Jump to content

Plaćanje školarine


samopravo

Preporučene objave

Pozdrav svima,

registrirala sam se kako bih vam postavila jedni pitanje. Naime, radi se o školarini koju plaćam, a za koju tumačim po programskom ugovoru MZOS sa Sveučilištem u Rijeci kako ne bih trebala.

 

Pročitala sam ugovor prije upisa na fakultet, a u trenutku upisa rečeno mi je kako moram plaćati školarinu.

 

Navodim vam dijelove maila bez osobnih podataka s kojim sam se obratila MZOS radi tumačenja ugovora i iz kojeg ćete isčitati moji situaciju:

 

"Poštovana,molim vas za tumačenje čl. 5. st. 4 ugovora o "PUNOJ SUBVENCIJI PARTICIPACIJE REDOVITIH STUDENATA U TROSKOVIMA STUDIJA U AKADEMSKIM GODINAMA 2012./2013., 2013.12014. I 2014.12015. " između Ministrarstva znanosti, obrazovanja i sporta sa Sveučilištom u Rijeci.

 

Moja situacija je slijedeća:

Rođena sam .... (starija od 25 godina).

Akademske godine 2012./2013. upisala sam diplomski studij ... u Zagrebu. Poradi ... nastavu nisam uopće pohađala niti sam polagala ispite. (bila sam samo na prvom tjednu predavanja).

Sada upisujem diplomski studij ... u Rijeci.

 

U čl. 5. st. 1. stoji iduće: "Redoviti studenti na koje se ovaj ugovor odnosi pravo na subvenciju imaju samo prilikom prvoga upisa redovitoga studija na istoj razini studija. Ako upisuju drugi redoviti studij na istoj razini studija, upisuju ga bez subvencije", ali se u istom članku u stavku 4. navodi slijedeće: "Radi olakšavanja pristupa studiju za odrasle osobe, osobe od 25 godina i vise ili osobe koje su maturirale prije pet i vise godina imaju pravo na subvenciju ako su prethodno upisale, a nisu zavrsile studij, uz uvjet da upisuju drugi studij."

 

Iako sam se oko ovoga pitanja konzultirala s pravnicom, molim vas da mi vi potvrdite da smo dobro razumjeli da na temelju stavka 4. u članku 5. imam pravo na subvenciju budući da imam više od 25 godina kada ponovno upisujem studij na istoj razini, a da drugi prethodni studij s iste razine nisam završila.

"

 

Odgovor od MZOS je bio slijedeći:

"Poštovana,

 

navedena odredba Ugovora o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija u ak. godini 2012./2013., 2013./2014. i 2014./2015. odnosi se na osobe koje su starije od 25 godina i koje nemaju stečenu kvalifikaciju u visokom obrazovanju s ciljem da bi im se olakšao pristup studiju. Znači odnosi se na osobe koje upisuju prvu (preddiplomsku) razinu studija. Studenti koji upisuju drugu (diplomsku) razinu studija većinom imaju navršenih 25 godina te se na njih ova odredba kao iznimaka od propisanih pravila ne odnosi.

 

S poštovanjem,

 

Uprava za visoko obrazovanje

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta"

 

Nakon ovoga obratila sam se pismom i požurnicom direktno MZOS, te poslala kopiju rektoratu u Rijeci i svom fakultetu.

 

U prilogu su pismo i odgovor od MZOS.

 

 

01molbamzos.pdf

02odgovormzos.pdf

 

 

Ono što meni predstavlja problem u njihovom tumačenju jest to da mi boldano odgovaraju da se ovaj članak (naveden iznad), tojest stavak koji predstavlja izuzetak od istog, odnosi samo na one koji "nemaju stečenu kvalifikaciju u viokom obrazovanju" što se nigdje ne navodi u ugovoru. Dakle dodaju tekst citirajući odredbu bez njenog izvora. Drugo je to što pišu da se on odnosi na "prvu, preddiplomsku razinu studija", što je apsurd jer u ugovoru spominju "istu razinu studija" ne specificirajući koju.

 

 

Molila bih vas za vaše tumačenje ove situacije te savjet oko toga kako dalje postupiti, ukoliko smatrate da bih trebala biti oslobođena plaćanja školarine. Na fakultetu su mi rekli da će mi radi vratiti novac koji uplaćujem ukoliko MZOS odgovori potvrdno, a studentski pravobranitelj kojeg sam danas kontaktirala (koji će posmotriti narednih dana moj slučaj) rekao je da sam trebala ići stepenicu po stepenicu oko razrješavanja ovog pitanja To se nije dogodilo jer nisam bila pravovremeno informirana oko procedure te sam se iz tog razloga obratila direktno vrhu što ne vidim kao neki nepremostivi problem.

 

Hvala vam puno unaprijed.

 

 

P.S. - Još je jedna studentica s mojeg smjera u ovoj situaciji (nema ECTS bodova sa prethodnog diplomskog studija u Zagrebu), a ja sam pokušala nešto učiniti za obje (zato "grupa studenata").

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija