Jump to content

Jesam li financijski odgovoran za djelovanje udruge u kojoj sam član?

Preporučene objave

objavljeno:

Pozdrav!

Dakle, moja je majka osnovala udrugu u kojoj sam potpisan kao jedan od osnivača. U vrijeme potpisivanja, razlog stvaranja udruge bio je kako bih mogao sa još nekoliko kolega održavati besplatne satove engleskoga u mjesnoj zajednici (da bismo dobili prostor mjesne zajednice trebalo je biti registriran kao udruga). Udruga kao takva nema nikakve prihode. Moja je majka potpisana kao predsjednica i odgovorna osoba udruge, tada se to činilo kao u redu odluka pošto je dugo radila na sličnim poslovima.

No u međuvremenu je moja majka svima nama iza leđa na ime udruge sklapala ugovore sa izvođačima za nekakve koncerte koje je kao organizirala i koji su svi financijski propali, bez da je itko išta znao o tome. Platila je na dug sa svoje kartice i novcem kojeg je imala od prije, barem onaj dio za koji ja znam. Koristila se žigom udruge te je ugovore potpisivala svojim imenom. Saznao sam to prekjučer te se suočio s njom, samo da bih saznao da je sada ponovno krenula organiziravati nekakav "event", ponovno bez ičijeg saznanja, koji će ponovno najvjerojatnije propasti. Znam da nema novaca financirati sve to i pokušao sam je urazumiti ali me jednostavno ne želi čuti. I sad ne znam što da radim. Danas je otišla do Italije da digne novce tamo na bankomatu jer je u RH prešla limit na kartici.

Zanima jesam li ja ili itko od kolega u udruzi ikako odgovorni za to njezino trošenje pošto pojma nismo imali da se ono događa te što mogu učiniti po tom pitanju ako jesmo odgovorni (svi smo studenti)?

Pitao sam je ima li još neplaćenih dugova no ne želi mi reći te ne dopušta pristup izvodima, zadnji puta kada sam pitao toliko je počela urlati da šta ju to uopće pitam, zašto joj ne vjerujem i da će se ona ubit jer ja njoj ne vjerujem...toliko da su susjedi došli kucati na vrata da što se događa. Jasno mi je da je očito psihički nestabilna, no nikada prije nije bila takva i zaista nemam pojma što da radim.

Program engleskoga u mjesnoj zajednici je završen zbog nekih nevezanih razloga, te smo htjeli ugasiti udrugu ili napustiti članstvo, ali sad ne znam što da radim uz ovo gore.

Molim vas nemojte mi pričati kolika sad budala da sam se dao ovako nasamariti, to znam i sam. Trebam savjet što pravno mogu/moram učiniti u ovakvoj situaciji.

Hvala vam.

odgovoreno:

Članak 36. Zakona o udrugama kaže da udruga za svoje obveze odgovara cijelom svojom imovinom, ali da članovi udruge i članovi njezinih tijela ne odgovaraju za obveze udruge. Ipak, članovi ovlašteni za zastupanje udruge (a tko je ovlašten za zastupanje piše u registru udruga), odgovaraju za štetu koju je udruga napravila trećima prema općim propisima odgovornosti za štetu (međutim, onaj tko to potražuje, dužan je i dokazati štetu). Ako vaša majka financira pothvate udruge svojim sredstvima, onda to doista nema veze s udrugom, nego s njezinim osobnim dugovima. Možda bi joj pomoglo savjetovanje s financijskim savjetnikom ili osobom stručnom za upravljanje osobnim financijama.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija