Jump to content

Utaja poreza bez zastare


DrAnte

Preporučene objave

Prije je bio zakon da za utaju poreza od 20 000 kn ili više ide relativna zastara za 5 godina, a apsolutna 10 godina od počinjenja djela utaje.

 

Sada piše na stranicama od porezne da je apsolutna zastara 6 godina od momenta kada su porezni inspektori nekoga uhvatili, tj. utvrdili da je utajio porez. Ali ne piše ništa u vezi relativne zastare.

 

Znači li to da relativna zastara više ne postoji, nego onaj tko je počinio utaju poreza može bilo kad do kraja života biti uhvaćen ili još uvijek postoji rok za pokretanje postupka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi o modalitetu kaznenog djela, je li osnovni oblik djela u pitanju (20.000,01 do 600.000,00 kn) ili kvalificirani oblik (600.000,01 pa na više).

 

Moj prijatelj je radio u inozemstvu 4 mjeseca i onda su mu platili 5000 eura tako što su mu poslali na njegov devizni račun u banci u Hrvatskoj. Tamo nije plaćen porez jer je bio honorarni posao pa su mu dali cijeli bruto iznos. On nije imao pojma da to treba prijaviti.

 

To je bilo prije 5 godina i sad ispada da je on počinio zlodjelo. On bi najrađe otišao u Poreznu upravu i platio porez skupa s kamatama, ali pitanje je što ga čeka ako se pojavi tamo s tom pričom. Možda i u zatvoru završi. S druge strane, ako šuti i ne govori ništa, onda će ga možda uhvatiti 14 godina nakon te uplate pa će platiti 14% kamate za svaku godinu, dakale 196% kamate.

 

Pitanje je sad što mu je činiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

To je bilo prije 5 godina i sad ispada da je on počinio zlodjelo. On bi najrađe otišao u Poreznu upravu i platio porez skupa s kamatama,

 

uplata na devizni račun može se smatrati darom .

porezna bi trebala dokazati da je radio i za taj rad primio plaću.

ako prijavi porez tada priznaje da je radio a nije prijavio poreznu obvezu i platio porez.

tada bi mogao dobiti kaznu za učinjeni porezni prekršaj (nije na vrijeme prijavio poreznu obvezu).

 

5000 eura je sitan novac za postupanje poreznog tjela da bi pribavili dokaz o izvršenom radu i neprijavljivanju/neplaćanju poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odluka vašeg prijatelja.

 

U današnje vrieme, kada je suradnja država bolja nego ikad i kada se jednostavnim dopisom dobije odgovor je li se radilo o radu ili daru, te je li u toj državi plaćen porez - vrlo lako se otkrije nedjelo. Naravno, pitanje hoće li uopće doći do postupka. To je kocka.

 

Kazne zatvora definitivno neće biti (čak i da se radi o kaznenom djelu), a moj odgovor o zastari dan je u uvjerenju da ste mislili na kazneno djelo utaje poreza (obzirom na sadržaj inicijalnog posta), dok bi se u ovom slučaju radilo o prekršaju. U svakom slučaju, kazne zatvora neće biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija