Jump to content

Prava ravnatelja ustanove nakon isteka mandata


Kayayaya

Preporučene objave

Poštovani,

 

 

dana 1.9.2009. po prvi sam puta imenovana ravnateljicom srednje škole u kojoj sam imala ugovor o radu na neodređeno vrijeme na radno mjestu profesorice. Imenovanjem sam potpisala aneks ugovora o radu na 5 godina (trajanje mandata), ali uz klauzulu da se imam pravo vratiti na svoje radno mjesto profesorice po isteku mandata. Nadležnom ministarstvu tada je upućema zamolba za davanje suglasnosti za zapošljavanje djelatnika na određeno radno vrijeme na postojeće moje radno mjesto, uz napomenu da je to zamjena za ravnateljicu. Prva suglasnost tražena je do 31.8. 2011. i dobivena je bez problema. godinu iza sam suglasnost tražila do 31.8.2012. i ponovno je dobila, a posljednji puta tražena je suglasnost do 31.8.2014., odnosno do isteka mog mandata. Bivši ministar Jovanović i tu je suglasnost bez problema izdao.

 

Kada je Školski odbor raspisao natječaj za izbor ravnatelja škole, ponovno sam se javila i prošle kompletnu natječajnu proceduru, uz jednoglasnu odluku Školskog odbora i potporu djelatnika, roditelja i osnivača škole. Ministar Mornar tada također nije uskratio suglasnost. Novi mandat počeo je 1.9.2014. godine ponovno s aneksom ugovora o radu na određeno na radnom mjestu ravnatelja na 5 godina, uz mogućnost povratka na svoje radno mjesto profesorice. Odmah je upućena i zamolba MZOS-u za izdavanje suglasnoti za zapošljavanje djelatnika na određeno radno vrijeme, na radnom mjestu profesora, kao zamjena za ravnateljicu. Suglasnost nije stizala mjesecima, pa smo višekratnim požurnicama pokušavali dobiti neko rješenje nadležnog ministarstva. Objašnjenja su išla od toga da je sve u redu i samo čeka otpremu, do toga da se pravna služba i inspekcijska služba MZOS ne mogu dogovoriti imam li pravo na čuvanje radnog mjesta. Tada sam shvatila da očito postoji problem oko toga, te da je vjerojatno postojao i u prvom mandatu. Tajnica škole (u međuvremenu nova) i ja smo prošle sve zakonske propise. Ono što je važno naglasiti je da, očito, tijekom prvog mandata nisam imala pravo na čuvanje radnog mjesta, ali on je prošao, dapače uz dobivene sve navedene suglasnosti. Dakle, ništa se nije tajilo, a MZOS je tada odobrio sve.

 

Sada je rečeno kako tu postoji problem i kako su angažirani stručnjaci sa Pravnog fakulteta da bi protumačili imam li ja (i ostali ravnazelji sa sličnom situacijom, nema ih navodno puno) na čuvanje radnog mjesta. Izmjenama i dopunama Zakona o odgoju od 24.7.2010. godine stupio je na snagu članak 128. kojima zakonodavac jamči povratak ravnatelja na radno mjesto. Budući da moje radno mjesto stoji upražnjeno (odnosno produljivano cijele godine do 60 dana temeljem odluka Školskog odbora jer iz MZOS ništa nije stizalo), logično je da je početkom drugog mandata (nakon 24.7.2010.) aktualno i moje pravo da mi se čuva radno mjesto najviše dva mandata uzastopce.

 

Međutim, danas mi je iz MZOS stigao dopis u kojem je izdana suglasnost na radno mjesto profesorice na neodređeno radno vrijeme te je u dnu tog dopisa napomenuto da se time stavlja van snage suglasnost od 29.20.2012. (koja je ionako istekla istekom mog prvog mandata 31.8.2014.). U drugom dopisu primljenom u istoj koverti piše: Budući da ste stupili na dužnost ravnateljice škole (prvi mandat) 1.9.2009. godine nismo u mogućnosti udoviljiti Vašem zahtjevu. Moj je zahtjev bila suglasnost za zamjenu na određeno najkasnije do isteka mandata. Detaljnog obrazloženja nema, niti piše zašto povezuju moj prvi mandat jer jednostavno nije točno da mi je mandat počeo 1.9.2009. Mandat je počeo 1.9.2014. i o tome je riječ. Prvi je dopis naslovljen na školu, a drugi sa tim "obrazloženjem" na moje ime, dakle, osobno. Time ispada da je umjesto mene 1.9.2014. godine netko XY stupio na dužnost ravnatelja škole, imao bi pravo na čuvanje radnog mjesta, a ja nemam jer sam imala prije neki bivši mandat. Udruga srednjoškolskih ravnatelja još je prije 3-4 godine podnijela Ustavnom sudu zahtjev za pokretanje ocjene ustavnosti odredbi o statusu ravnatelja. Kako su se okolnosti tijekom ovih godina mijenjale, a Ustani sud je svoje rješenje donio tek u studenom 2014., u rješenju piše kako je člankom 128 zakonodavac omogućio ravnateljima koji su imali ugovor na neodređeno i imaju se kamo vratiti, da se vrate na svoje radno mjesto istekom mandata. Također, piše kako nije dopušteno stavljati pripadnike iste skupine adresata, prema istom zakonu, u različit položaj jer bi to bilo ustavnoprijeporno. Čini mi se da se upravo to i događa jer je tumačenje kako samo oni koji su imenovani nakon 24.7.2010. po PRVI PUTA imaju pravo iz članka 128. Rješenje Ustavnog suda možete skinuti na web stranici Udruge srednjoškolskih ravnatelja, pod "arhiva" u dnu naslovne stranice.

 

 

Molim Vas za pomoć: kako protumačiti stav MZOS? Što mislite o navedenom i konzumaciji prava iz članka 128? Postoji li pravno tumačenje da se mandati nekako povezuju? U čemu je, zapravo, stvar? Jesam li ispravno zaključila ili MZOS ima pravo? Ukoliko sam ušla u natječajni postupak temeljem odredbi zakona koje su tada bile na snazi, dobila mandat, bez obzira što je drugi, nije li moje pravo da to i realiziram? Mogu li se retrogradno mijenjati tumačenja? Nije li to oduzimanje ustavnih prava? Trenutno na radnom mjestu profesora (moje radno mjesto) ne radi nitko jer do danas nismo imali nikakve suglasnosti pa je i potreba za kolegom odlukom Školskog odbora prestala zadnjim danom nastave. Dakle, radno mjesto je slobodno, mandat mi je počeo nakon 24.7.2010., zašto mi je onemogućeno čuvanje radnog mjesta kada to zakon propisuje i nigdje nisam našla da piše da se odnosi na ravnatelje koji su imenovani nakon 24.7.2010. PO PRVI PUTA.

 

 

Ispričavam se na mogućem konfuznom pismu, ali stvarno sam uzrujana jer da sam znala okolnosti koje su se sada pojavile, ne bih se niti u kojem slučaju natjecala po drugi puta. Radno mjesto mi je bitnije. Međutim, ne želim niti odstupiti samo tako jer mi se čini da je MZOS pogriješio, a kolegica iz paralelne škole koja je u sličnoj situaciji (imenovane smo oba puta s razmakom od nekoliko mjeseci) isto razmišlja i dobila je iste dopise. Što nam je činiti? Nismo prekršile propise, radimo i više nego pošteno svoj posao, škole su nam uspješne u svakom pogledu, a na naše zamolbe da nas primi netko u MZOS (kada smo shvatile što se događa i nakon što je pročelnik Upravnog odjela naše županije urgirao u MZOS i dobio odgovor da je sve u redu od iste osobe koja je sada potpisala ovaj dopis) nitko nije niti odgovorio, a na telefon se nitko nikada ne javlja.

 

 

Zahvalna sam na bilo kakvom savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija