Jump to content

Definicija "povecan obujam posla" i istek ugovora na odredjeno - hitno

Preporučene objave

objavljeno:

Imam jedno pitanje koje vidim da nitko nigdje nije postavio. Naime, zaposlena sam u jednoj velikoj tvrtci preko godinu dana, u kojoj mi je na stol stavljen vec 5. za redom ugovor na odredjeno u kojem stoji da je razlog "povecan obujam posla" i datum isteka ugovora. Ono sto sam saznala (a nije mi komunicirano prilikom zaposljavanja) je da sam dosla kao zamjena za kolegicu koja je na porodiljnom. Nakon pola godine mi je obecan ugovor na neodredjeno koji ponovno nisam dobila sa argumentom da nije rijeseno gdje se vracaju kolegice s porodiljnog.. Moje pitanje je - ukoliko sam zaposlena kao zamjena za porodiljni, ne bi li u ugovoru trebalo jasno pisati razlog mog zaposljavanja na xy radno mjesto, a koji se koristi kao usmeni argument opetovanog produzavanja ugovora na odredjeno? Naime, ukoliko se radi o redovnom obujmu posla koji je netko obavljao prije mene i obavljati ce nakon mog odlaska (sto je dokazivo) - nije li nistavan razlog sklapanja ugovora na odredjeno "povecan obujam posla" i moze li to biti osnova za dokazivanje da je taj ugovor sklopljen na odredjeno vrijeme, suprotno zakonu? Koje su moje mogucnosti prije isteka takvog ugovora i povratka kolegice?

odgovoreno:
Imam jedno pitanje koje vidim da nitko nigdje nije postavio. Naime, zaposlena sam u jednoj velikoj tvrtci preko godinu dana, u kojoj mi je na stol stavljen vec 5. za redom ugovor na odredjeno u kojem stoji da je razlog "povecan obujam posla" i datum isteka ugovora. Ono sto sam saznala (a nije mi komunicirano prilikom zaposljavanja) je da sam dosla kao zamjena za kolegicu koja je na porodiljnom. Nakon pola godine mi je obecan ugovor na neodredjeno koji ponovno nisam dobila sa argumentom da nije rijeseno gdje se vracaju kolegice s porodiljnog.. Moje pitanje je - ukoliko sam zaposlena kao zamjena za porodiljni, ne bi li u ugovoru trebalo jasno pisati razlog mog zaposljavanja na xy radno mjesto, a koji se koristi kao usmeni argument opetovanog produzavanja ugovora na odredjeno? Naime, ukoliko se radi o redovnom obujmu posla koji je netko obavljao prije mene i obavljati ce nakon mog odlaska (sto je dokazivo) - nije li nistavan razlog sklapanja ugovora na odredjeno "povecan obujam posla" i moze li to biti osnova za dokazivanje da je taj ugovor sklopljen na odredjeno vrijeme, suprotno zakonu? Koje su moje mogucnosti prije isteka takvog ugovora i povratka kolegice?

Kokolinda,

Vaš je ugovor sklopljen sa klauzulom trajanja isteka problema u poslova firme „zbog povečanja opsega poslovanja“. On je mogao biti sklopljen i sa klauzulom „do povratka privremeno nenezočnog radnika na rad“. De facto Vi ste potpisali krivi ugovor ,no ja ne vidim kakova bi za Vas bila korist, da ste potpisali ugovor na određeno sa stvarnim razlogom.Napotiv! On bi prestao sa danom povratka kolegice. Ovako još postoji šansa da ugovor produžite. Možda je Vaš poslodvac procjenio da će biti posla za Vas i za kolegicu kad se vrati.

A usmena obečanja su,varljva. Nažalost.

odgovoreno:

Dakle, mozemo se sloziti oko toga da imam pogresno postavljen ugovor? Ne moze li se upravo iz tog razloga tvrditi da osnova za ugovor na neodredjeno nee postoji jer se ne radi o povecanom obujmu posla? Dakle, ne mogu po toj osnovi zappsljavati na odredjeno, dakle taj uvogor treba imati snagu ugovora na neodredjeno?

odgovoreno:

Ne može. Ugovor na određeno može prijeći na ugovor na nodređeno samo, kako je to Zakon o radu propisao; nakon tri godine uzastopnih ugovora na određeno ili voljom poslodvca i ranije. Poslodavac može uvijek opravdati taj ugovor na način kako sam to insinuirao, kao namjeru i nadalje Vam produživati ugovor i kad se Vaša kolegica vrati na posao, te obraložiti da je tada obim poslova bio takav da je trebao radnu snagu bez obzir na odsustvo kolegice. Priče o tome da je razlog baš odsustvo Vaše kolegice teško su dokazive .Vi ste ugovor potpisali kakav ste potpisali. I ne znam kaKove bite imali "koristi" u všoj situaciji da idete "na nož" a poslodavcem? To nebi bilo dobro jer ni jeno Vaše bitno pravo nije ugroženo.

odgovoreno:

Iz Vaseg odgovora (na kojem zahvaljujem) mi je jasno da razgovaram s muskarcem. Koji je, usto, laik u podrucju radnog prava. Ali da Vam otvorim jos jednu perspektivu..ako zena ima ugovore na odredjeno vrijeme na 3+3+3..itd mjeseca, a nekom od perioda ostane trudna, mislite da ce joj ugovor biti produzen? Osim sto grijesite u mnogo stvari koje gore naveli, grijesite i u izjavi da niti jedno moje bitno pravo nije ugrozeno. Javila sam se na ovaj forum trazeci pomoc za sebe, ne za poslodavca kojem pomoc ne treba.

odgovoreno:
Iz Vaseg odgovora (na kojem zahvaljujem) mi je jasno da razgovaram s muskarcem. Koji je, usto, laik u podrucju radnog prava. Ali da Vam otvorim jos jednu perspektivu..ako zena ima ugovore na odredjeno vrijeme na 3+3+3..itd mjeseca, a nekom od perioda ostane trudna, mislite da ce joj ugovor biti produzen? Osim sto grijesite u mnogo stvari koje gore naveli, grijesite i u izjavi da niti jedno moje bitno pravo nije ugrozeno. Javila sam se na ovaj forum trazeci pomoc za sebe, ne za poslodavca kojem pomoc ne treba.

Poštovana,

Mene jako čudi da ste Vi iz mojih odgovora saznali samo:“ da sam ja muškarac i k tome laik u području radnog prava“. Nisam pročitao nigdje u „pravilima“ sudjelovanja na ovom portalu: da su muškarci i još k tome laici isključeni iz mogučnosti sudjelovanja na istom. Osim toga niste tražili mišljenja samo profića,ako se ne varam?!

Prema tom mom; muško- laičkom poimanju radnog prava dokument iz čl. Zakona o radu koji se odnosi na mogućnosti sklapanja Ugovora između radnika i poslodavca i ima naziv : UGOVOR O RADU NA ODREĐENO VRIJEME sve je rekao u svom nazivu, pa mi ne morate otvarati nove perspektive, niti moram dalje znati o Zakonu, da bi mi bilo jasno da će Vaš ugovor prestati bez obzira zatrudnite li Vi ili ne i odete li Vi na ostvarenje prava ili ne? Ako poznajete onaj drugi Zakon koji regulira roditeljska prava,onda znate, da bez obzira kakav Ugovor imate, da su Vam ta prava zagarantirana pod određenim uvjetima.

Dakle, Vi ste deklarirali da Vas smetaju lažne činjenice zbog kojih ste dobili ugovor na Određeno vrijeme. Objasnio sam Vam zašto je za Vas bolji ovaj Ugovor a ne onaj sa klauzulom „do povratka kolegice“,ali Vi niste zadovoljni. A niste zato jer Vi smatrate da trebate dobiti ugovor na NEODREĐENO vrijeme.Ja ne smatram, jer smatram da to nije razlog zašto biste takav ugovor i dobili.

I što? Vi biste tužili poslodavca jer nije naveo pravi razlog Vašeg ugovora,pa bi iz toga razloga, taj Vaš Ugovor presati i postati ništetan te prijeći na Ugovor na neodređeno?!

Ali da sad ja kao laik sa 35 godišnjim iskustvom u radnim odnosima, Vama otvorim jednu perspektivu. Što bi se dogadilo da sada pravnim putem dobijete Ugovor na neodređeno a nakon što biste se vratili sa korištenja prava-porodiljskog? Ne znam kakav bi bio Vaš i poslodačev odnos?

I niste Vi tražili pomoć. Tražili ste da Vam netko kaže da ste u pravu. Ja eto mislim da niste u pravu i da niste isktreni prema poslodavcu a ni prema nama. Možda će me tko demantirati. Zato i postoji ovaj portal. Ne?

Dakle ja Vam preporučam otvoren i konkretan razgovor sa poslodavcem. Dogovor je uvijek učinkovitiji nego pravne zavrzlame.

LP

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija