Jump to content

ostvarivanje prava sa HZZ

marija1234

Preporučene objave

radim na neodređeno bit će 20godina sada u 8 mjesecu.

otisla bi iz firme ali ne vjerujem da ću moći kod poslodavca dogovoriti poslovno uvjetovani otkaz. pa mi se čini da ću ponuditi poslodavcu sporazumni prestanak ugovora o radu. s kojim naravno ne mogu ostvariti

pravo na naknadu na HZZ od 420 dana.

e sada ako me odmah isti dan "netko" prijavi na ugovor na određeno na mjesec dana da li nakon isteka tog ugovora imam pravo na naknadu na HZZ. i ako imam koliko bi onda imala mjeseci pravo na tu naknadu.

hvala i lijep pozdrav

Dijeli na drugim stranicama

radim na neodređeno bit će 20godina sada u 8 mjesecu.

otisla bi iz firme ali ne vjerujem da ću moći kod poslodavca dogovoriti poslovno uvjetovani otkaz. pa mi se čini da ću ponuditi poslodavcu sporazumni prestanak ugovora o radu. s kojim naravno ne mogu ostvariti

pravo na naknadu na HZZ od 420 dana.

e sada ako me odmah isti dan "netko" prijavi na ugovor na određeno na mjesec dana da li nakon isteka tog ugovora imam pravo na naknadu na HZZ. i ako imam koliko bi onda imala mjeseci pravo na tu naknadu.

hvala i lijep pozdrav

Marija1234,

da sad ne lamentiramo o tome kako to Vaše pitanje baš i nije umjesno jer bismo Vas morali savjetovati kako da "oštetite proračun" (ha...ha..ha ima ih na desetke tisuća prije Vas pa je to već "normalno")...hajde Marija kažite Vi nama :što je tako strašno da vi nakon 20 godinina radnog staža kod tog poslodavca ne možete i nadalje ostati raditi? Ako Vam poslodavac ne misli dati Redoviti otkaz ugovora o radu iz posl.uvjetovanih razloga, znači da uspješno posluje i da mu trebate,a to danas nije mala stvar!

Ali ako bas moram.....:-) ne radi mi

Se vise tu. Pa bi presla raditi na drugo vec osigurano radno mjesto. Pa ak mi se ni tamo ne svidi onda nakon 20 god.bi malo odmarala ako imam pravo na naknadu sa hzz dok trazim nesto trece. Neumjesno mi pitanje znam...al eto ako znate odgovor zahvalna ako ne lijep pozdrav...

Joooj Marija 1234,

Naime propisi za ostvarenje prava su sljedeči:

Uvjeti za ostvarivanje prava

Da bi nezaposlena osoba ostvarila pravo na novčanu naknadu mora:

• ispuniti uvjet prethodnog rada,
  • radni odnos ne smije prestati njezinom krivnjom ili voljom,
  • u zakonskom roku se mora prijaviti nadležnom područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i podnijeti zahtjev za novčanu naknadu
    Prethodni rad

Pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca. Kao vrijeme provedeno na radu smatra se vrijeme obveznog osiguranja po propisima o mirovinskom osiguranju ostvareno na temelju radnog odnosa u Republici Hrvatskoj kao i na temelju obavljanja samostalne djelatnosti u Republici Hrvatskoj te vrijeme koje je radnik bio privremeno nesposoban za rad, odnosno na rodiljnom, roditeljskom, posvojiteljskom ili skrbničkom dopustu nakon prestanka radnog odnosa odnosno prestanka obavljanja samostalne djelatnosti, ako je za to vrijeme primao naknadu plaće prema

Nezaposlena osoba ne može ostvariti novčanu naknadu, ako je radni odnos odnosno služba prestala:
    • zbog toga što je otkazala radni odnos, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanogponašanjem poslodavca,
    • pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa,
    • zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit,
    • zbog povrede obveza iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika) kao i zbog teške povrede radne obveze (izvanredni otkaz), odnosno službene dužnosti,
    • zbog izdržavanja kazne zatvora duže od 3 mjeseca.

Pravo na novčanu naknadu ne stječe nezaposlena osoba kojoj bi to pravo pripadalo po prestanku radnog odnosa odnosno službe ako je taj radni odnos trajao kraće od tri mjeseca, a prethodni radni odnos prestao na neki od gore navedenih načina.
    Daklem za "GO nakon dvadesetgodišnjeg rada u jednoj te istoj firmi" , odraditi bar 3 mj u novoj firmi.

I dalje imam stav,ako učinite kako zakon propisuje, i zatražite naknadu sa Zavoda,da to nije baš najmoralnije.

Pa eto. Vama na dušu.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija