Jump to content

Komplicirani slučaj promjene prezimena

vered

Preporučene objave

Molim pomoc!

Vjenčala sam se 1998. kao bosanski državljanin u BiH konzulatu u Njemačkoj i uzela prezime muža. Prošle godine sam se razvela i zadržala prezime muža. Za cijelo ovo vrijeme nisam prijavila brak u Hrvatskoj jer se nisam koristila hrvatskom putovnicom.

Planiram se preseliti u Hrvatsku i sada želim promijeniti prezime, ali su nastali problemi. Naime, bila sam u hrvatskom konzulatu i rekli su mi da mi uz staru domovnicu i rodni list treba i vjenčani list na kojem stoji da sam se vjenčala kao državljanka BiH.

Problem je u tome što ja do takvog dokumenta ne mogu doći. Zatražila sam isti u bosanskom konzulatu u Njemačkoj, kao i u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, i dobila samo internacionalni vjenčani list na kojem ne stoji državljanstvo u vrijeme sklapanja braka.

Na koji način prijaviti i brak i razvod i promijeniti prezime?

Dijeli na drugim stranicama

Trebalo bi zatražit potvrdu da je vjenjčanje izvršeno u konzulatu uz sve podatke oboje.Bez obzira na RH putovnicu kao hrvatski državljan trebalo je odmah izvršit promjenu prezimena.

Ja bí kontaktirao i nekí od matičníh ureda u RH.

Edit;

svaki konzulat bi trebao dostavit matičnom uredu u BiH podatke o vjenjčanju pa bi se tamo mogao izvadit vjenčani list na kojem piše državljanstvo.

čl.54 i 55 http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/zakoni/2012/zakoni/18.html

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija