnom slučaju? i drugo, vi ne biste otplatom tražbine umjesto protivnika osiguranja postali punopravni vlasnik nekretnine, nego na neki drugi način? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
foka odgovoreno: 11. lipanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 11. lipanj 2015. Nije stvar u fiducijentu ili protivniku osiguranja, on izvršava svoje obaveze, nego fiducijar ili predlagatelj osiguranja je dužan meni, te bi on na taj način riješio svoje novčane obaveze prema meni.Sporazum o prijenosu vlasništva radi osiguranja je klasičan, ne navodi se da bi se mogla fiducija prenijeti na drugu osobu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Ruby_Danderfluff odgovoreno: 12. lipanj 2015. Dijeli odgovoreno: 12. lipanj 2015. bi li vam bilo jednostavnije da vam dosadašnji predlagatelj osiguranja cesijom ili drugim ugovorom o ustupu tražbine samo prenese ovlast da protivnik osiguranja obvezu isplaćuje vama umjesto njemu? jer svakako mislim da biste za prijenos sporazuma morali pribaviti suglasnost protivnika osiguranja, odnosno sklopiti vi novi sporazum s njim, i onda taj sporazum ponovno provesti u zemljišnoj knjizi (možda netko zna jednostavniji način, ali ja ga se ne mogu dosjetiti), a svakako biste i morali sklopiti neki ugovor s dosadašnjim predlagateljem osiguranja da se takvim sklapanjem sporazuma s protivnikom osiguranja on oslobađa obveze prema vama, odnosno da je vaša tražbina prema njemu podmirena. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bovu odgovoreno: 12. lipanj 2015. Dijeli odgovoreno: 12. lipanj 2015. fiducijski vlasnik nekretnine je privremeni vlasni (nemora biti i posjednik). po isplati duga vlasništvo se vrača. za fiduciju postoji ugovor. ne vjerujem da je ugovrena mogučnost prenošenja fiducije. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.