Jump to content

što je jače-stručni ispit ili veća stručna sprema


nkdbk1

Preporučene objave

radi s o državnoj firmi. kolega i ja se natječemo za radno mjesto za koje po sistematizaciji treba SSS ili VŠS. u prošlosti bi radnik s većom stručnom spremom dobio posao i onda bi ga firma poslala na polaganje stručnog ispita (stručno osposobljavanje 40 h, zatim praktično i nakon toga polaganje stručnog ispita).

oboje imamo više od 5 god rada u firmi(u smjeni) što je do sada uz stručnu spremu bio uvjet za taj posao.

kolega ima SSS ali mu je pravnik(obiteljski prijatelj)mimo znanja drugih radnika omogućio polaganje stručnog ispita za to novo radno mjesto.

ja imam VŠS ali nemam položen taj stručni ispit za to novo radno mjesto jer ga sam nemogu poć polagati nego te firma mora poslati(a osposobljavanje i polaganje se vrši na samo jednom mjestu u RH koje je ujedno i naša sestrinska firma), i sada pravnik govori da će kolega dobiti to radno mjesto i da je njegov stručni ispit ˝jači˝od moje stručne spreme.

sada čekam natječaj da vidim kako će to formulirati, ali me pravno zanima dali stručni ispit može biti ˝jači˝ od veće stručne spreme, te po kojoj osnovi(zakonu) bi se mogao žaliti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerovatno će u natječaju pisat SSS ili VŠS i položen stručni ispit i sve je riješeno.

 

 

hvala na odgovoru.

nikad prije nije bilo u natječaju položen SI jer sam već naveo da ga je nemoguće sam položiti nego te firma šalje kad stupiš na to radno mjesto, pa me zanima po kojemu se zakonu mogu pozvati da imam rok od 6 mj ili 1 god za položiti SI.

 

G-man,

 

riječ je o velikoj formi d.d. u 100%-tnom državnom vlasništvu koja nije korisnik proračuna ( kad se ne krade ostanu milijarde dobiti), i u KU nije naveden ovaj slučaj pa me zanima koji se zakon onda primjenjuje,jer su sve kolege u zadnjih 50 god postojanja pogona uvijek nakon stupanja na radno mjesto polagale ispit( prije se zvao interni ispit unutar firme, a u zadnje vrijeme stručni ispit na nivou države koji vrijedi 5 god i zatim radiš obnovu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u statutu je navedeno da se sva prava i obveze reguliraju KU a na kraju KU piše da sve što nije obuhvaćeno ovim KU, regulira se zakonom o radu.

sindikat(predsjednik i pravnik) u Zg uvijek pokušavaju odgovorit radnika od bilo kakvih tužbi jer su uvijek u dosluhu sa poslodavcem jer imaju dobru plaću,službeno auto i mobitel i druge pogodnosti i ne žele ulazit u nikakve konflikte sa pravnom službom.

zadnje 2,5 god se taj SI polaže na nivou države(mislim preko Ministarstva gospodarstva, koje je dalo dozvolu našoj sestrinskoj firmi da to obavlja u ime ministarstva) i tu je pravnik odlučio pomoći svom prijatelju, jer taj radnik već 15 god nije mogao dobiti to veće radno mjesto jer ima SSS i uvijek je bio netko sa VŠS i pobijedio bi ga na natječaju i nakon natječaja bi polagali interni ispit.

u natječaju će sigurno pisati SSS ili VŠS jer je tako u sistematizaciji.

dali tu mora proći radnik sa VŠS i po kojem zakonu?(negledajući SI, a svi ostali uvjeti su nam jednaki)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sistematizacija je već godinama ista i nemože se sada mjenjati tako da me to ne brine.

Dosad su uvjeti za ovo radno mjesto bili:

SSS ili VŠS

5 godina rada u smjeni

B kategorija

Poznavanje rada na kompjuteru

Valjani liječnički pregled za smjenski rad

 

i ove uvjete i kolega i ja zadovoljavamo. On je SSS a ja VŠS i pravnik zna da ja tu dobivam i sad bi on u natječaj htio staviti i uvjet položen SI, što nikad prije nije bio slučaj, jer jedino na taj način može 'pomoći' prijatelju i ne priznaje moje tvrdnje da ja trebam dobiti posao radi veće stručne spreme i da mora biti neki vremenski rok (6 ili 12 mj) da me pošalju na polaganje SI, a ja nigdje ne mogu naći članak da postoji taj vremenski rok

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On je SSS a ja VŠS i pravnik zna da ja tu dobivam i sad bi on u natječaj htio staviti i uvjet položen SI, što nikad prije nije bio slučaj, jer jedino na taj način može 'pomoći' prijatelju i ne priznaje moje tvrdnje da ja trebam dobiti posao radi veće stručne spreme i da mora biti neki vremenski rok (6 ili 12 mj) da me pošalju na polaganje SI, a ja nigdje ne mogu naći članak da postoji taj vremenski rok

Uvjeti natječaja mogu se mjenjat.

 

A da malo više saznamo (kao ovo http://www.hkisdt.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=23&Itemid=64)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate li možda Pravilnik o radu?

 

 

Ovo je jedini članak u pravilniku o radu gdje se spominje osposobljavanje.

 

Ugovor o radu sklopit će se samo s radnikom koji zadovoljava opće i posebne uvjete određene općim aktom o sistematizaciji radnih mjesta. Poslodavac je obvezan radniku u radnom odnosu osigurati obavljanje poslova za koje je sklopio ugovor o radu te mu isplatiti plaću, a radnik je obvezan prema uputama Poslodavca, a u skladu s naravi i vrstom rada, obaviti posao.

 

U skladu s godišnjim planom, Poslodavac će omogućiti radniku školovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje. Radnik je dužan školovati se, obrazovati, osposobljavati i usavršavati za rad u skladu sa svojim sposobnostima i potrebama rada. Detaljnije uređenje obrazovanja i osposobljavanja za rad kod Poslodavca predmet je posebnog pravilnika.

 

ali u ovom slučaju poslodavac nije omogućio drugim zainteresiranim nego samo jednom radniku mimo znanja drugih, a taj posebni pravilnik nikad nije donesen.

 

 

 

Jutros sam saznao da se na nas odnosi i pravilnik o poslovima upravljanja energetskim postrojenjima i uređajima koji je na snazi od 09/2014, te mene zanima ovo crveno, jer se ni u tom pravilniku nigdje ne spominje rok u kojemu treba položiti ispit. ili je stvarno moguće da je pravilnik napisan tako da se može našteliti radno mjesto bez obzira na stručnu spremu.

 

Poslove i radne zadatke vođe smjene hidroelektrane, odnosno vodećeg operatera i operatera u komandi lanca hidroelektrana može obavljati:

 

1. radnik s visokim stručnim obrazovanjem, prvostupnik (baccalaureus) inženjer – dodiplomski studij u trajanju tri (četiri) godine (VI. stupanj obrazovanja) elektrotehničkog ili strojarskog usmjerenja, s prethodno položenim stručnim ispitom za poslove Strojara hidroturbina i/ili Uklopničar u elektroenergetskom sustavu, s najmanje jednom godinom radnog iskustva na poslovima u vezi s proizvodnjom, prijenosom ili distribucijom električne energije, ako je nakon osposobljavanja uspješno obavio provjeru znanja (Stručni ispit) prema ovome Pravilniku, ili

 

2. radnik sa srednjom stručnom spremom – (IV. stupanj obrazovanja) četverogodišnji nastavni program, srednja tehnička škola strojarskog ili elektrotehničkog usmjerenja, s prethodno položenim stručnim ispitom za poslove Strojara hidroturbina i/ili Uklopničara u elektroenergetskom sustavu, s najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima u vezi s proizvodnjom, prijenosom ili distribucijom električne energije, ako je nakon osposobljavanja uspješno obavio provjeru znanja (Stručni ispit) prema ovome Pravilniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa takvo što sam i pretpostavljao - nedovoljna određenost propisa koji bi je trebali razriješiti do kraja.

 

Gledajte, ako će u uvjetima natječaja biti VŠS/SSS i stručni - vi ćete izvisiti, ako bude VŠS/SSS, pa u određenom roku položiti stručni - onda ide diskrecijska ocjena komisije za provedbu natječaja, ukoliko već nema pisane provjere znanja i/ili usmenog intervjua (gdje se opet stvari mogu "poštelati").

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija