Jump to content

Odlučivanje suvlasnika zgrade o uzimanju kredita


medvednica07

Preporučene objave

Poštovani,

Većinom glasova suvlasnika odnosno suvlasničkih djelova doneta je odluka da se ide u povećanje energtske učinkovitosti zgrade. Neki suvlasnici predlažu da se, u dogovoru sa Upraviteljem zgrade, za te radove uzeme kredit kod banke i da se isti otplaćuje sa mjesečnim prilivom pričuve. Drugi suvlasnici su protiv jer su uvjeti kredita izuzetno nepovoljni i navodeći da suvlasnike dovode u situaciju do potpunog pomanjkanja sredstava za normalno održavanje zgrade. Osim toga,zbog promjenjljive kamate,valutne klauzule i prava Banke o budućem slobodnom odredjivanju visine pričuve bez suglasnosti suvlasnika, sve to vodi prema ''dužničkom ropstvu“,posebno ako dodje do devalvacije kune. Postojeća sredstva pričuve su naznatna. Mjesečna pričuva bi bila dostatna za otplatu,ali nebi ostalo ništa za hitne i izvanredne radove na zgradi slijedećih 10 godina.

Koliko je potrebno minimalno glasova suvlasnika-suvlasničkih djelova da se donese pravovaljana i ovezujuća odluka o zaduživanju i uzimanju kredita? Koji zakonski propis regulira to pitanje?

Zahvaljujem na brzom odgovoru, jer se vrlo brzo priprema odluka o kreditu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je potrebno minimalno glasova suvlasnika-suvlasničkih djelova da se donese pravovaljana i ovezujuća odluka o zaduživanju i uzimanju kredita?

 

100% (svih vlasnika stanova)

ali poboljšice može izvršiti i manjina ako te pobljšice plaća bez tereta za suvlasnike koji su protiv poboljšica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

 

Većinom glasova suvlasnika odnosno suvlasničkih djelova doneta je odluka da se ide u povećanje energtske učinkovitosti zgrade. Neki suvlasnici predlažu da se, u dogovoru sa Upraviteljem zgrade, za te radove uzeme kredit kod banke i da se isti otplaćuje sa mjesečnim prilivom pričuve. Drugi suvlasnici su protiv jer su uvjeti kredita izuzetno nepovoljni i navodeći da suvlasnike dovode u situaciju do potpunog pomanjkanja sredstava za normalno održavanje zgrade.Osim toga,zbog promjenjljive kamate,valutne klauzule i prava Banke o budućem slobodnom odredjivanju visine pričuve bez suglasnosti suvlasnika, sve to vodi prema ''dužničkom ropstvu“,posebno ako dodje do devalvacije kune. Postojeća sredstva pričuve su naznatna. Mjesečna pričuva bi bila dostatna za otplatu,ali nebi ostalo ništa za hitne i izvanredne radove na zgradi slijedećih 10 godina.

 

Prestanite se u svojim razmišljanjima voditi potpuno pogrešnim računicama i kalkulacijama.

 

Povećanje energetske učinkovitosti zgrade uopće NIJE TROŠAK !

To je UŠTEDA !

 

U ovisnosti od konstrukcije zgrade i kvalitete poboljšanja u odnosu na cijenu izvedbe, to je investicija koja se sama isplaćuje za 5-8 godina.

Dakle, uopće ne morate ništa 'uložiti'.

To je otprilike kao da vam netko predloži da uložite u posao koji ima 12-20% potpuno sigurne dobiti - doživotno!

 

Nakon izvođenja tog zahvata računi za grijanje trebali bi vam biti toliko manji da bi razlika tog smanjenja u nekoliko godina otplatila investiciju, a nakon toga imate stalnu uštedu.

 

Tko se tome protivi je, oprostite na izrazu - bedak.

 

 

Umjesto da se protivite investiciji, potrudite se da svi zajedno nađete jeftinijeg i kvalitetnijeg izvođača i povoljniji kredit.

Nemojte dozvoliti da neki unutar zgrade vode kolo i uzimaju pinku na račun toga što će dogovoriti znatno skupljeg izvođača i nepovoljniji kredit u banci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija