Jump to content

Kolektivni godišnji odmor

Meema VanillaBear Panić

Preporučene objave

Pozdrav!

Muž radi u jednoj privatnoj firmi i ima pravo na 20 dana (4tj) godišnjeg.

"Problem" je u tome što firma ima kolektivni godišnji preko ljeta (2tj) i preko zime (isto 2tj), a s obzirom da je ljetni kolektivni u vrijeme nekih blagdana, njemu ostane 1 dan za iskoristiti onda kada mu treba (iako firma ponekad spoji opet neki blagdan pa tako nemam niti jedan dan da iskoristi kada njemu odgovara).

Zanima me, je li to po zakonu? tražila sam po ZORu ali nisam nigdje našla, ili nisam razumijela... Možete li me uputiti gdje u ZORu piše o tome?

U njihovom ugovoru ništa ne piše o kolektivnom godišnjem, nego samo da do 1.6. tekuće godine stječu prava na pun godišnji, tako nešto.

Hvala

Dijeli na drugim stranicama

ove godine nisu spajali, ali recimo da je 1.5. bio u cetvrtak, spojili bi a petak bi im uzeli od godisnjeg i u tom slucaju ne bi imao niti jedan slobodan dan... ili slicno...

kada je zatrazio obicno bi dobio slobodni dan, a ako bi se kasnije spajalo onda je isao u minus od sljedece godine... i te fore :/

uglavnom, jedan slobodni dan u cijeloj godini stvarno nije u redu, zato sam mislila da je mozda protuzakonito da im firma odreduje cijeli godisnji...

kada je zatrazio obicno bi dobio slobodni dan, a ako bi se kasnije spajalo onda je isao u minus od sljedece godine... i te fore :/

Slobodno poručite ovim "genijalcima" da je oduzimanje od ukupnog broja dana godišnjeg protuzakonito i po tom pitanju može se podnijeti zahtjev za zaštitu prava te prijava inspekciji rada.

uglavnom, jedan slobodni dan u cijeloj godini stvarno nije u redu, zato sam mislila da je mozda protuzakonito da im firma odreduje cijeli godisnji...

U pravilu bi se termin godišnjeg trebao sporazumno odrediti, iako je razumljivo i ovakvo određivanje obzirom na, pretpostavljam, organizaciju rada. No, svejedno, barem jedan mali dio GO bi trebao ostati da ga radnici iskoriste kada će njima to odgovarati, uz naravno odobrenje poslodavca.

...ali kazu da im je tako najbolje zbog organizacije rada, i slabog prometa... :/

To je u jednu ruku razumljivo, ukoliko se radi o takvoj vrsti rada. Ali opet smatram da bi određeni dio GO trebalo ostaviti radniku na dispoziciju, no ne na način da on to može zatražiti baš kada poslodavcu nikako ne odgovara. Kompromis je bit svega, no kao i svugdje - ovisi o obje strane.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija