legalis_forumaš objavljeno: 13. lipanj 2015. Dijeli objavljeno: 13. lipanj 2015. Pozdrav svim stručnjacima i unaprijed isprika ukoliko sam fulao podforum! Pod autorskim ugovorom sam, a moj godišnji prihod je prvobitno trebao biti 11.000 kuna (bruto, bez poreza). Međutim, trebao bih dobiti malo veći honorar od navedenog. Upoznat sam s činjenicom da u tom slučaju ne mogu biti olakšica roditelju (na plaći). Teoretski ja još uvijek nisam premašio taj iznos, ali u 12. mjesecu svakako budem. Da budem iskren, nisam siguran ni da li taj iznos od 11.000 kuna mora biti neto ili bruto? U ugovoru je 11.000 bruto (godišnji), od kojeg ja dobivam neto iznos sa porezom, ali iduće godine imam pravo na povrat poreza. Roditelju se vodim kao olakšica na mjesečnom obračunu plaće, dakle ne dobiva povrat poreza (za mene) za prošlu godinu, nego mu se porezna osnovica odmah umanjuje na mjesečnom izračunu. Ono što me zanima kada i kako da obavijestim njegovu firmu da ne mogu biti olakšica? Na kraju godine kada taj iznos premašim ili? U biti trebam li ja išta ili će dobiti firma info od porezne o tome? U tom slučaju bi roitelj trebao vratiti određenu svotu, što bih želio pravovremeno izbjeći. Dodatno pitanje o obaveznom zdravstvenom osiguranju koje trenutno imam na osnovu police F 120 koju sam stekao na temelju maturalne svjedodžbe na završetku srednjoškolskog obrazovanja - navodno je ta šifra police za nezaposlene osobe (nikad nisam bio prijavljen na HZZO). Zanima me kada ta osnova prestaje vrijediti? Kada službeno stupim u poslovni odnos ili? Na stranicama HZZO-a ne mogu pronaći ništa vezano za to. Unaprijed se zahvaljujem svima i želim vam svima ugodan vikend! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
legalis_forumaš odgovoreno: 17. lipanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 17. lipanj 2015. Itko? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Zex odgovoreno: 17. lipanj 2015. Dijeli odgovoreno: 17. lipanj 2015. Mislim da se u vaš prihod računa neto iznos koji primite. Ne obavještavate vi poduzeće u kojem vaš roditelj radi, već on to treba učiniti nakon što mu iz bilo kojeg razloga izgubi pravo na poreznu olakšicu. Roditelj bi vjerojatno trebao otići u poreznu upravu i odjaviti vas kao poreznu olakšicu sa svoje porezne kartice i donijeti takvu poreznu karticu poslodavcu kako bi mu ovaj obračunavao buduće plaće bez uključene porezne olakšice. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
legalis_forumaš odgovoreno: 18. lipanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 18. lipanj 2015. zex, hvala na odgovoru ! Zapravo me najviše brine tajming - kada da roditelj ode na poreznu? U trenutku (mjesecu) kada moj iznos prekorači onaj dopušten za olakšicu? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.