Jump to content

alimentacija i studiranje


sarrita

Preporučene objave

pozdrav! ovako,planiram upisati fakultet ove godine (redovno) i koliko poznajem zakon, moj biološki otac dužan je plaćati alimentaciju i dalje, odnosno za vrijeme studiranja. međutim, on je prestao plaćati prošlog mjeseca (pošto mi je škola završila) i nema namjeru nastaviti plaćati

pa me zanima, budući da imam 18 godina, nemam primanja i ne mogu platiti odvjetnika i tužbu, što mogu učiniti po tom pitanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dok god postoji pravomoćna presuda kojom je određeno uzdržavanje i njegova visina, on je istu dužan plaćati (dok ne zatraži od nadležnog suda da donese odluku o prestanku uzdržavanja). osim toga, propisi koji reguliraju obrazovanje su takve prirode da neprestano "pokrivaju" osobu dok god se ona školuje (učenik srednje škole ima status i prava sve dok ne upiše fakultet ili se ne zaposli), po mom mišljenju, tako da on nije mogao svojevoljno prestati plaćati uzdržavanje.

 

također vam savjetujem, pošto ste sad punoljetni i nemate nikakvih prihoda niti imovine, da sami samostalno u uredu državne uprave u vašoj županiji zatražite besplatnu pravnu pomoć i izaberete odvjetnika koji će kao vaš punomoćnik pokrenuti postupak radi uzdržavanja (postoji mogućnost i da podnesete kaznenu prijavu, ali vjerujem da praksa još uvijek traži da bude prekid plaćanja uzdržavanja u trajanju od barem 6 mjeseci).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija