Jump to content

Sredjivanje prava vlasnistva


amilo

Preporučene objave

Prilikom pregleda Vlasnickog lista (gruntovno) utvrdio sam da nas ima 35 suvlasnika ( pojavljuju se clanovi suvlasnika gde nismo ni znali da smo bili u srostvu) pravi suvlasnici su; nasljednici moga pokojnog oca i pokojne dvije tetke ( gdje je ne sporna), te imamo svaki posebno posjedovne listove (pok,otac i pok.tetke). Izvrsena je ostavinska rasprava iza nasljedstva mog pokojnog oca gdje ja i moja braca postali naljednici ( te smo upisani u vlasnicki list prema pripadajucem razmjeru a nismo upisani u Posjedovni list vec je ostao na pok. ocu). Zatrazio sam pravni savjet od odvjetnika kako i na koji nacin da se upisem kao vlasnik 1/1 nekretnina koje me pripadaju odnosno prema dogovoru sa ostalim nasljednicima ( gdje smo odlucili da darujemo jedno drugom odredjene zemljisne cestice u cijelosti ). Evo odgovora:

“Kad to riješite, za sređivanje prava vlasništva nužno je prethodno izvesti geometra na lice mjesta da na skicama prikaže točno poziciju i površinu Vaših dijelova predmetnih nekretnina jer kako sam Vam rekla u posjedu istih nekretnina u odgovarajućim površinama su i ranije imenovani nasljednici Vase dvije tetke.. Zadatak geometra bi bio da prikaže samo Vaše dijelove a izostavi ostale posjednike. Tek potom pokrećete sudski postupak sređivanja prava vlasništva protiv zk suvlasnika. Kad dobiete presudu radite parcelaciju i potom u ispravnom postupku uknjižbu.”

Svu dokumentaciju koju imate morate dostaviti (rješenja o nasljeđivanju, ugovore, izjave, skicu geometra, ako imate posjedovi list, ako ne ja ga pribavljam kao i zk izvadak).”

“Postupak traje minimalno godinu dana, a sa sudskim taksama koje se plaćaju sudu (pristojba za tužbu, presudu, oglas u narodnim novinama, pristojbe zk odelu, naknade za zk izvatke i psojedovni list) sve ukupno dođe 7.000,00 kn. Taj iznos se ne plaća cijeli odjednom nego u samom početku 2.500,00 kn, a kasnije kad budu ročišta jedan dio i po završetku ostatak”

PITANJE: Dali je realna cijena odvjetnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da. realna je cijena odvjetnika (ovisi o vrijednosti nekretnine).

ali odvjetnik vam nije rekao da razvrgnuće suvlasništva možete napraviti i bez njega i po znatno nižoj cijeni. ako se suvlasnici dogovore sud prema tom dogovoru donese odluku.

porez plaćaonaj ko stekne veču vrijednost.

 

kod darovanja (tetke -nećaci) porez plaća daroprimac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija