Jump to content

Gruntovnica i ostavinska


Geolob

Preporučene objave

Poštovani,

Imam problema s etažiranjem kuće. Naime, prema gruntovnom izvatku sada sam vlasnik 2/8 kuće, supruga 3/8 i njena sestra 3/8. Kuća je na tri etaže, samostojeća s okućnicom. Prije početka gradnje kuće satavili smo ugovor kod advokata punac, supruga, njena sestra i ja o budućem vlasništvu kuće. U ugovoru smo supruga i ja definirani kao vlasnici kata i potkrovlja (znaći 2/3), a punac i sestra supruge kao vlasnici prizemlja (1/3 kuće). Okućnica je podijeljena na jednake dijelove (četvrtine). Nakon izgradnje kuće (1980 g) punac je umro prije dvadeset godina (1993) i pokrenuta je ostavinska na kojoj ja nisam bio (a i nisam ni morao) i nakon nje je automatski u gruntovnici upisano vlasništvo kako sam gore napomenuo.

Interesira me da li spomenuti dokument potpisan kod advokata (1978) može osporiti činjenično stanje u gruntovnici. Naime, kasno sam saznao za podatke iz gruntovnice (nisam imao potrebe prije saznati) i sad imam problema s etažiranjem i sastavljanjem oporuke kojom bio kat ostavio unuci. Da li je ovjereni, potpisani ugovor kod ovlaštenog ureda (advokata) prije ostavinske rasprave mjerodavan i dali se činjenično stanje u gruntovnici temeljem toga ugovora može promijeniti. I kako?

S poštovanjem i hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sad imam problema s etažiranjem

 

problem sa etažiranjem nastaje kad se suvlasnici nemogu dogovoriti.

 

u gruntovnici ste upisani kao suvlasnici zgrade u idealnim omjeria. kako bi vi zgradu podjelili to je vaš problem.

http://www.vjestak-ozic.hr/etaziranje.php

http://www.tri-tom.hr/usluge/etaziranje-plan-posebnih-dijelova-zgrade/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja o jednom "Da li je ovjereni, potpisani ugovor kod ovlaštenog ureda (advokata) prije ostavinske rasprave mjerodavan i dali se činjenično stanje u gruntovnici temeljem toga ugovora može promijeniti." a vi o drugom.

 

Nitko vam na to ne može ovako odgovoriti.

Možda je taj odvjetnik tada (u socijalizmu) sastavio ugovor koji je po današnjim zakonima neprovediv.

A možda ste sami krivi jer niste brinuli o svojoj imovini da ste primjerice promjene koje su nastale uknjižili u gruntovnici.

 

Iz ovoga zaključijem da je ostavinska rasprava vođena prema stanju u gruntovnici na bazi vlasništva samo zemljišta - bez kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači promijenimo zakon i više prijašnji dogovori ne važe.

pogrešno ste shvatili,naime moć zakona ne proteže se unazad,glede čega novi zakon ne pada na prijašnje događaje i na prava otprije stečena,no u vašem slučaju konkretni ugovor ne udovoljava općim pravilima zemljišno knjižnog prava,kako po trenutno važećem zakonu tako i po onom koji je bio na snazi u vrijeme sklapanja ugovora,budući kako navodite da je ovjeren samo od strane odvjetnika/advokata,bez nadovjere suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija