Jump to content

Nasilje i loša obiteljska situacija, trebam znati koja imam prava.


karmela2

Preporučene objave

(postala sam ovo i pod Obiteljskim pravom jer nisam bila sigurna koji je prikladan forum)

 

 

Poštovanje,

 

imam 22 godine, studiram, živim kod djeda, roditelji su mi rastavljeni. Odrastala sam sa fizički i psihički nasilnim roditeljima te me otac sa 17 godina skoro ubio pa sam pobjegla od kuće (iako bi se moglo reći i da me izbacio, pošto me fizički izbacio iz stana). Nisam imala kamo, no primio me djed. Nekoliko mjeseci kasnije, moja se majka tobože pokajala kako me tretirala, pa je napustila oca, iznajmila stan te došla po mene. Ja tada nisam znala bolje nego da joj povjerujem. Bilo je to 2011. godine i s njom sam živjela u najmljenom stanu do prije par mjeseci, kada je izgubila posao pa smo obje došle živjeti k djedu jer nismo imale kamo. Prvih par godina otac me znao uhoditi po gradu, dolazio pred naš stan te zvao po tisuću puta, uglavnom me vijeđajući, prijeteći ili tobože objašnjavjući kako me nije imao namjeru zapravo ubiti.

 

Nažalost, ja do sada nisam znala kako nasilje nije prestalo odseljenjem od oca i da je majka došla po mene samo zato da me može nastaviti psihički maltretirati (jer je manja od mene pa me se valja boji tući) te koristiti moju ušteđevinu za svoje potrebe (oduvijek je držala sve moje dokumente, kartice i pinove pod ključem koji je uvijek bio kod nje na poslu). Sve ove godine nije mi dozvoljavala da dignem tužbu protiv oca zbog fizičkog nasilja, prijeteći da će se ona ubiti ako to učinim (naravno da ne želim da nitko umre, pa nisam išla na policiju, makar sam trebala).

 

Majka je tek nakon dvije godine predala papire za rastavu, nisam sigurna da li je već službeno, no od prošle godine moj otac isplaćuje alimentaciju na moj račun te alimentaciju za moju maloljetnu sestru na račun majke koja to koristi za svoj đeparac. Ona je sada nezaposlena, ne traži posao, no zadužuje se gdje stigne i kupuje gluposti poput skupih cipela, makar živimo od djedove mirovine i povremenih stvari koje prodamo. Ona se neda urazumiti a djed joj neće ništa reći makar zna kakva je jer mu je kćer. Ne znam da li je već pokrenula proces razdijele imovine, moj otac je zadržao stan, vikendicu, lokal i kuću koju smo imali te do prije godinu dana kad je po odluci sudao počeo plaćati alimentaciju nije doprinosio ništa. Koliko ja razumijem zakon, nakon podjele imovine polovica ide mojoj majci, od čega ponovno ja i sestra nećemo dobiti ništa.

 

Znam da se zdravom čovjeku sve ovo čini jako čudno, no kada odrastate u takvoj okolini jednostavno ne znate bolje i niste zdravi. Moje shvaćanje cijele ove situacije dogodilo se tek sada zbog podrške okoline na faksu, jer sam u mladosti bila ili silom izolirana od vršnjaka (roditelji bi me zaključali u kući te prijetili mojim prijateljima da mi se ne približavaju) ili ostracizirana od vršnjaka pošto sam razvila anksiozni poremećaj i nisam mogla normalno komunicirati (i dalje se borim s bolešću).

 

Nikada nisam koristila nikakvu pravnu, psihološku niti socijalnu pomoć.

 

Sljedeće se godine vraćam na fakultet (uzela sam apsolventsku zbog zdravstvenih problema te pritiska majke) i ovaj ih ga puta zaista htjela završiti. Nemam puno radnog iskustva jer mi je majka branila da se zaposlim, no imam dovoljno volonterskog iskustva kojeg sam skupila njoj iza leđa. Tako da mi je namjera upisati faks i naći neki posao da se odselim.

 

Moje je pitanje što u pravnom smislu mogu učiniti u ovoj situaciji da si olakšam život, koja prava uopće imam, te kako pravno stoji situacija sa mojom sestrom (sljedeće će godine biti punoljetna, i htjela bih da nekako dođe živjeti samnom kad se odselim jer ostaviti je s majkom jest ravno ludilu). Također, kojim se udrugama ili organizacijama mogu obratiti za pomoć.

 

Hvala na čitanju ovog dugog posta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Moje je pitanje što u pravnom smislu mogu učiniti u ovoj situaciji da si olakšam život, koja prava uopće imam, te kako pravno stoji situacija sa mojom sestrom (sljedeće će godine biti punoljetna, i htjela bih da nekako dođe živjeti samnom kad se odselim jer ostaviti je s majkom jest ravno ludilu). Također, kojim se udrugama ili organizacijama mogu obratiti za pomoć.

.

 

punoljetna si i imaš sva zakonska pravai obveze. možeš sama odlučivati o svojim postupcima i za njih odgovaraš. možeš iči gdje hočeš.

i sestra kad napuni 18 godina.

 

od majke traži kartice. ako ti ih neda u banku prijavi gubitak kartice. dobiješ nivu. majka se sa starom karticom može slikati.

ako studiraš i od majke traži uzdržavanje.

 

dali je majka tražila podjelu imovine (ako se radi o bračnoj stečevini)? ti na to nemožeš uticati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija