Jump to content

Komunalni doprinos


Nukleus

Preporučene objave

REGULIRANO JE SLJEDEĆIM PROPISIMA

 

A/ ZAKON O KOMUNALNOM GOSPODARSTVU

(NN 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 82/04, 110/04 i 178/04)

 

Članak 32. st. 7. Izvršno rješenje o komunalnom doprinosu izvršava upravno tijelo iz stavka 2. ovoga članka u postupku i na način određen propisima o prisilnoj naplati poreza na dohodak, odnosno dobit.

 

 

B/ ZAKON O POREZU NA DOHODAK (NN 177/04)

Članak 65.

Glede utvrđivanja, naplate, povrata poreza, žalbenog postupka, zastare i prekršajnog postupka primjenjuju se odredbe Općega poreznog zakona i Zakona o prekršajima.

 

 

C/ OPĆI POREZNI ZAKON (NN127/00, 86/01, 150/02)

Zastara

Članak 90.

(1) Pravo poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata, pokretanje prekršajnog postupka, naplatu poreza, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni, te pravo poreznog obveznika na povrat poreza, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni zastarijeva za tri godine računajući od dana kada je zastara počela teći.

(2) Zastara prava na utvrđivanje porezne obveze i kamata počinje teći nakon isteka godine u kojoj je trebalo utvrditi porezne obveze i kamate.

(3) Zastara prava na pokretanje prekršajnog postupka počinje teći nakon isteka godine u kojoj je počinjen prekršaj.

(4) Zastara prava na naplatu poreza, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni počinje teći istekom godine u kojoj je porezni obveznik sam utvrdio poreznu obvezu ili nakon isteka godine u kojoj je porezno tijelo utvrdilo poreznu obvezu, kamate, troškove ovrhe i novčanu kaznu.

(5) Zastara prava na povrat poreza, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni počinje teći istekom godine u kojoj je porezni obveznik stekao pravo na povrat.

***(6) Ako ovim Zakonom nije drukčije propisano na poreznu zastaru primjenjuje se Zakon o obveznim odnosima.

Prekid zastare

Članak 91.

(1) Tijek zastare prekida se svakom službenom radnjom poreznog tijela usmjerenom na utvrđivanje ili naplatu poreza, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni, koja je dostavljena na znanje poreznom obvezniku.

(2) Tijek zastare prekida se svakom radnjom poreznog obveznika dostavljeno na znanje poreznom tijelu radi ostvarenja prava na povrat poreza naplaćenog bez pravne osnove ili više plaćenog poreza, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni.

(3) Nakon poduzetih radnji iz stavka 1. ili 2. ovoga članka zastarni rok počinje ponovno teći.

Apsolutna zastara

Članak 92.

Apsolutni rok zastare prava poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata, pokretanje prekršajnog postupka, naplatu poreza, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni, te prava poreznog obveznika na povrat poreza, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni nastupa za šest godina računajući od dana kada je zastara počela prvi put teći.

 

U praksi se često susreću tumačenja da se zastara računa prema Zakonu o obveznim odnosima (5, odnosno 10 godina)

Čitajući u Informatoru ispada ovako:

 

1.)Zastara ide prema poreznim propisima.[/b]

2.) Relativna zastara 3 godine.

3.) Apsolutna zastara 6 godina.

 

:-D:-D:-D

 

Kad nađem vremena, budem se potrudila malo pošvrljat po stručnoj literaturi, pa naći točno tumačenje za primjenu stavka 6. iz članka 90. OPZ-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nikad nisam dobio nakon useljenja u novogradnju rješenje o komunalnom doprinosu ni bilo kakvu uplatnicu, ni opomenu, što mi je raditi? Oću plaćat ili ne? Ima li tu zastare? Ako odem tamo kao lojalan građanin i kažem oćete vi meni slat račune ili nećete, hoće li me rebnit sve unazad otkad sam se uselio ili će računi počet teći od prijave? :-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uspjeli ste me zbunit! Postavlja se pitanje, jel se mi sad raspravljamo o komunalnom doprinosu ili o komunalnoj naknadi?

Komunalni doprinos je ono što se plaća u fazi gradnje objekta (točnije prije nego ste dobili građevinsku dozvolu). Računa se po metru kubnom korisne površine i to je jednokratno davanje - upravno tijelo graditeljstva kojem ste dali zahtjev za građevinsku, šalje projektnu dokumentaciju općini ili gradu, a oni su vam na temelju toga bili dužni izdat rješenje s obračunanom obvezom.

 

Komunalna naknada je davanje koje se obračunava i naplaćuje za kalendarsku godinu. Većina jedinica lokalne samouprave ne ispostavlja rješenje svake godine ako se vrijednost boda na tememlju kopjeg se naknada obračunava ne mijenja, već vam rješenje s obračunom po metru kvadratnom korisne površine pošalje jednom, a narednih godina dobivate samo uplatnice.

 

Osnovno je pravilo da obveza, i za jedno i za drugo, nastaje danom izdavanja rješenja. Ako rješenja nema - nema ni obveze. U tom smislu čitala sam i neke stručne članke. E sad se na izvor (autor) nažalost ne mogu pozvat u sljedećih 10 dana, ali ako vas bude zanimalo mogu se javit nakon toga.

Kako će JLS reagirati - to se nezna. Uvijek Vam ostaje mogućnost žalbe prema naprijed navedenom.

Osim toga, ništ vas ne "košta" ako nazovete u upravni odjel i pitate što je s uplaznicama.

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Super,

možete li onda pogledati kada točno nastaje obaveza plaćanja komunalne naknade, da li je jedinica lokalne samouprave dužna asfaltirati put do čestice, dovesti vodu, javni rasvjetu i sl. Što je točno njihova obaveza?(nemam asfalt, put je privatni, vodomjer je 400m daleko od čestice, nema javne rasvjete, ne stižu niti uplatnice)

Hvala,

PS građevinska i svi papiri i komunalni doprinos su OK

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče zastare, potrudit ću se kako sam obećala. A ovaj drugi dio ću vam isto napravit copy/paste iz ZOKG.

Zasad, što se tiče komunalnog doprinosa, prema ZOKG, komunalni doprinos je namjenski prihod jedince lokalne samouprave koji se koristi za izgradnju objekata i uređaja komunalne infrastruktur (ceste, kanalizacije...). JLS je dužna u rješenju za komunalni doprinos opisati izgrađenost, odnosno opremljenost komunalnom infratsrukturom. Ako komunalna infrastruktura nije izgrađena, u rješenju treba navesti rok do kojeg će je izgraditi. Ako komunalne infrastrukture nema, JLS može obvezniku dopustiti da sam financira izgradnju infrastrukture što mu se uračunava u komunalni doprinos. Pa sad, vidite što vam piše u rješenju o komunalnom doprinosu.

Budući da mi propisi baš nisu pri ruci točan info s izvodom iz Zakona o komunalnom gospodarstvu "postat" ću tijekom ljedećeg tjedna.

 

Btw. ovjdje se radi o upravnom postupku.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Evo još dopune za sve one koji imaju pitanje:

platit komunalnu naknadau ili ne! Treba je platit. Dužni smo se sami prijavit. Obveza je JLS izdat nam rješenje. I kad dobimo rješenje- moramo segnut u novčanik. Ako se sami nismo javili - nema rješenja - nema obveze - ali smo u prekršaju!

 

IZ ZOKG-a:

 

KOMUNALNA NAKNADA

-Obveznik plaćanja komunalne naknade iz stavka 2. ovoga članka (fizička ili pravna osoba) dužna je u roku od 15 dana od dana nastanka obveze ili promjene osobe obveznika istu prijaviti upravnom tijelu nadležnom za komunalno gospodarstvo jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi nekretnina.

 

- Fizička ili pravna osoba koja ne postupi sukladno odredbi članka 22. stavka 6. ovoga Zakona kaznit će se novčanom kaznom u iznosu godišnje komunalne naknade.

 

KOMUNAKLNI DOPRINOS:

Rješenje o komunalnom doprinosu donosi upravno tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za komunalno gospodarstvo, na temelju odluke o komunalnom doprinosu iz članka 31. stavka 3. ovoga Zakona, u postupku pokrenutom po zahtjevu stranke ili po službenoj dužnosti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija