Jump to content

vraćam kuću,ostaje li mi dug


lagica

Preporučene objave

Poštovani,molim da mi se razjasni jedno pitanje...

prije nekoliko god.zamolila sam rođaka da mi pomogne kod kupovine kuće,kako ne bih imala posla sa bankama.

Dogovor je bio da pronađem kuću do 20.000 eura i da ću mu dug vraćati kroz 10god.

Moj rođak je kupio kuću koju sam pronašla u dogovorenom iznosu,znači platio je kuću u gotovini i odmah je stavio na svoje ime,na moje ime nikada nije ni glasila,rekao je da će prevesti kuću na moje ime tek kad isplatim cjelokupni iznos. U vezi tog dogovora o otplati kuće išli smo potvrditi ugovor kod javnog bilježnika.U uredu su već čekali spremni papiri i tek tada sam saznala da je rođak stavio 4% god.kamate kroz 10 god. otplate na vrijednost te kuće od 20 tis.eura...znači nakon 10 god. ja sam trebala njemu vratiti oko 30 tis.eura.Bila sam zatečena i odmah sam pitala javnog b.smije li uopće privatna osoba ovako u ugovoru napisati da traži godišnju kamatu a nije banka,štedionica i sl.Dakle on nije napisao ugovor po kojem traži 30 tis.eura za prodaju svoje nekretnine,već je naveo da ju je platio 20 i onda razradio otplatni plan sa 4%god. kamate na 10 god...javni bilježnik nije htio dati konkretan odgovor na moje pitanje,već je samo rekao "dogovorite se".Kako nisam imala što učiniti,taj ugovor sam i potpisala.

Sada,nakon 6 god.od potpisivanja tog ugovora,dobila sam neko nasljedstvo.Od početka nisam zadovoljna uvjetima otplate rođakove kuće,a sada nemam ni najmanje interesa da to nastavim.Htjela bih mu vratiti nekretninu,bez da tražim do sada uplaćene iznose i da sebi kupim negdje nešto povoljnije.Moje pitanje glasi,dali ako vratim nekretninu rođaku prestaju sve moje obveze iz ugovora prema njemu? Nisam sigurna može li on npr. nakon što mu vratim kuću,prodati istu za npr.5 tis. eura a onda mene tužbom,poput banke,teretiti da sam mu dužna isplatiti razliku do 30tis.eura?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne bih se htjela uopće više uvlačiti u daljnje probleme s rođakom...hvala mu na pomoći,poklanjam mu dosadašnje uplate,njemu je očito novac potrebniji nego meni,to je do sada pokazao.Brine me samo može li me i dalje teretiti za preostali novac,ukoliko mu vratim kuću ili sa tim vraćanjem nekretnine i dalje imam obavezu plaćati preostale ugovorene rate i kamate,jer vjerujem da će gledati da tu vraćenu kuću proda za 1 kn,samo da bi mu bila što više dužna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dogovor je bio da pronađem kuću do 20.000 eura i da ću mu dug vraćati kroz 10god.

Moj rođak je kupio kuću koju sam pronašla u dogovorenom iznosu,znači platio je kuću u gotovini i odmah je stavio na svoje ime,već je naveo da ju je platio 20 i onda razradio otplatni plan sa 4%god. kamate na 10 god...

 

kupio je kuću i ona je njegova do ispunjenja ugovora.

šta mu imaš vračati ?

možeš samo raskinuti ugovor o zajmu ? dali ti se isplati?

ako imaš novca otplati zajam. zakonski može računati kamate do otplate duga na preostalu svotu.

kamate nisu lihvarske.

 

http://www.primorska.hr/hr/internet-bankarstvo/alati?gclid=CIXzgou5pcYCFSMIwwod0VIARA

 

po kreditnom kalkulatoru iznos za vračanje bi trebao biti puno manji ili je on obračuno kamate i pribrojio ih glavnici.

ili su kamate veće.

tu bi porezna imala posla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja u toj kući živim svih 6 god.Kuća je njegova svakako,i bila i ostat će,ja samo želim iseliti upravo iz razloga koji ste naveli - preskupo plaćam nekretninu koja toliko ne vrijedi.Možda ću sada reći glupost ali molim nemojte mi zamjeriti,ne razumijem se baš u te ugovore...ja imam s njim ugovor o zajmu u svrhu otplate njegove kuće.On meni nikada nikakav novac nije dao na ruke,samo me pustio da živim u njegovoj kući pod uvjetom da je otplatim za 10 god. u iznosu od 30 tis. eura.I ako ja sad odem i iselim iz te njegove kuće,zar zaista moram i dalje plaćati kamate i rate koje se odnose na otplatu njegove kuće u kojoj ja više neću živjeti?Kuća če naravno i dalje ostati njegova,samo ja više neću biti u njoj sa obavezom otplate iste,jer dok sam tu,obavezu imam samim time što tu živim.Nadala sam se ako iselim da postoji način da više nemam obavezu uplačivati mu 2000 kn mjesečno...bojim se upravo toga,da ću iseliti i sa time neću postići ništa,da bi me mogao tužiti za preostale rate i kamate,mada mi nema smisla ako iselim..u ugovoru piše da ako n e platim 3 rate da mi može cijeli iznos sa pripadajućim kamatama poslati na naplatu.Ok, ali nigdje ne piše šta se događa ako iselim i odustanem od daljnje otplate. Pa mora valjda postojati način da se prekine ovo ropstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle da skratim - naslijedila sam nekretninu i želim živjeti u toj nekretnini,a iseliti iz dosadašnje koja svakako glasi na rođaka.Dozvolio mi je da živim u njegovoj kući pod uvjetom da je ujedno i otplaćujem.Kako je cijena koju je on odredio za mene previsoka,želim samo raskinuti tu obavezu,bez da me kasnije može išta potraživati.Nikada mi nije posudio ni dao nikakav novac,nema mi smisla da me može npr.tužbom natjerati da otplaćujem i dalje kuću koju ne želim i da mi zaračunava kamate.Kuča mu svakako ostaje,neka je prodaje kome želi za 30 tis.eura,ako se iselim iz njegove nekretnine,lijepo se zahvalim i ne potražujem ni do sada uplačeno,sve u svrhu daljnjeg mirnog života...hoću li moći mirno spavati bez straha od tužbe,tj.ima li on osnova za nju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bojim se da ono što vi imate, nije ugovor o zajmu (iako ste ga s takvim sadržajem sastavili), već neki ugovor o kupoprodaji s obročnom otplatom cijene i pridržajem prava vlasništva do potpune isplate (ja pretpostavljam da ste se barem toliko osigurali da ste ugovorili da kuća prelazi u vaše vlasništvo nakon što isplatite "zajam").

 

ono što druga ugovorna strana očekuje jest da otplatite zajam do kraja, i neće vas tjerati iz kuće (koja je, podsjećam, njegova, ne vaša, u sadašnjem trenutku), možete živjeti u toj kući dok god plaćate rate zajma, pretpostavljam.

 

nadam se da je ugovorom predviđeno pravo na raskid, i predlažem vam da raskinete taj nepovoljni ugovor koji ste sklopili (kod raskida, imate pravo i na povrat onoga što ste platili, ako želite to utužiti), ili sklopite sporazum ili nagodbu kojom vi ostavljate rođaku do sada plaćeno, a on od vas neće potraživati daljnje rate.

 

što god odlučili i učinili, nemojte misliti da će automatizmom ovaj ugovor "nestati" - teško je zamislivo da ćete se vi iseliti, a rođak će prestati tražiti ispunjenje ugovora. možete objesiti mačku o rep činjenicu da nikad u stvarnosti niste primili nikakav novac, to ne možete dokazati jer ste očigledno potpisali nešto što glasi sasvim suprotno. oprostite što zvučim grublje nego što mi je namjera, imam sve simpatije za vas, ali želim vas uvjeriti da je ugovor ozbiljna stvar i da njegov sadržaj uvijek mora odražavati pravu volju stranaka. zato što to niste ozbiljno shvatili, doveli ste se u situaciju da ste potpisali nešto što niste htjeli i namjeravali i time ste sebe doveli u nepovoljnu situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija