darko85 objavljeno: 19. srpanj 2015. Dijeli objavljeno: 19. srpanj 2015. Poštovani. Molim za pomoć pošto sam dobio prijetnju za objavu poslovne tajne. Naime, U određenoj facebook grupi tražio sam cijenu za određeni programski proizvod. Javila se osoba koja je naglasila da ima taj proizvod. Napominjem da se radi o fizićkoj osobi. Nakon toga sam istoj poslao privatnu poruku u kojoj me zanima cijena tog istog proizvoda. Osoba mi je u poruci poslala cijenu i određene uvijete održavanja proizvoda. bez ikakve napomene da se radi o službenoj ili pravnoj ponudi i bez izjave o privatnosti ili tajnosti iste. Zgrožen cijenom, objavio sam istu u grupi gdje sam tražio pomoć. Navedena osoba se prijeti tužbom. Ima li osnove? I da li je prema navedenom prekršen ikakav zakon RH , Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 20. srpanj 2015. Dijeli odgovoreno: 20. srpanj 2015. Po mom mišljenju nema. Zapravo je pitanje na koji način je ta osoba kojoj ste se obratili, došla u posjed navedenog programa odnosno upitna je njena, čak i kaznena odgovornost. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
darko85 odgovoreno: 20. srpanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 20. srpanj 2015. Navedwna osoba je vlasnik navedenog programa. U principu me zanima, posto ponuda nije poslana klasicnim putem, na ime kupca, niti sa bilo kakvim informacijama ili napomeni o tajnosti podataka da li podlijezem ikakvoj odgovornosti ako jqvno objavim detalje iste. Odnosno cijenu. Hvala. Lp Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 20. srpanj 2015. Dijeli odgovoreno: 20. srpanj 2015. Ne vidim osnovu za nikakvu tužbu, ali niste precizirali - što on uopće želi zauzvrat da vas ne tuži? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
darko85 odgovoreno: 20. srpanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 20. srpanj 2015. Prvo hvala na pomoci. Ne zeli nista. Jako je ljut sto sam detalje njegove ponude iznio javno i uz napomenu da je cijena cista pljacka Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 20. srpanj 2015. Dijeli odgovoreno: 20. srpanj 2015. Tu bi prije došla vaša odgovornost zbog eventualno nanesene štete njegovu poslovanju. Ne bi vam bilo loše da tu objavu odnosno dio s "pljačkom" uklonite. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
darko85 odgovoreno: 20. srpanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 20. srpanj 2015. Jesam. Ali zar nije ustavom omoguceno slobodno izrazavanje misljenja. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 20. srpanj 2015. Dijeli odgovoreno: 20. srpanj 2015. Jeste, ali i to pravo (sloboda) ima svoja ograničenja u vidu nenanošenja štete drugome. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
felixx odgovoreno: 21. srpanj 2015. Dijeli odgovoreno: 21. srpanj 2015. Prvo hvala na pomoci. Ne zeli nista. Jako je ljut sto sam detalje njegove ponude iznio javno i uz napomenu da je cijena cista pljacka Ova prijetnja da će vas tužiti zbog otkrivanja poslovne tajne je nebuloza. To jednostavno nema veze niti sa zdravom pameti niti sa zakonom niti sa poslovnom praksom. Tvrtke i pojednci najnormalnije u svom poslovanju dobivaju poslovne ponude i troškovnike, te ih pokazuju npr. konkurenciji u pregovorima. Osobno sam to radio bezbroj puta, i svakoga tko bi mi zbog toga prijetio tužbom 'zbog objave poslovne tajne' glatko bih odmah sterao u 3 PM i uputio ga da će popušit kaznu zbog obijesnog parničenja. Praktično i ne postoji kazneno djelo u tom smislu. E sad,morate biti svjesni da svatko može tužiti bilo koga za praktično bilo što. To uopće ne znači da je tužba utemeljena. Dotični ako se posavjetuje s odvjetnikom eventualno bi vas mogao tužiti za neke druge stvari. Primjerice za javno sramoćenje. Ako ste već objavili vrstu usluge i cijenu, niste morali objaviti i ime ponuđača. Iako, ja niti tu ne vidim kako javna objava nečeg takvog može biti sramoćenje. Ako se netko bavi nekim poslom, javna objava usluge i cijene je besplatna reklama. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 21. srpanj 2015. Dijeli odgovoreno: 21. srpanj 2015. Naravno, sve je stvar dokazivanja, koje je u ovom slučaju upitno. No, uvijek sam pobornik razmišljanja "bolje spriječiti, nego liječiti", pa ako se nešto može izbjeći i ne trošiti vrijeme, živce i novac - zašto ne prihvatiti tu opciju? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.