Jump to content

Otkazni rok i bolovanje?


teddybear1717

Preporučene objave

Poštovani, za vas vjerojatno jednostavno pitanje:

 

Ukoliko radniku teče otkazni rok, i tokom njega radnik radi ozljede ili bolesti uzme bolovanje od tjedan dana, da li se otkazni rok pauzira i normalno nastavlja po završetku bolovanja?

Znam da otkazni rok ne teče za vrijeme nesposobnosti za rad, zanima me samo da li nakon završetka bolovanja poslodavac može još dodatno produžiti trajanje otkaznog roka, osim produženja koliko je trajalo bolovanje.

 

Pitam zbog: Članak 121. (4) Ako je došlo do prekida tijeka otkaznog roka zbog privremene nesposobnosti za rad radnika, radni odnos tom radniku prestaje najkasnije istekom šest mjeseci od dana uručenja odluke o otkazu ugovora o radu.

 

Drugim riječima, može li bolovanje produžiti trajanje otkaznog roka više od produženja uzrokovanog samim bolovanjem?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bolovanje je svaka odsutnost s rada zbog bolesti ili ozljede ili drugih okolnosti zbog kojih je osiguranik spriječen izvršavati svoju obvezu rada u skladu s propisima.

Zakon taksativno propisuje te «druge okolnosti». U tim «drugim okolnostima» nema slučaja kada je poslodavac radniku otkazao ugovor o radu pa se nalazi u otkaznom roku, ali ga je za vrijeme otkaznog roka poslodavac oslobodio obveze rada pa mu isplaćuje naknadu plaće i radnik ne dolazi raditi. Za to vrijeme radnik nema pravo na bolovanje pa niti naknadu plaće za bolovanje.

 

Zapravo taj otkazni rok ima se smatrati plaćenim dopustom. Radnik je kod kuće, ne dolazi na posao i ne mora raditi. Bolovanje je nepotrebno i poslodavac ga može kontrolirati. Ne može primati naknadu umjesto plaće za vrijeme otkaznog roka jer de facto ne radi.

 

Poslodavac mora obavijestiti liječnika primarne zdravstvene zaštite o tom statusu radnika, pa mu ne treba otvarati bolovanje.

 

Takva je i sudska praksa u Republici Hrvatskoj, a temelji se na podzakonskim aktima o pitanjima zdravstvenog osiguranja. Radnik u navedenim slučajevima oslobođen je obveze rada pa nema osnova da se toga rada oslobađa i zbog bolovanja. Otvaranje bolovanja za vrijeme takvog otkaznog roka je protupropisno.

 

Ima i suprotnih mišljenja. Pravo na otkazni rok je utvrđeno Zakonom o radu od dva tjedna do tri mjeseca uz propisane «modifikacije». To je zaštitna kategorija za sve radnike kojima poslodavac otkazuje ugovor o radu, a radnik za to nije kriv. U Zakonu o radu čl. 113. propisano je da otkazni rok ne teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.

 

U slučaju da poslodavac radniku omogući da ne radi za vrijeme otkaznog roka mora mu priznati sva prava «kao da je radio do isteka otkaznog roka», kao i pravo da bude «odsutan s rada najmanje četiri sata tjedno radi traženja novog zaposlenja».

 

To sve stvara dileme u praksi pa je teško reći da je zauzet o tome konačan stav. Sugerirati je da, u takvim i u sličnim slučajevima poslodavac i radnik sklope svojevrstan sporazum u kome će se moći isključiti neka prava, ako to nije protivno zakonu. Oslobođenje rada radnika za vrijeme otkaznog roka ne smije štetiti ni poslodavcu niti radniku. Bolovanje bi produžilo otkazni rok što ne bi bilo na štetu poslodavca, a s druge strane ni radnik ne smije biti oštećen ako bi bolovanje potrajalo duže bez obzira na određena prava za vrijeme nezaposlenosti. U tom smislu najsigurnije je to precizno riješiti Zakonom.

 

Ažurirano

 

Zakonom o radu propisano je najmanje trajanje otkaznog roka, ovisno o trajanju radnog odnosa radnika kod poslodavca koji otkazuje i godinama života radnika.

Otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu.

 

Zakonom je određeno da otkazni rok ne teče za vrijeme:

· trudnoće

· korištenja dopusta

· rodiljnog dopusta

· roditeljskog dopusta

· posvojiteljskog dopusta

· rada s polovicom punog radnog vremena

· rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta

· dopusta trudnice ili majke koja doji dijete

· dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju prema posebnom propisu

· vrijeme privremene nesposobnosti za rad tijekom liječenja ili oporavka od ozljede na radu ili profesionalne bolesti

· vršenja dužnosti i prava državljana u obrani

· bolovanja (privremene nesposobnosti za rad).

 

Ukoliko je radniku, zbog bolovanja prekinut (prestao teći) otkazni rok, radni odnos tom radniku prestaje najkasnije istekom šest mjeseci od dana uručenja odluke o otkazu ugovora o radu, neovisno o mogućem duljem trajanju bolovanja.

Otkazni rok teče za vrijeme godišnjeg odmora, plaćenog dopusta te razdoblja privremene nesposobnost za rad radnika kojeg je poslodavac u otkaznom roku oslobodio obveze rada, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno.

 

To je upravo onaj dio za koji i G-man postavlja pitanje, a za koje nije (još) dobio odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav,

molim Vas pomoć u vezi otkaznog roka.

Zaposlen za neodređeno vrijeme, predao sam zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa jer sam pronašao bolji posao ali moram biti 05.12.2016. na novom poslu. Otkazni rok je 30 dana. Sporazumni otkaz mi ne žele dati.

Pitanje da li mi ostaje samo da se ne pojavim 3 dana na poslu i da dobijem izvanredni otkaz, tj. koje su mi opcije?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To jeste opcija, ali imajte na umu da se time izlažete mogućnosti tužbe za naknadu štete od strane poslodavca, a koja šteta bi se mogla manifestirati u problemima u poslovanju zbog "gubitka" radnika, a nemogućnosti osiguranja pravovremene zamjene. Sve ovo, jasno, uz dokazivanje od strane poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ne otvaram novu temu, ova je adekvatna skroz da vidim jesam li korektno shvatio:

 

Dakle, ukoliko privremena nesposobnost za rad nastupi tek nakon početka toka otkaznog roka, zaustavlja otkazni rok na max 6 mjeseci.

Ukoliko tokom privremene nesposobnosti za rad poslodavac odluči raskinuti ugovor o radu, onda nema vremenskog ograničenja, tj. otkazni rok se produljuje dok god traje privremena nesposobnost za rad?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, ukoliko privremena nesposobnost za rad nastupi tek nakon početka toka otkaznog roka, zaustavlja otkazni rok na max 6 mjeseci.

 

Tako je.

 

Ukoliko tokom privremene nesposobnosti za rad poslodavac odluči raskinuti ugovor o radu, onda nema vremenskog ograničenja, tj. otkazni rok se produljuje dok god traje privremena nesposobnost za rad?

 

Ukoliko vas poslodavac oslobodi obveze rada tijekom trajanja OR-a, može "normalno", dakle bez poteškoća, otkazati ugovor o radu (uz poštivanje procedure, dakako), osim ako KU, ugovor o radu ili Pravilnik o radu ne vele drugačije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav svima,

 

da ne otvaram novu temu molim za pojašnjenje ako netko zna.

 

Radnik je dobio otkaz uz otkazni rok mjesec dana i tijekom otkaznog roka oslobođen je obveze rada. 2 dana nakon primitka otkaza planira otvoriti bolovanje.

Prestaje li mu radni odnos istekom otkaznog roka tj. mjesec dana od primitka odluke o otkazu (dakle kao da nema bolovanja) ili tek nakon maksimalno 6 mjeseci (ovisno koliko će bolovanje trajati)?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...
  • 2 godina kasnije...

Postovani imam,sporazumni otkazni rok do 11.06.2021 i moram ga odraditi tu mi je uracunato 2 dana slobodna jer sam radio prekovremeno i tri dana godisnjeg odmora,to je 5 dana plus 15 otkaznog roka. Namjeravam uzeti bolovanje dali se moj otkazni rok produzava za onoliko dana koliko sam bio na bolovanju,i dali me i dalje ceka tih 15 dana da odradim.? I naravno dali bi to sve bilo placeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija