Jump to content

Obavezni prekršajni nalog i podrazumijevana krivnja


kulisleg

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Potpuno sam novi ovdje pa me slobodno uputite u svakom smislu i o korištenju foruma i o pravu.

 

Pisao sam neke prigovore, pa mi je, kao potpunom laiku ali i matematičaru/programeru pala na pamet jedna stvar.

 

Ima li neko povijesno/pravno/filozofsko/logičko objašnjenje za to da te netko, tijelo lolakne uprave, policija ili netko treći (osim Suda) proglasi krivim. Bez mogućnosti inošenja obrane, podnošenja dokaza, uvida u dokaze "tužitelja" i sl? NIje li to u koliziji s nekim osnovnim pravnim principima?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Super, samo u OPNu pise da sam kriv, ne da oni misle da sam kriv a da ce sud pokazati jesam li ili nisam. I potpisana je Republika Hrvatska, odnosno MUP kao njeno tijelo.

 

Nije li to krsenje trodiobe vlasti?

I zastrasivanje...

Samo sud smije i moze odlucivati o krivnji, zar ne?

 

Hvala na odgovoru.

Pa ne može pisat da nisi kriv ali se traži da platiš kaznu

Izdavanjem prek naloga započinje prekršajni postupak a o tebi ovis hoće li ga završit policija ili zbog prigovora sud.Kao i kod plaćanja kazne na licu mjesta priznaješ krivicu i ne odlaziš na sud,ne plaćaš sudske troškove i ne vodiš se u prekršajnoj evidenciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Selim u pripadajući podforum.

 

Što se teme tiče, kada god je osigurana sudska zaštita, stvari su čiste. Međutim, ono što mene smeta jeste činjenica kada na presudu prekršajnog suda donesenu po prigovoru na OPN, nema prava žalbe, jer tu tada faktički nema dvostupanjskog sudskog rješavanja, budući je u prvom stupnju "odlučivao" sam tužitelj.

 

Oko navedenog problema već se puno raspravljalo i na našem forumu, ako se ne varam - mislim da su se podizale i ustavne tužbe (odbijene), no za sada, prema stajalištu meritornih, previda nema. Iako ostaje gorak okus u ustima, jer to i nije sasvim točno. Bliže istini jeste da je žrtvovano načelo legaliteta postupka u korist načela ekonomičnosti i ekspeditivnosti te rasterećenja sudova.

 

Neki bi rekli da prekršaji nisu toliko "ozbiljni" da se inzistira na legalitetu, ali to nije argument.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u pravu ste da se krivnja u povodu raznih "naloga" predmnijeva - ista je stvar kod kaznenog naloga u kaznenom pravu, platnog naloga u građanskom pravu ili prekršajnog naloga u prekršajnom pravu: smatra se da je stvar činjenično toliko čista i jasna da se može donijeti nalog (ipak, onaj tko smatra da nalog nije činjenično ispravan, može mu prigovarati). u pravu je G-man kad kaže da su se ovdje žrtvovala brojna pravna načela u korist načela ekonomičnosti i ubrzanja postupka, ali sve je to pitanje ravnoteže, pretpostavljam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...ista je stvar kod kaznenog naloga u kaznenom pravu, platnog naloga u građanskom pravu...

 

Uz jedan bitan dodatak - tamo je sud taj, a ne stranka u postupku, koji izdaje spomenute naloge, pa ide prigovor, pa prvostupanjska odluka, pa drugostupanjska odluka.

 

Jasno je da se u prekršajnom, obzirom na brojnost prekršaja išlo na maksimalnu simplifikaciju postupka, ali se nažalost kod sudovanja otišlo u određene ustupke. Da me se krivo ne shvati - ne zastupam stajalište da svaki prekršaj mora doći pred VPSRH (jer bi to bilo apsurdno), ali se moglo naći bolje rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

prije mjesec dana sam imala prometnu nesreću sa lakše ozlijeđenim osobama(vozač drugog vozila i ja) i materijalnom štetom,nesreća se dogodila na način da sam se iz lijeve trake započela prestrojavanje u desnu traku sa žmigavcem pri ubacivanju ispred vozila pojavio se motickl koji je zaobišao to isto vozilo krenuo je put mog vozila kako sam ga ja uočila dala sam se ponovno ulijevo međutim izgubila sam kontrolu nad vozilom i preletila sam u suprotnu traku i udarila u vozilo iz suprotnog smjera.Isti taj motorista nije ostao na mjestu događaja i sad po policijskom izvještaju ispada da mi je bio u mrtvom kutu što nije istina.Dobila sam kaznu čl.43 st.3. u svezi čl.293.st.2 u iznosu od 2500kn i sad me zanima da li mi se isplati davati prigovor na prekršajni nalog s tim da sam vozač sa 15 godina iskustva i niti jednom kaznom ni opomenom ili da platim 2/3 iznosa.

 

lp.Lile

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo nastavak sage, iako mislim da bi možda moglo i/ili trebalo i u poseban post.

Prvo ću u crticama navesti ključne točke, a onda objašnjenje.

 

- protiv mene se u Varaždinu vodi postupak zbog narušavanja javnog reda i mira

- nisu mi uspjeli uručiti poziv

- primanje poziva ne izbjegavam, samo me nikad nema kod kuće, pa sam ZVAO SUD i pitao ih o čemu se radi, te poslao PISANU OBRANU, na fax i preporučeno s povratnicom, te telefonski obavijestio urudžbeno o tome

- završio sam u Remetincu, pa na Oranicama, pa u Varaždinu

 

Detaljnije:

22.o.m. me je predvečer, oko 18:00h nazvala bivša žena, bio sam na poslu (kapitalizam i te spike, radi se po cijele dane) i rekla je da me traži policija. Djelatnik MUP-a mi je preko telefona rekao da me se traži zbog utvrđivanja mjesta stanovanja (na adresi na kojoj sam prijavljen mi nisu uspjeli uručiti pošiljke jer me tamo nikad nema, radim puno i na terenu sam bar 3-4 dana tjedno, često i vikendima itd.), na što sam ga ja pitao trebam li doći negdje, hoće li oni doći po mene, i uputio sam ga da sam poslao pisanu obranu. Odgovoreno mi je samo da se pojavim u VŽ sutra ujutro i to je to. Dakle, svjedoci za to postoje.

 

Nakon dolaska kući, oko 21:30 mi zvone na vrata dva policijska djelatnika i vele mi da bi trebao s njima u Remetinečku postaju radi utvrđivanja identiteta. Imate nalog? Nemamo, samo izjava i vraćamo vas kući. Bilo mi je to sumnjivo, no pošao sam s njima. Dakle, izrijekom su mi rekli da me vode samo na razgovor i da će me vratiti. Uzeo sam samo osobnu i mobitel, i pošao za njima.

 

U stanici su mi rekli da je za mnom raspisana potjernica jer mi se nije mogao uručiti poziv i da me vode na Oranice i u Varaždin.

Upozorio sam ih da mi nisu rekli razlog zbog kojeg me vode, da sam se javio na sud, da imam potvrdu o preporučenoj pošiljci, da sam faksirao to na sud, da su me zvali iz policije (to je očito bila ekipa iz Petrove) i da su mi rekli da mogu sutra doći, da sam ih pitao jel trebam doći negdje večeras sam, i da sam u papučama i kratkim hlačama.

 

Osim što su iskazali zadivljujuće nepoznavanje zakona (npr. o policijskim dužnostima i ovlastima, nisu me upoznali sa razlozima privođenja, nisu mi dali da telefoniram itd.), bulaznili su o tome da MORAM biti pristojno obučen na sudu, da mi ne smiju pokazati nalog jer je to kazneno djelo (njihovo?!?!?) itd.

 

Pušili smo u stanici i u autu dok su me vozili kući da se pristojno obučem, i odveli su me na Oranice, gdje sam bio zatvoren od druge ekipe do jutra bez da su me pitali jesam li možda kakav bolesnik, uzimam li lijekove, imao sam toalet ali ne i vodu, nisu mi dali da ponesem sa sobom duks a ćelija je bila odvratno hladna i sve su deke bile zazete od ostale četvorice nesretnika, smrzao sam se, prehladio, dehidrirao, i uz sve to mi nisu dali da se javim djeci dok me nije preuzela sutkinja u Varaždinu. Ali dali su mi da pušim i u autu i policijskoj postaji i u marici...

 

Sutkinja je rekla da do svega toga nije trebalo doći, da je prekasno dobila moju obranu (zvao sam ih par dana prije, faksirao im i poslao preporukom ali očito su jako ažurni na sudu, imaju hrpe ovakvih retardiranih slučajeva, registratori su im na podu, nemaju klimu ali imaju para da mene vode iz ZG u VŽ nakon što sam im poslao OBRANU...), da joj je žao što ju nismo nazvali (rekao sam joj da ju ja NISAM MOGAO NAZVATI jer su mi uzeli mobitel), ona je rekla da su ju policajci trebali nazvati, pogotovo ako sam im pokazao potvrdu da sam poslao obranu - jesam) itd...

 

A sam proces tamo se sastojao od toga da su me pitali za generalije i stojim li pri PISANOJ obrani i za 10 min sam bio vani. 14h nakon što su me oteli na prevaru iz mog doma, a sve zbog držanja transparenta na potpuno mirnom prosvjedu u Varaždinu prije 4 godine.

 

Šta vi mislite o svemu tome, ko je tu kriv a ko lud?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nije dobila prije, niti ja mislim da je ona kriva!

Ona je bila fer i poštena i rekla je da smo ju trebali nazvati (koliko ja kužim, to je standardna procedura u "kompliciranim" ili nejasnim situacijama) i da bi im onda rekla da me puste, jer očito je bilo da nema govora o izbjegavanju uručenja (zvao sam sud, razgovarao s policijom, pitao trebam li gdje doći, imao sam kopiju pisane obrane sa sobom i ovjeren primitak preporučene pošiljke na sud, a i faksirao sam u urudžbeno nakon razgovora s djelatnicima suda u urudžbenom).

 

Ono što meni osobno najviše smeta jesu upravo ta neprofesionalnost i nekoordiniranost policije i suda, a posebice policije i policije iz drugih postaja, kao i trošenje novca na glupe i nepotrebne stvari (apsolutno u nesrazmjeru sa situacijom, jer se radilo u skroz nebitnom prekršaju), gdje je desetak djelatnika policije bilo angažirano na dopremanje "kriminalca" na sud, a ti isti djelatnici rade opasne poslove, imaju male plaće, sud grca u poslu, drži registratore nasred hola (odista krajnje sramotan prizor), sutkinja radi u kancelariji na +40°C itd...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se s vama, i uputa o mogućnosti prigovora vam je svakako opcija. Doduše, pitanje je hoće li ona polučiti kakav uspjeh. Vama se učinjena nepravda neće moći vratiti.

 

Malo offtopic - uvjeti rada u varaždinskoj "palači pravde" su naširoko poznati - ljeti južna strana doslovce pećnica, a klima uređaja nema niti su mogući zbog loše energetske infrastrukture, koja ne bi podnijela opterećenje, a novca za zamjenu nema, a zimi sjeverna strana doslovce hladnjača, unatoč grijanju, jer izolacija je, blago rečeno nikakva, što je i za očekivati za tako staru zgradu.

 

Inače, rijetke su zgrade pravosuđa, u kojima imate normalne uvjete rada, ali se o tome ne piše, dok se s druge strane zna pozivati na red zbog neriješenih predmeta. Evo, vi ste tamo bili 10 minuta, pa zamislite sad da ste cijelo ljeto tamo - kakav bi vam bio radni učinak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakako da jadna sutkinja nije kriva nego onaj koji je mapisao i potpisao dovedbeni nalog.

 

Tko je potpisao dovedbeni nalog (ne mislim na konkretnu osobu, nego na funkciju)? Ja pojma nemam o tome jer mi nisu pokazali nikakav dokument u Zagrebu, tek u Vž mi je djelatnik MUPa pokazao papir, ovlaš, pa sam se ja našalio da ga ne smijem gledati jer mi je nekakav šef u remetincu rekao da je to kažnjivo, da mi pokažu nalog!!! :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se s vama, i uputa o mogućnosti prigovora vam je svakako opcija. Doduše, pitanje je hoće li ona polučiti kakav uspjeh. Vama se učinjena nepravda neće moći vratiti.

 

Ma znam da bi ovo moglu zvučati patetično, ali stvarno mi ni nije do nekakvog vraćanja.

Bitnije bi mi bilo da i mene i ostale ljude, uključujući i policiju i sud, puste da radimo i ovu zemlju odvedemo negdje u biolje i normalnije vode...

 

 

Malo offtopic - uvjeti rada u varaždinskoj "palači pravde" su naširoko poznati ...

Ja nisam znao, i ostao sam paff!!!

Očekujemo bolje pravosuđe, a sudovi su nam rupe???

Valjda sam gledao previše amerikanskih filmova, gdje sud nešto znači, bar nazivno...

 

 

Inače, rijetke su zgrade pravosuđa, u kojima imate normalne uvjete rada, ali se o tome ne piše, dok se s druge strane zna pozivati na red zbog neriješenih predmeta. Evo, vi ste tamo bili 10 minuta, pa zamislite sad da ste cijelo ljeto tamo - kakav bi vam bio radni učinak?

 

Eto, ja bih pisao, a vjerojatno i hoću! Nisam sudac, pravnik i sl, čak je nebitno to što sam svojevremeno bio najmlađi djelatnik policije u jednoj PU, davno je to bilo, i što znam koliko je težak i opasan posao policajca, pogotovo na terenu, ali ovo je presterašno!

S jedne strane, kažem, imam tu dvojicu "klinaca" kakav sam nekad i sam bio, koje su poslali po čovjeka bez da ovi pojma imaju po koga idu (mogao sam biti nadrkani i prolupani kreten i pojesti ih kao Hanibal Lector), dečki su stvarno bili OK, dali su mi da pušim (valjda su skužili da mi malo fali da puknem :) ), a s druge strane imaš totalnu nekompetentnost policije kao institucije, i trošenje novca na gluposti, a sudovi i policija i svi ostali građani RH žive u ovakvim uvjetima... Meni je to prežalosno :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sutkinja je dala nalog kao i to da ti provjere adresu.S njom si kontaktirao i ona je jedina nadležna tako da sažaljena baciš u koš.

Neka tamo navedena prava uopće nemaš a neka samo pod određenim uvjetima.

Da sam ja sudac vidjeli bi se prije 3 godine makar i na ovakav način.

 

Dakako da jadna sutkinja nije kriva nego onaj koji je mapisao i potpisao dovedbeni nalog.

 

Pišeš poprilično nejasno, ne bih volio da si ti sudac.

 

Prije 3 godine sam dobio obavijest da se javim u policiju radi davanja iskaza, što sam tada i učinio. Zanimljivo je da sutkinja NIJE IMALA taj iskaz kod sebe sada, ali je imala nekakav fascikl sa nekakvim mojim slikama sa interneta, nevezanim za ovaj slučaj, i pitala me je jel to taj spis, i nije joj uopće bilo jasno odakle su te slike u spisu, šta rade tamo (ja skačem u neku vodu, slike s nečijih FB profila i sl...)

 

Imaš li razloga da misliš da smo se trebali vidjeti prije 3 godine, sutkinja i ja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kasnim, ali da se dotaknem par stvari:

 

... Upozorio sam ih da mi nisu rekli razlog zbog kojeg me vode...

 

Rekli su ti - raspsiana je potraga. U tom slučaju nema naloga koji ti se uručuje odmah kod zaticanja i nemaju ti što pokazati osim izlista informacijskog sustava koji je službena tajna i koji ti nikako ne smiju pokazati.

 

 

... da sam se javio na sud, da imam potvrdu o preporučenoj pošiljci, da sam faksirao to na sud, da su me zvali iz policije (to je očito bila ekipa iz Petrove) i da su mi rekli da mogu sutra doći, da sam ih pitao jel trebam doći negdje večeras sam, i da sam u papučama i kratkim hlačama...

 

 

Nakon ovoga su trebali provjeriti sa sudom, ako se radi o radnom vremenu suda, a ako ne, trebali su kopirati papire koje imaš, uzeti ti broj mobitela i stvarnu adresu, te ti eventualno uručiti poziv da se drugi dan ujutro (u radno vrijeme suda) javiš u njihovu postaju. To je uobičajeni postupak i tako se radi, a stvarno ne znam zašto u ovom slučaju nisu postupili tako.

 

 

... Osim što su iskazali zadivljujuće nepoznavanje zakona (npr. o policijskim dužnostima i ovlastima, nisu me upoznali sa razlozima privođenja, nisu mi dali da telefoniram itd.), bulaznili su o tome da MORAM biti pristojno obučen na sudu, da mi ne smiju pokazati nalog jer je to kazneno djelo (njihovo?!?!?) itd...

 

Razlog privođenja su ti rekli (potraga), a nisu ti dužni dati da telefoniraš i nemaš to pravo. Imaš pravo da oni nekoga obavijeste da si priveden, a ne da ti osobno zoveš. Na sudu moraš (nije bulažnjenje nego pravila suda) biti pristojno obučen i nije jednom zabranjen ulazak nekome tko nije bio dostojno odjeven, bez obzira na situaciju. Što se tiče naloga, nisu ga imali, kako sam prije objasnio, niti su ga dužni imati, a papir koji imaju ti ne smiju pokazati.

 

 

... odveli su me na Oranice, gdje sam bio zatvoren od druge ekipe do jutra bez da su me pitali jesam li možda kakav bolesnik, uzimam li lijekove, imao sam toalet ali ne i vodu, nisu mi dali da ponesem sa sobom duks a ćelija je bila odvratno hladna i sve su deke bile zazete od ostale četvorice nesretnika, smrzao sam se, prehladio, dehidrirao, i uz sve to mi nisu dali da se javim djeci dok me nije preuzela sutkinja u Varaždinu...

 

Uvijek pitaju za bolesti i lijekove jer neće preuzeti osobu koja je bolesna ili pije lijekove (bez prethodne medicinske pomoći), a vodu i deku si mogao dobiti (ima ih i previše). Isto tako, odjeća se ne uzima (osim u slučaju zimskih jakni i kaputa). Ili nisi rekao sve ili malo iskrivljuješ kako je bilo.

 

 

... ona je rekla da su ju policajci trebali nazvati, pogotovo ako sam im pokazao potvrdu da sam poslao obranu - jesam) itd...

 

A ovo je kao i prethodno - da, trebali su nazvati. Sud je trebao odmah obustaviti potragu čim si se javio, ali bez obzira na to, greška je njihova i trebali su nazvati. Ništa te ne košta poslati mailom pritužbu na policijsku upravu, pa ćeš dobiti odgovor što i kako, a oni će ubuduće znati što i kako treba.

 

Prijavljen si na adresi na kojoj su te zatekli?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pišeš poprilično nejasno, ne bih volio da si ti sudac.

 

 

Imaš li razloga da misliš da smo se trebali vidjeti prije 3 godine, sutkinja i ja?

Pišem ja jasno samo ti misliš da imaš prava koja nemaš.

 

Da sam ja sudac vidjeli bi se prije 3 god.Pošaljem ti poziv a ti ne primaš pa raspišem tjeralicu za cijelu RH da te se uhiti i dovede meni gdje god da jesi i kako god si obučen.

To je što se tiče "razgovora i viđenja" a od kazne bi dobio ukor (ako si kriv).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kasnim, ali da se dotaknem par stvari:

 

 

Nema veze, nikud ne žurimo ;)

 

 

Rekli su ti - raspsiana je potraga. U tom slučaju nema naloga koji ti se uručuje odmah kod zaticanja i nemaju ti što pokazati osim izlista informacijskog sustava koji je službena tajna i koji ti nikako ne smiju pokazati.

 

Nisu mi rekli. Jedno su mi rekli djelatnici (pretpostavljam) Petrove, a ova dvojica su mi rekli, kako sam i napisao, da me vode na razgovor(?), da dam izjavu, da mi se utvrdi identitet i adresa, i bili su potpuno nerazumljivi. Uostalom, u stanici u Remetincu su pred šefom (valjda) i potvrdili to, i razgovo je tekao otprilike ovako:

Ja: pa da, ali sad mi tek kažete nešto što mi niste rekli, a i sada to ne objašnjavate, ne dokumentirate i ne obazirete se na moje izjave i dokaze (da sam poslao obranu, da sam se javio na sud, sve sam imao uza se)...

Šef (pretpostavljam): Pa što niste čovjeku rekli?

Policajci: Pa nismo ni mi znali!!!

Šef: Pa morali ste mu reći...

 

Itd...

 

Previše je ljudi bilo tamo i ja sam bio jasan u inzistiranju da se utvrdi što je tko i kako napravio da bi se sad to moglo nekako izvrnuti, osim ako se stvori nekakva masovna urota protiv mene, u što ne vjerujem. Kažem ti, dečki koji su me priveli su jasno priznali da mi nisu rekli istinu i da ni oni nisu imali pojma o ničemu...

 

 

 

 

 

 

Nakon ovoga su trebali provjeriti sa sudom, ako se radi o radnom vremenu suda, a ako ne, trebali su kopirati papire koje imaš, uzeti ti broj mobitela i stvarnu adresu, te ti eventualno uručiti poziv da se drugi dan ujutro (u radno vrijeme suda) javiš u njihovu postaju. To je uobičajeni postupak i tako se radi, a stvarno ne znam zašto u ovom slučaju nisu postupili tako.

 

To je i sutkinja rekla kad smo došli.

 

 

 

Razlog privođenja su ti rekli (potraga), a nisu ti dužni dati da telefoniraš i nemaš to pravo. Imaš pravo da oni nekoga obavijeste da si priveden, a ne da ti osobno zoveš. Na sudu moraš (nije bulažnjenje nego pravila suda) biti pristojno obučen i nije jednom zabranjen ulazak nekome tko nije bio dostojno odjeven, bez obzira na situaciju. Što se tiče naloga, nisu ga imali, kako sam prije objasnio, niti su ga dužni imati, a papir koji imaju ti ne smiju pokazati.

 

Članak 47.

(1) Policijski službenik je dužan osobu koju dovodi ili privodi, prije dovođenja i privođenja upoznati s razlozima poduzimanja te radnje i o pravu na obavještavanje člana obitelji ili druge osobe koju ta osoba odredi te o pravu na branitelja kada je to propisano zakonom.

Ništa od ovoga nije ispoštivano.

Prvi put kad su me odveli bio sam u kratkim hlačama, ležao sam na terasi i pušio. Rekli su mi da me vode u stanicu i da će me vratiti.

 

 

Uvijek pitaju za bolesti i lijekove jer neće preuzeti osobu koja je bolesna ili pije lijekove (bez prethodne medicinske pomoći), a vodu i deku si mogao dobiti (ima ih i previše). Isto tako, odjeća se ne uzima (osim u slučaju zimskih jakni i kaputa). Ili nisi rekao sve ili malo iskrivljuješ kako je bilo.

 

Ili je ipak bilo tako? NItko me ništa nije pitao od tih stvari, hvala bogu da nisam bio bolestan. Jaknicu / duksu / vesticu, kako se već to zove, sam morao ostaviti u ormariću. Za deku mi je rekao da uzmem od supatnika u ćeliji, što mi nije baš bila zanimljiva opcija, jelte.

Glavno da su freaknuli kad su mi u džepu ruksaka našli pastu za procesore, odvijač, puno usb stickova, a pogotovo je bilo smiješno što su u džepu duksa našli oprane cigarete (jebiga, valjda sam spremio par cigareta u džep kad sam šetao uz nasip, pa zaboraio i oprao, pa je ispala zanimljiva kombinacija otkuhanih filtera i duhana zgužvana u čudnu spužvu/balu)...

 

 

A ovo je kao i prethodno - da, trebali su nazvati. Sud je trebao odmah obustaviti potragu čim si se javio, ali bez obzira na to, greška je njihova i trebali su nazvati. Ništa te ne košta poslati mailom pritužbu na policijsku upravu, pa ćeš dobiti odgovor što i kako, a oni će ubuduće znati što i kako treba.

 

Prijavljen si na adresi na kojoj su te zatekli?

 

Ne, zatekli su me kod cure, što nisam skrivao, no to nije bitno za ovaj slučaj. Kažem ti, nisam se skrivao nego sam se javio sudu, policija je znala gdje živim i gdje budem, a to što sam na bilo kojoj od tih adresa jedva 2 dana tjedno, nekad ni toliko, i kad dođem često prespavam i odmah idem daklje, nije moja krivica, nije ničija. Je.iga, radim na terenu, firma mi ima 7 poslovnica u 2 države...

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

 

Sutkinja je rekla da do svega toga nije trebalo doći, da je prekasno dobila moju obranu (zvao sam ih par dana prije, faksirao im i poslao preporukom ali očito su jako ažurni na sudu,

I krivac za sve pronađen.A i ovi iz zg-a nisu postupili kako treba a to je drot13 već objasnio.Nema vožnje bez provjere.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... Policajci: Pa nismo ni mi znali!!!...

 

Ovo mi nije baš jasno, jer se uvijek zna zašto se ide kod nekoga. Ono, baš ne pali „idite tamo i dovedite toga-i-toga u postaju“. S obzirom da je svatko odgovoran za osobni postupak, jednostavno mroa znati što i zašto radi. Smatram da su znali, ali nisu znali kako bi postupili s time što si se već javio, pa su išči na šemu „samo da porazgovaramo“, što je jednostavno glupo (jako ublaženi pojam, naravno).

 

 

... Članak 47.

(1) Policijski službenik je dužan osobu koju dovodi ili privodi, prije dovođenja i privođenja upoznati s razlozima poduzimanja te radnje i o pravu na obavještavanje člana obitelji ili druge osobe koju ta osoba odredi te o pravu na branitelja kada je to propisano zakonom.

 

Ništa od ovoga nije ispoštivano...

 

OK, ja sam shvatio da su ti odmah rekli da se radi o raspisanoj potrazi. Ako si tražio da nekoga obavijeste, trebali su, ali ti nisu trebali omogućiti poziv, a za obavještavanje odvjetnika je rok 24 sata, što u ovom slučaju podrazumijeva da će to odraditi sud, jer je rok za dovođenje na sud kraći/isti (u pravilu ljudi niti ne traže odvjetnika jer to nema nikakvog utjecaja na postupak, a morat će ga platiti). Kao što sam rekao, mail MUP-u ili policijskoj upravi s opisom događaja i svojim osobnim podacima i dobit ćeš odgovor zašto je postupljeno tako kako je, a greška je što je uopće nastavljeno s postupanjem kada nije provjereno da sis e javio i da potraga više nema svrhe.

 

 

... Ili je ipak bilo tako? NItko me ništa nije pitao od tih stvari, hvala bogu da nisam bio bolestan. Jaknicu / duksu / vesticu, kako se već to zove, sam morao ostaviti u ormariću. Za deku mi je rekao da uzmem od supatnika u ćeliji, što mi nije baš bila zanimljiva opcija, jelte...

 

Opet, teško mi je vjerovati jer svakodnevno vodim ljude na Oranice i apsolutno svaki put se radi o proceduri, a ako netko samo i šmrca ili samo kaže da ga nešto boli, a nije ga pregledao liječnik, neće ga primiti (ovo samo za primjer kako oni štite sami sebe). Ako pod „duksa“ misliš majica s kapuljačom, nikad nisam vidio da se nešto takvo oduzima, a ako misliš na jaknu (više džepova), onda da, ali opet, dekica ima na bacanje.

 

 

... Glavno da su freaknuli kad su mi u džepu ruksaka našli pastu za procesore, odvijač, puno usb stickova, a pogotovo je bilo smiješno što su u džepu duksa našli oprane cigarete (jebiga, valjda sam spremio par cigareta u džep kad sam šetao uz nasip, pa zaboraio i oprao, pa je ispala zanimljiva kombinacija otkuhanih filtera i duhana zgužvana u čudnu spužvu/balu)...

 

 

Pronađe se svašta, a to je način kontrole da policajcima koji su postupali nije promaklo nešto nedozvoljeno/kažnjivo.

 

 

... Ne, zatekli su me kod cure, što nisam skrivao, no to nije bitno za ovaj slučaj...

 

Ma nisam niti mislio da si se skrivao, s obzirom na javljanje sudu, nego pitam zbog mogućnosti da dobiješ i prekršajnu prijavu zbog neprijavljivanja boravišta/prebivališta (ukoliko kod cure boraviš više od 15 dana).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo mi nije baš jasno, jer se uvijek zna zašto se ide kod nekoga. Ono, baš ne pali „idite tamo i dovedite toga-i-toga u postaju“. S obzirom da je svatko odgovoran za osobni postupak, jednostavno mroa znati što i zašto radi. Smatram da su znali, ali nisu znali kako bi postupili s time što si se već javio, pa su išči na šemu „samo da porazgovaramo“, što je jednostavno glupo (jako ublaženi pojam, naravno).

 

Sve je meni jasno, i stvarno nemam nikakvu namjeru to nešto pretjerano izdramatizirati i izfilozofirati, htio sam podijeliti s vama ovdje, pitatui za mišljenja i tako to, i to je sve odrađeno, ja sam zadovoljan i miran, a vama hvala na savjetima i impresijama.

 

No stvarno nema mjesta sumnji da se tako dogodilo jer ni ja nisam od jučer, sve mi je to od početka bilo sumnjivo i konfuzno, a i ja imam malo iskustva sa svim tim, pa sam inzistirao da se u Remetincu sve jasno i glasno nazove pravim imenom. Previše je svjedoka i materijalnih dokaza da bi se uopće to dovodilo u pitanje: dvojica djelatnika nisu imali pojma zašto i kud me vode, dali su mi obmanjujuće i netočne informacije i sve je to potvrđeno u stanici.

 

OK, ja sam shvatio da su ti odmah rekli da se radi o raspisanoj potrazi. Ako si tražio da nekoga obavijeste, trebali su, ali ti nisu trebali omogućiti poziv, a za obavještavanje odvjetnika je rok 24 sata, što u ovom slučaju podrazumijeva da će to odraditi sud, jer je rok za dovođenje na sud kraći/isti (u pravilu ljudi niti ne traže odvjetnika jer to nema nikakvog utjecaja na postupak, a morat će ga platiti). Kao što sam rekao, mail MUP-u ili policijskoj upravi s opisom događaja i svojim osobnim podacima i dobit ćeš odgovor zašto je postupljeno tako kako je, a greška je što je uopće nastavljeno s postupanjem kada nije provjereno da sis e javio i da potraga više nema svrhe.

 

 

Ne vjerujem da dobar odvjetnik nema utjecaja na događaje, jer ja kao laik sam uočio hrpu nepravilnosti, tko zna što bi neko ko zna mogao. Uostalom, ja sam u policiji radio u jedinici i u vrijeme kad se 90% posla odrađivalo ili na cesti ili intervencijama po pijanim tučama u kafićima ili kod kuće (94-95) i nemam nikakvog iskustva s odvođenjem ljudi na sud, meni ni na pamet nije palo da zovemo sutkinju, samo je problem što nije nekome od njih, jer sam im mahao s pisanom obranom, na poleđini napisan telefon i broj faksa od urudžbenog u kojeg sam poslao, i prikačena potvrda od pošte da je poslana pisana obrana preporukom...

 

 

Opet, teško mi je vjerovati jer svakodnevno vodim ljude na Oranice i apsolutno svaki put se radi o proceduri, a ako netko samo i šmrca ili samo kaže da ga nešto boli, a nije ga pregledao liječnik, neće ga primiti (ovo samo za primjer kako oni štite sami sebe). Ako pod „duksa“ misliš majica s kapuljačom, nikad nisam vidio da se nešto takvo oduzima, a ako misliš na jaknu (više džepova), onda da, ali opet, dekica ima na bacanje.

 

Pa ja nisam ni šmrcao ni rekao da me nešto boli, niti sam rekao da jesam. Mene je čudilo što me nisu pitali i pregledali. Dakle, nikakav liječnički i/ili toksikološki pregled. No ni to nije bitno, samo smatram da bi ljude prije zatvaranja u ćeliju trebalo bar jednako detaljno pregledati kao i njihove džepove.

Dekica nije bilo na bacanje, vjeruj mi, bilo nas je u ćeliji 5orica, i kao u filmovima, 3 od njih četvorice su bili istetovirani, ćelavi, duplo teži od mene i spavali su (da ne bude zabune, i sam sam ćelav i imam jednu tetovažu, i nemam predrasuda, ali svejedno :) ) i nije mi padala na pamet ideja da ih budim i tražim da se odreknu svojih jastuka napravljenih od mojih deka ;)

 

 

Pronađe se svašta, a to je način kontrole da policajcima koji su postupali nije promaklo nešto nedozvoljeno/kažnjivo.

 

 

Ma nisam niti mislio da si se skrivao, s obzirom na javljanje sudu, nego pitam zbog mogućnosti da dobiješ i prekršajnu prijavu zbog neprijavljivanja boravišta/prebivališta (ukoliko kod cure boraviš više od 15 dana).

 

Ma sve 5, nisam ni nja mislio da si mislio nešto loše. Situacija je takva da se ja stvarno trebam prijaviti na registarsku oznaku auta :D Spavam na 2 lokacije u zagrebu, prošli mjesec (sad sam šprebrojao) sam spavao u 9 različitih hotela/pansiona izvan ZG, a jednu noć sam spavao i u autu. Strava i užas, ko da sam rock zvijezda, samo nemam ni love ni komade ko oni :0

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dvojica djelatnika nisu imali pojma zašto i kud me vode,

Zašto im nije ni bitno a znali su kud te vode jer su te i doveli u PP.

 

meni ni na pamet nije palo da zovemo sutkinju,
Nije praviše bitno jer je poslije 21.30 pa do radnog vremena ne bi zvao nitko tako da bi prenoćio ovako i onako

 

jer sam im mahao s pisanom obranom, na poleđini napisan telefon i broj faksa od urudžbenog u kojeg sam poslao, i prikačena potvrda od pošte da je poslana pisana obrana preporukom...
Ne znači im ništa kao što ih ne zanima zbog čega te sutkinja "treba"

 

Spavam na 2 lokacije u zagrebu,
Prijavi boravak.

 

U stanici su mi rekli da je za mnom raspisana potjernica

A razlog će bit "izbjegavanje prekršajne odgovornosti".
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... Ne vjerujem da dobar odvjetnik nema utjecaja na događaje, jer ja kao laik sam uočio hrpu nepravilnosti, tko zna što bi neko ko zna mogao...

 

Kad se radi o takvim potragama, nema utjecaja. Ako radi ono tijelo koje je raspisalo potragu (tj. na čiji zahtjev je raspisana), osoba ide odmah tamo, a ako ne radi, ide u Jedinicu ili zatvor do radnog vremena. Odvjetnik može doći, čekati i voziti se, ali nema baš nikakvog utjecaja na nešto takvo.

 

 

... meni ni na pamet nije palo da zovemo sutkinju, samo je problem što nije nekome od njih, jer sam im mahao s pisanom obranom, na poleđini napisan telefon i broj faksa od urudžbenog u kojeg sam poslao, i prikačena potvrda od pošte da je poslana pisana obrana preporukom...

 

Kao što sam rekao, ovo je njima trebalo pasti na pamet, i to pod obavezno. Za takve potrage se uvijek zove ako je nešto sumnjivo, a pogotovo ako osoba ima kod sebe neke papire direktno vezane za razlog potrage.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija