Viega objavljeno: 8. srpanj 2015. Dijeli objavljeno: 8. srpanj 2015. Pozdrav društvo. Imam par pitanja i bit ću zahvalan za odgovore Roditelji imaju obiteljsku kuću staru cca. 30 godina. Sastoji se od poslovnog i stambenog dijela. Sestra više ne živi u kući već kod supruga, a moja obitelj i ja bi se rado skućili tu. U kuću treba uložiti nešto novaca jer treba napraviti fasadu i krovište, te nadograditi jedan stambeni dio na dijelu kata. Neka vizija je da vlasnik kuće (s vremenom) postanem ja, a tada moram isplatiti sestru. Kolika bi trebala biti ta isplata? Kako se to računa, pošto ću ja ulagati u kuću, a ona ne. Što joj uopće pripada ili će pripadati kada roditelja jednom ne bude? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
felixx odgovoreno: 8. srpanj 2015. Dijeli odgovoreno: 8. srpanj 2015. U svakom slučaju bilo bi dobro da regulirate vlasništvo nad tom kućom prije nego počnete ulagati. Nemojte ulagati u tuđe ako je ikako moguće. Jedna mogućnost je da roditelji daruju vama tu kuću. Dobro bi bilo da se sa sestrom oko svega dogovorite. Dogovor je uvijek najbolja opcija. Dar se inače uračunava u nužni dio prilikom nasljedstva, pa ako bi sestra u ostavini naslijedila manje, mogla bi tražiti uračunavanje dara u ostavinsku masu. Svakako čuvajte sve račune za ulaganje u tu kuću. Postoji mogućnost je da sa roditeljima potpišete ugovor o doživotnom uzdržavanju. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Viega odgovoreno: 8. srpanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 8. srpanj 2015. Ne znam kako cemo regulirati vlasnistvo jer jos nismo pricali o tome. Ono sto me zanima je to ide li novac za obnovu u isplatu jer ako ne ide onda moramo ulagati pola-pola, a ne sve ja. Kroviste i fadadu svakako treba srediti prije ili kasnije, ali ako kuca ne ostaje meni necu ulagati sam u to. Sto je sa nadogradjenim dijelom kuce? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Ruby_Danderfluff odgovoreno: 8. srpanj 2015. Dijeli odgovoreno: 8. srpanj 2015. slažem se s felixxom, nemojte početi ulagati u tuđe prije nego što sve dogovorite: iako će sve počivati na dogovoru i povjerenju, trebate barem sestrinu riječ da vam nakon smrti roditelja neće osporavati vlasništvo ili zahtijevati nužni dio. Ili riješite pitanje vlasništva već prije smrti roditelja tako da vam roditelji ustupe ostavinu za života, odnosno raspodijele ostavinu, ili ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju ili darovanjem i sl., ovisno o vašim preferencijama i sadržaju vašeg eventualnog dogovora. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Viega odgovoreno: 8. srpanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 8. srpanj 2015. Ma to cemo rijesiti za par dana. Zanima me koliko isplatiti i po kojem "modelu"? Jer ja cu uloziti u nadogradnju i bitne dijelove kao krov i nova fasada. Ide li novac za obnovu u tu isplatu ili ne jer ako ne ide (barem dio) onda neka i ona ili roditelji parcipiraju. Ne znam kako se postaviti u ovoj situaciji. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.